21 lokakuuta 2013

Ilmaiset & edulliset harrastukset

Hyvä on ihmisen harrastaa jottei tylsyys iske. Ja jos urheilua harrastaa niin pysyy vielä hyvässä kunnossakin. Tässä listaa siitä miten minä harrastan ilmaiseksi/edullisesti. Pienten alkuinvestointien jälkeen lähes ilmaista hupia on lenkkeily ja pyöräily, terveellistä puuhaa molemmat. Olemme mukana tukiperhetoiminnassa josta saamme vuosittain 10 kerran uintikortin kaupungin uimahalleihin. Eli kerran kuussa täytyy siis käydä ilmaisella uintireissulla. Ostin hetki sitten jäsenyyden lähikuntosalille, vuorotteluvapaalla kun olen niin pystyin ostamaan päiväkortin joka on puolet edullisempi kuin normaalisti. Kuntosalista maksan 9,90€/kk.

Kaikista kallein tämän hetken harrastuksista taitaa olla kerran viikossa kaupungin järjestämä kahvakuula. Vaimo minut kurssille ilmoitti ja kivaahan siellä on ollut. Hintaa en muista mutta ei se paha ole per kerta, täytyy vaan käydä usein niin saa rahoille vastinetta. Kahvakuulailu on siis vain tämän syksyn, eli enemmänkin kertaluonteinen menoerä.

Onhan sitä monta muutakin ilmaista tai edullista harrastusta, tähän listasin ne joita itse tällä hetkellä lähinnä tulee tehtyä. Tärkeää on että löytää ne itselle sopivat jutut ja jaksaa niistä olla innostunut jotta kipinä säilyy. Näin syksyn ja pimeyden tullen voi olla vaikeaa kammeta itsensä liikkelle. Ei muuta kun ylös, ulos ja lenkille!

2 kommenttia:

 1. Terve,

  voi myös ajatella niin, että ilmaisuus itsessään (ilmaisuuden tavoittelu maksamisen sijaan) on ihan ikioma ja kaikesta muusta erillinen harrasteensa, johon kaikki muu harrastustoiminta liittyy. Tällöin kulkuneuvoksi valikoituu tietenkin ilmainen polkupyörä, jollaisia on suomessa jatkuvasti ja runsaasti tarjolla.

  Toki ilmaisen polkupyörän huoltamiseen menee jonkin verran rahaa (ilmaisuuden harrastaja huoltaa polkupyöränsä mieluiten itse, tietysti!), koska lähes poikkeuksetta joutuu vaihtamaan ilmaiseen polkupyörään kumeja, kettingit, säätämään/vaihtamaan vaijereita jne. pientä remonttia. Mutta tällöin täytyy ajatella, että harrastukset maksavat, siis että ilmaisten polkupyörien harrastaminen saakin maksaa, koska kannattaa maksaa siitä mistä vapaa-ajallaan nauttii (ja välttää sellaisesta maksamista, mistä ei nauti). Ilmaisuuden harrastaja ei nauti shoppailusta, koska shoppaus vie samalla mahdollisuuden saada/löytää ko. tuote ilmaiseksi. Tietenkään aina ei ole aikaa harrastaa ilmaisuutta, jolloin joutuu turvautumaan shoppailuun. Ilmaisuusharrastaja on siis soppaholistin vastakohta, hän saa hyvänolon ja onnistumisen tunnetta (ostamisen avulla tehtyjen hankintojen sijaan) onnistuessaan ilmaisuushankinnoistaan.

  Ilmaisuuden tavoittelu tuo luonnollisesti myös marjastuksen, sienestyksen puutarhanhoidon mukaan harrastusten piiriin, mikäs sen mukavampaa ajankulua ilmaisuusharrastajalle, kuin ilmaisen sadon (marjojen, vihannesten ja hedelmien) korjuu syksyllä.

  (jatkuu...)

  VastaaPoista
 2. Ilmaisuuden harrastaminen taitaa olla nyt kovassa nosteessa suomessa (johtuisiko parhailaan käynnissä olevasta sisäisestä devalvaatiosta), tuttavaperheen mies oli laittanut "Annetaan ilmainen painepesuri" -ilmoituksen tori.fi:hin, samoin tein kun tuli kuittaus ilmoituksen julkaisemisesta, tuli valtava vyöry vastauksia, osa Eestiläisiltä.
  Itse löysin ilmaisen painepesurin metallinkeräysastiasta (jonne minulla on luonnollisesti dyykkauslupa), löytämäni pesuri on järeä ammattimalli (HD, Heavy Duty), siis paljon parempi kuin kaupoissa myytävät ja enimmäkseen muovista tehdyt "hinnat alkaen" -mallit. Luultavasti koin löydöksestäni yhtä paljon iloa ja onnistumisen tunnetta, kuin mitä soppaholisti kokee ostaessaan painepesurin kaupasta.

  Ilmeisesti suomeen on muodostunut oma tori.fi:n "Annetaan" -osaston ilmoituksia kyttäävä harrastajakuntansa, tai ovat luultavasti jo ammattilaisia. Olenkin ihmetellyt, miksi viime aikoina tori.fi:n annetaan -tarjonta on ollut niin vähäistä, syy taitaa olla ilmaisuusharrastajien räjähdysmäisessä määrän kasvussa!

  Herra Kituppiikki, sinä taidat olla "The Trend setter":

  "A leader of the pack, someone who everyone else follows
  He never was one to follow the rules, he was a real trendsetter
  by John Doe April 29, 2004"

  Oma ilmaisuusharrasteeni on peräisin (=matkittu) eräältä kaveriltani, jonka tunnuslauseena on:

  "Ilmainen aina sopivan hintainen! :)"

  Hän on vienyt ilmaisuuden harrastamisen ns. taiteen tasolle ("state of the art"), hän tekee esim. Abloy ura-avaimen kopion mieluummin itse, kuin käyttää suutaria.
  Avaimen teossa tarvittavat välineet: Katkaisulaikalla varustettu kulmahiomakone, pultti ja työntömitta,sekä tietenkin kissan kärsivällisyys! :)

  "Kitupiikki" on mielestäni hieman negatiivinen ilmaisu, ilmaisuutta harrastava kaverini käyttää itsestään ilmaisua "pihi luonne". Itse luokittelen itseni ilmaisuusharrastajaksi, koska pyrin mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tarjolla olevista vaihtoehdoista aina ilmaisen. Jos ilmaista vaihtoehtoa ei ole saatavilla, niin sitten liki ilmaisen, ts. ostan tarvitsemani tuotteen tori.fi:stä halvalla.

  On yleinen harhaluulo, että yhteiskunnan rattaat lakkaisivat pyörimästä, jos ihmiset lopettaisivat shoppailun. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin, koska ilmaisuusharrastajalla on koko ajan kädet täynnä tekemätöntä työtä.

  Ilmaisuusharrrastaja on siis itse itsensä työllistäjä (työttömyys katoaisi Suomesta, jos kaikki pystyisivät työllistämään itsensä). Viime kädessä ja loppupeleissähän työnteko on se, joka ylläpitää hyvinvointia:

  "Tehkäämme työtä viisastelematta, se on ainut keino pitää elämä siedettävänä" (Voltaire)

  ps. Google ei löydä mitään "ilmaisuus harrasteena" -haulla, mutta "ilmaisuuden harrastaminen" -haulla löysin tämän blokauksesi. Pitääpä jatkaa blogiisi tutustumista, blogisi vaikuttaa kiinnostavalta...

  VastaaPoista