03 marraskuuta 2013

7 vuoden syklit

Yläasteella historian ja yhteiskuntatiedon opettajani Jyrki kertoi talouden kulkevan seitsemän vuoden sykleissä. Vaikka voitin jonkun pystin taloustietokilpailussa samana vuonna, ei tuo syklisyys heti valjennut sen enempää kuin että se kuulosti mielenkiintoiselta. Vähitellen olen alkanut uskomaan yhä enemmän syklisyyden pitävän paikkansa ja nimenomaan seitsemän vuoden sykleissä. Edellinen hyvä sauma oli vuoden 2009 alussa. Itse en silloin osallistunut, valitettavasti. Oma elämäntilanne ei sitä mahdollistanut, olimme juuri menossa naimisiin, siinä vaiheessa oli muuta mielessä ja riskin ottaminen ko. tilanteessa ei maistunut. Tammikuussa 2009 olisin osakkeita ostanut jos se olisi ollut mahdollista. Siitä lähtien kohta 5 vuotta on ollut nousua. S&P 500 taitaa olla aika tapissaan. Oma veikkaus että jos nyt ei olla huipussa niin maaliskuuhun 2014 mennessä ainakin.

Veikkaan että siitä eteenpäin on laskua noin pari vuotta. Eli pohja olis jossakin 2016-2017 vuodenvaihteessa. Jännää laittaa tämmönen arvaus näin esille, voi täältä käydä sitten tsekkaamassa miten oikeasti kävi. Ja siitä olis nousua noin 5 vuotta eli seuraava huippu jossain 2021-2022 paikkeilla. Siinä viidessä vuodessa pitäis kurssien noin tuplaantua.

Haaveena itsellä osallistua jossain määrin seuraavaan viiden vuoden nousuun, jäi niin harmittamaan edellinen missaus. Tiedostan että ajallinen hajauttaminen on järkevää ja sitä harrastan myös. On tullut jonkin verran perehdyttyä tutkimuksiinkin aiheen tiimoilta ja kyllähän ne sanoo että markkinoilla pitäis olla koko ajan..
Isot nousut kun voi olla vaikka vain päivän mittaisia ja osua sinne laskevan trendin väliinkin. Silti kiehtois kokeilla tuota seitsemän vuoden syklisyyden hyödyntämistä. Onneksi tässä on parisen vuotta aikaa harkita ja tuumailla miten jatkossa mennään.

2 kommenttia:

 1. Nyt laitoit kyllä sellasen ennusteen, että todella toivon, että osuu kohdille! Tässä ehtisi ensin hieman keräämään puskuria, sitten 2016-17 kaikki kiinni ja lopulta 2022 eläkkeelle, kun salkku on täysissä voimissaan. Kunhan et vain heti 2022 perään ennusta laskua.

  VastaaPoista
 2. Joo muitten rahoista, tuotoista tai tappioista en sitten kyllä mene vastuuseen :)
  Kaikki kiinni on ehkä hieman liikaa. Harrastan siis myös ajallista hajauttamista, eli joka kuu jotain pientä osakkeisiin, 10€ jos ei enempää pysty.
  Isot syklit on kuitenkin olemassa, se että osuuko niihin voi olla tuuria mutta mukana voi olla myös tietotaitoa. Jos Warren Buffet vielä elää ja sanoo kahden vuoden päästä että nyt on hyvä aika ostaa ni sitten uskon. Viimeks se sano 2009 alussa että nyt on osakkeet halpoja ja hyvä aika ostaa. Sama kaveri tosin on sanonut ettei osakkeen arvolla ole niin väliä vaan vannoo vain sijoittamaan hyviin, tuottaviin yhtiöihin.
  Palataan asiaan. Ainakin mikäli S&P 500 on jossain 800:n hujakoilla parin vuoden päästä. Voi olla että ennustus menee ihan metsään, saas nähdä.

  VastaaPoista