07 lokakuuta 2013

Mitä muilla on

Helposti tulee vertailtua sitä mitä itsellä on siihen mitä muilla on. Olemme hankkineet kaikenlaista tavaraa meidän ihanaa vauvaa varten. Vauvan vaunut, tuttipulloja, vaatteita, tutteja, itkuhälytin.. Kaikenlaista on kerääntynyt. Osa on saatu tutuilta ja osa on ostettu käytettynä. Pieni osa on myös ihan uutena kaupasta hankittua tavaraa. Mielestäni olemme varsin järkevästi toimineet.

Olimme viime viikonloppuna käymässä eräässä tapahtumassa jossa oli paljon muitakin lapsiperheitä. Yksi tila oli varattu 0-2-vuotiaille lapsille. Tämän tilan edessä oli rivissä kuudet lastenvaunut, joista järjestään jokainen näytti toinen toistaan hienommalta, uudelta ja modernilta. Arvioisin näiden vaunujen maksaneen 500-1000€/kpl. Meidän vaunut ostimme käytettynä ja maksoimme niistä 50€.

Tähän mennessä olimme olleet oikein tyytyväisiä vaunuhankintaamme. Toki joitakin rajoitteita on, vanhanmalliset vaunut ovat hieman kookkaat ja esim. Pieneen hissiin ahtautuminen vaunujen kanssa vaatii hieman säätämistä. Vaunut on kuitenkin toimivat ja ehjät.

Laitoimme vaunut rivin jatkoksi. Jostain syystä tuli tunne että panostammeko meidän lapseen liian vähän? Tai olemmeko me jotenkin paljon köyhempiä kuin kaikki muut? Tulomme ovat alle tilastollisen keskiarvon mutta en silti yleensä koe olevani ainakaan selkeästi köyhempi kuin muut.

Hetken tuo tunne kesti mutta sitten onneksi järki voitti. Antaa muiden tehdä niinkuin he parhaaksi näkevät ja meidän perhe tekee juuri niinkuin meidän mielestä on järkevää. Ehkemme osta kalliita vaunuja mutta sen sijaan panostamme siihen että voimme olla paljon pienen lapsemme kanssa. Aika on rahaa ja toisinpäin.

Vääränlainen itsensä vertailu muihin tai siihen mitä muilla on, se on typerää. Sen varmasti jokainen tietää. Jos nyt ei päivittäin, niin viikottain tuon asian kanssa jossain määrin saan ainakin itse kamppailla. Onneksi järki useimmiten vie voiton.

4 kommenttia:

 1. Meillä on myös tällä hetkellä käytössä hiukan vanhempaa mallia olevat Emmaljungan rattaat, jotka saimme tuttaviltamme ilmaiseksi. Raskausaikana keräsin vinon pinon vaunuesitteitä ja olin ihan tosissani ostamassa tuollaisia uusia 500 - 1000 euron vaunuja. Vanhempieni varastosta löytyikin kuitenkin hienot Brion retrovaunut, jotka otimme käyttöön. Niiden piti olla aluksi vain "kakkosvaunut", sillä olimme saaneet miehen isovanhemmilta jopa rahaa vaunuhankintaan. Totesimme kuitenkin nuo käytetyt Briot ihan hyvin toimiviksi ja lahjaraha käytettiin tyttären muihin hankintoihin. Silti huomaan aina aika ajoin selitteleväni muille edelleen sitä miksi "meillä on vain tällaiset käytetyt rattaat käytössä", eli syyllistyn myös itse tuohon vertailuun edelleen aika ajoin.

  VastaaPoista
 2. joo mekin meinattiin ostaa huomattavasti kalliimmat vaunut. mutta ainakin toistaiseksi on vältytty siltä. samantyyppisiä tuntemuksia tulee tosin muidenkin turhakkeiden kanssa. joskus tulee esim. haaveiltua turhan hienostau autosta vaikka vanhakin vielä toimii. ehkä sitten jos vanha lakkaa ihan toimimasta niin katsotaan sitten miten hienon ja/tai kalliin sitä tulee hommattua. todennäköisesti ei kovin arvokasta kylläkään.

  VastaaPoista
 3. Meillä on käytössä kaksi autoa, miehellä jonkun verran parempi kuin minulla. Auto on kyllä säästäjän yksi pahimmista murheenkryyneistä. Olen käyttänyt omaani melko vähän lapsen tultua, mutta silti se on kyllä asia, josta en ihan ensimmäisenä ole luopumassa. Varsinkin kun ei asuta kovinkaan hyvien julkisten kulkuyhteyksien varressa. Jos rahaa olisi rutkasti, niin en uskalla luvata etteikö sitä sitten taas haaveilisi ja ostelisikin kalliimpia asioita. Ilmastointi omaankin autoon esimerkiksi olisi kyllä ihan jees :).

  VastaaPoista
 4. auto on kyllä huono sijoitus. voisikin ihan laittaa itselle ylös että mitä kaikkea autoiluun on kulunut tässä viime aikoina..
  meillä on ilmastointi, se on kyllä kätevä. käytetyssä autossa se ei paljon tuo lisäkulua, mitä nyt joka kolmas tai joka toinen vuosi 60€ menee ilmastointiaineen lisäykseen.

  VastaaPoista