17 lokakuuta 2013

Ilmainen passikuva

Vauvelilla on ikää jo kohta 2kk joten pitäähän sitä oma passi olla. EU:n direktiivin mukaan kun ei enää pääse vanhempien siivellä. Valokuvaamoissa hinnoitellaan vauvan passikuva erikoistapaukseksi ja hinta sen mukaiseksi eli 29€. Tuo hinta siis eka mitä Google tarjosi. Mites tässä voisi jotain säästää? No ottamalla kuvan itse.

Poliisi tarjoaa palvelua että kuvan voi lähettää heille digitaalisena. No eipä siinä sitten muuta kun tutkimaan passikuvan ottamisohjeita ja kuvaa ottamaan. Kuvan onnistuminen oli kyllä haastavaa mutta onnistui lopulta. Lapsi pitää ensinnäkin saada katsomaan suoraan kameraan, valaistus pitää olla tasainen, ketään muuta ei saa näkyä yhtään kuvassa jne. Ihan ekalla ei mennyt läpi, kolmannella yrittämällä poliisin digitaalinen seula päästi kuvan läpi. Ensviikolla on sitten varattu aika poliisilta jolloin poliisisetä tai -täti vielä tsekkaa että kuva kelpaa ja passihakemus saadaan eteenpäin. Jospa tuo kuva heille kelpaisi. Kuvassa lapsella on ainakin tosi söpö ilme jos se yhtään höllentää poliisien tiukkaa seulaa.

Itse passi kustantaa 52€. Tuosta ei varmaan säästämään pysty, tuskin saisin heitä uskomaan että vauva on osallistunut Suomen sotiin (jolloin passin hinta olisi 26€). Aikoinaan hankin itselle 10 vuoden passin kun sen sai samalla rahalla. Nykyisinhän passista joutuu maksamaan joka viides vuosi. Tietty jos passin umpeutumisen jälkeen ei ole heti lähdössä matkailemaan niin passin hankinnassa voisi viivytellä, näin saisi vähän säästöä. passin voimassapitäminen maksaa yli 10€ vuodessa (hankintahinta jaettuna voimassaolovuosille). säästöä se on pienikin säästö. Ja nythän säästin kuitenkin sen passikuvan ottamisen hinnan. Sori valokuvaamot.

10 kommenttia:

 1. Erään suuren elektroniikkamyymälän toimipisteistä saa arkipäivisin passikuvat eurolla. Arkissa tulee kuusi asetusten mukaista otosta. Myyjä ottaa kuvan, eli automaatista ei ole kyse. Suosittelen, jos kyseisen ketjun toimipiste sattuu olemaan matkan varrella!

  VastaaPoista
 2. no eipä tuokaan kallis ole, en sitten tiedä suostuisivatko he ottamaan vauva-kuvaa? tosin pitäis vielä tietää mikä tuo suuri elektroniikkamyymälä on.

  VastaaPoista
 3. Pahoittelen epämääräistä ilmaisua, suhtaudun aika kriittisesti mainostamiseen :) Kyseessä siis Verkkokauppa. Ottavat myös kuulemma vauvojen passikuvat. Euron hinta voimassa siis ma-to kl 9-16 välisenä aikana myymälöiden kameraosastoilla.

  VastaaPoista
 4. Joo arvelinkin että salamyhkäisyys johtui mainoskielteisyydestä. No joo, eipä tuo paha hinta ole kyllä ollenkaan. Jos on sielläpäin liikkeellä ni ainakin minä olisin mielummin maksanut euron kuin säätänyt itse, oli se sen verran työlästä. kiitos Kitupiikitär vinkistä.

  VastaaPoista
 5. Passin hinta on hyvin korkea - varsinkin kun uutisissa oli, miten paljon poliisilaitos tekee voittoa passista perityllä maksulla (http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/poliisi-tehnyt-passeilla-miljoonia-voittoa/1368852). Artikkelin perusteella lupamyynnin liikevaihto 64,6 Meur ja liikevoitto 12 Meur - mikä tuo liikevoittoprosentiksi 18,6 %. Lupien hinnat voisivat siis olla alhaisemmatkin, mikäli voittomarginaalia supistettaisiin - tästähän kansalaiset hyötyisivät ja ehkä sillä olisi positiivinen vaikutus myös ostovoimaan ym. Mutta liian harvoin Suomessa näkee hintojen laskevan...

  Passikuvissakin hinta nousee ja ehkä yrittäisin itsekin ottaa kuvan omalla kameralla. Mitä käytit taustana kuvassa ja miten sait valoisuuden hyväksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan edelliseeni, eli siis voittoahan tulee ilmeisesti koko lupapalveluista, eli keskimäärin voittoa taitaa tulla 18 prosentin luokkaa per haettu lupa.

   Poista
 6. Bisnestä se tekee näköjään poliisilaitoskin. Noilla prosenteilla ois kyllä hyvä sijoituskohde jos siihen vaan saisi sijoittaa. Ainakin siis noiden lupapalveluiden osalta.
  Kuvan ottamisen sain onnistumaan niin että laitoin vauvan lattialle makoilemaan vaalean kankaan päälle ja sitten laajaa valoa antavan kattovalon alle. Huomenaamusta on aika poliisille klo 10, silloin sitten ratkeaa käykö se.

  VastaaPoista
 7. Kylläpä kirpas, 52€ passista joka on voimassa vain 5 vuotta niin onhan se paljon. Poliisitätin mielestä oli oikein hyvä kuva, vauva on kuvassa söpö ja iloinen. Ei sitten tarttenut lähteä verkkokauppaan euron kuvan perässä, kiitos kuitenkin siitä vinkistä, laitoin sen korvan taakse.

  VastaaPoista
 8. miten tuon kuvan ottaminen onnistuisi aikuisesta tai itsestä
  passin hakemisen viivyttely voi muuten huonossa tilanteessa johtaa siihen että joutuu maksamaan siitä että saa passin nopeammin toimitetuksi ja silloin esim vuodenkin säästö on pienempi kuin tuo lisäkulu 5 v passiin.lisäksi jos ei omista toista henkkaria niin riskeeraa esim nettikauppalähetyksen saamisen lunastamisen postist

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisesta kuvan ottaminen on varmasti helpimpaa kuin pienestä lapsesta. Tosin jos asuu järkevän matkan päässä Verkkokaupasta ni se hinta ei kyllä paha ole.
   Oikeassa olet että passin uusimisen viivyttely voi kostautua taloudellisesti. Meillä on kuitenkin molemmilla ajokortit jotka usein käy henkkareista. Vaimon passi menee kesäkuussa vanhaksi, katotaan jos ei olla just reissailemassa ni jäänee joku tauko passin uusimiseen.

   Poista