15 marraskuuta 2013

Omassa vai vuokralla?

En ole tähän mennessä ikinä asunut vuokralla. Reilut 10 vuotta olen sen sijaan asunut omassa omistusasunnossa. Olen aina ajatellut että asunto pitää olla oma. Nyt kuitenkin pari viikkoa on pyörinyt ajatus siitä että ehkä asiat voisivat tältä osin olla jotenkin toisellakin tapaa. Suomeksi sanottuna siis voisi asua vuokralla.

Ongelma tässä on se että nykyinen asunto on tosi kiva eikä tästä raskisi luopua. No ei nyt ainakaan puoleentoista vuoteen luovutakaan koska se minimi asumisaikahan on 2 vuotta. Asiaan vaikuttaa joltain osin myös noussut varainsiirtovero. Omistusasuminen tai varsinkin se vaihto ei ole niin kivaa kun rahaa kuluu turhaan veroihin siinä vaihtovaiheessa.

Ajatusleikki mitä olen miettinyt ja laskeskellut on mennyt niin että mitä jos myydään asunto, mennään vuokralle ja laitetaan ylijääneet pelimerkit osakkeisiin. Indeksirahastoon tarkemmin sanottuna. Joku 1500€ niin sillä kai saisi jo kivan neliön täältäpäin. Kuukausivuokra siis. Ja rahastoon voisi laittaa 300 - 350 000€. Jos vuokran maksaisi perustuloilla, siis niillä millä nyt maksetaan asuntolaina, niin osakkeet voisi jäädä vain kasvamaan ilman että tarvii mitään sieltä nostaa.

Pitäisin itse edelleen mahdollisena 10% vuosituottoa sopivista osakkeista. Korkoa korolle -efektistä pääsisi kivasti nauttimaan kun säästöjä ei nostaisi. Ja siis verotkin maksaisi vasta sitten joskus jos rahoja haluaa nostaa. Vaikeimmin ennustettava osio on inflaatio. Ehkä se voisi olla keskimäärin 3% vuodessa. Jos hyvä tsäkä kävis niin 10 vuodessa pääoma olis tuplattu.

Vuokralla on vain se ettei asunnosta ehkä saa niin helposti muokattua omannäköistään. Jos joku haluaa pitkäaikaisen vuokralaisen, voisi tässäkin olla joustovaraa. Täytyy alkaa tarkkailemaan noita vuokra-asuntoja sillä silmällä. Olen niiden kuvioista ja hintatasoista ihan ulkona kun en niitä ole koskaan seurannut. Katotaan mikä on elämäntilanne puolentpista vuoden päästä. Jos tämä hullu idea joskus realisoituu niin sen aika olis silloin.

6 kommenttia:

 1. Asiaa sen enempää tietämättä, tuntuisi siltä, että tuo vuokra-asuminen voisi olla ihan yksi varteenotettava vaihtoehto erityisesti pääkaupunkiseudulla. Siellä kun asunnot ovat ihan kohtuuttomissa hinnoissa. Vuokra ei välttämättä kuitenkaan isoissa asunnoissa ole niin paljoa kalliimpi kuin muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen hinnat on vielä inhimillisellä tasolla ja sen maksaminen käy vähän nopeammin ja vähemmillä pelimerkeillä.

  VastaaPoista
 2. Pk-seudustahan tässä olis kyse. Mäkin olen pikavilkaisulla sitä mieltä että isojen asuntojen vuokrat suhteessa niiden asuntojen arvoon ei ole isoja. Eli vuokraisännäksi ei kannatta alkaa isolla asunnolla.

  VastaaPoista
 3. Minä en täysin vakuuttunut ideastasi. Jos tarkoitus on vapauttaa varallisuutta sijoittamiseen ja on halu vaihtaa asuntoa, miksette vain ostaisi edullisempaa asuntoa? Jos asuntolaina on kokonaisuudessaan maksettu, kuukausittaiset asumiskulut ovat varsin edulliset, joten tuloista jää joka kuukausi suurempi summa sijoituksiin käytettäväksi. Tuleepahan samalla harjoitettua ajallista hajauttamista. Muuttaminen maksaa aina, vaikka asuisi vuokrallakin. Omalla kohdallani olen kokenut edullisimmaksi asumistavaksi sopivan kokoisen omistusasunnon, jossa asuminen on pitkäaikaista. Mielestäni vuokra-asuminen kannattaa vain, jos elämäntilanne on siinä mielessä epävakaa, ettei tiedä, missä asuu vuoden päästä. Kaipaisin hieman lisää perusteluja siihen, miksi maksat mieluummin 1 500 euroa vuokraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onneksi tämä onkin vasta idea-tasolla. on mietitty tuotakin halvempaan siirtymistä. ajatus hajauttamisesta kun asuntoon ei mene kuukausittain rahaa, on kyllä järkevä.
   tuo 1500€ on vain ihan heitto millä hinnalla pitäis saada kiva asunto kuukaudeksi vuokrattua. siinä houkuttaisi se että silloin jäisi kivasti pääomaa sijoituksia varten. nyt vähän harmittaa kun niin tosi iso omista rahoista on kiinni vain asunnossa. enkä usko että tämä arvokaan tästä nyt ainakaan lähivuosina kovin ainakaan nouse. täytyy näitä nyt punnita. mielestäni on järkevää ainakin pohtia eri vaihtoehdot läpi eikä vain tehdä niinkuin on tottunut tekemään. koska voikin olla että se oma tapa tai tyyli ei välttämättä ole kaikista järkevin. ja sitä myös mietin että kun tähän mennessä oma asunto on ollut hyvä sijoitus ja sen arvo on noussut ja voittoa on tullut kivasti vuosien varrella niin nyt on tunne että tän asunnon kohdalla ei ehkä pitkässä juoksussa käy samanlailla.
   kiitos mielipiteestä, harkitaan kaikki vaihtoehdot.

   Poista
  2. Hyvä kirjoitus! On kyllä aivan totta, että usein kannattaa kyseenalaistaa vanhoja tottumuksia. Omistusasunnon hyvä puoli on varmasti turvallisuuden ja pysyvyyden tunne. Jos siitä pystyisi osittain luopumaan, niin sen jälkeen loppu onkin vain laskemista. Äkkiä laskettuna 350 000 rahasto vaatisi noin 5 % nettotuoton, jotta saavutettaisiin tuo 1500 euroa kuukaudessa. Vuokralla asuminen voisi siis hyvinkin olla kannattavampaa. Sitten vielä verojen, nykyisten asumiskustannusten, asuntojen arvonnousun ja ajallisen hajauttamisen huomiointi. Ei mikään helppo homma, mutta ehdottomasti aijon tätä itsekin tutkia. Toinen vaihtoehto voisi olla lainan ottaminen käytten vakuutena omistusasuntoa, jolloin asuntoon ei sitoudu niin suurta pääomaa. En tiedä onnistuisiko laina rahastosijoittamista varten, mutta luultavimmin sijoitusasuntoihin tuota jo myönnettäisiin.

   Poista
  3. Noita sun mainitsemia juttuja on tässä pähkäilty. Esim. Turvallisuuden tunne on osa asiaa. Ja se että saa laittaa asuntoa sen näköiseksi kuin haluaa, vuokralla se ei olis niin helppoa. Ja tosiaan arvonnousut ja muut. Inflaatio on myös yksi tekijä, joskin vaikeasti ennustettava.
   Ehdotit tuota lainan ottamista nykyinen asunto vakuutena. Meijän versio ois se että makseltaiskin vain minimilyhennystä lainasta ja ylijäävät jäisi sitten sijoituksiin. Vuoden-parin päästä kun laina ois 100k suurinpiirtein niin sitten voisi sitä siirtyä lyhentelemään ihan minimillä. Meillä asuntolainan takaisinmaksuaikaa kun on vielä 24,5v jäljellä eli jos lyhentää minimisumman ni se ois jotain alle 500€/kk.

   Poista