14 lokakuuta 2013

Hinta vs. Laatu ruokakuluissa

Ruokaan menevä raha on iso erä monen talousmenoista. Ja pakollinen osa vieläpä. Hinta ja laatu tuntuvat tässäkin asiassa olevan vastakkaisia käsitteitä. Mutta onko se kuitenkaan niin?
Usein ruokajutuissa maito on se peruselintarvike jota käytetään verrokkina. Otetaan nytkin siis maito esimerkiksi. Me käytämme pelkästään luomumaitoa meidän taloudessa. Se maksaa varmasti jonkun verran enemmän kuin "tavallinen" maito. Mitä se tavallinen sitten tarkoittaa? Mun mielestä kaiken pitäis olla luomua ja se olisi se normaali. Epänormaalia olisi sitten se joku muu vaihtoehto joka ei olisi luomua. Muuten ihmisiltä menee sekaisin se mitä ruoka saisi maksaa.

No okei, luomumaitoa siis piti mennä kauppaan ostamaan. Huomasinpa muuten että Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito.  Lähikaupassamme Valion litran luomumaito maksaa 1,69€. Puolentoistalitran purnukassa sama maksaa 1,43€/litra. Valinta on näiden välillä helppo. Kun kaupassa vielä käy vähän ennen sulkemisaikaa niin monesti sieltä löytää saman tuotteen 30% alennuksella. Tällöin litrahinnaksi jää noin euro. Aina ei tietty löydy tarjousversiota mutta melko usein kuitenkin. Jos joka toinen kerta löytyisi ja joka toinen ei, litrahinnaksi jäisi noin 1,22€. Minusta ihan ok hinta.

Myönnän olevani laiska enkä ole tehnyt tarkkaa vertailua ulkomaisiin tai muiden merkkien luomumaitoihin. En usko että hinta tuosta ainakaan oleellisesti tippuu, mutta täytyy se kyllä käydä tarkistamassa kun seuraavan kerran käyn kaupassa.

Tämä maito-keissi toimikoon esimerkkinä siitä että aina laatu (tässä tapauksessa Suomalainen luomutuote) ei tarkoita etteikö voisi jotain tehdä asialle myös hinnan suhteen. Myönnän että jos luomun ja sen epätavallisen suhde on vaikka kaksin-kolminkertainen niin ostan ei-luomua. Jos hintaero jää järkeväksi, nin päädyn usein luomuvaihtoehtoon. Ehkä 30-50% meidän ruuista on luomua. Enemmänkin voisi siis olla. Banaaneissa ostan kyllä esimerkiksi aina reilua luomubanskua. Se on joskus ollut jopa edullisempaa kuin perus-Chiquitat. Banaaneissa hintaero luomun ja tavallisen välillä on mielestäni järkevä, siksi päädyn ekologisempaan vaihtoehtoon.

Maito ja banskut olkoon nyt ne tän kerran esimerkit. Toki saa laittaa vinkkiä jos on heittää idiksiä miten laatua saa järkihintaan ruoka-asioissa.


2 kommenttia:

  1. Mielestäni hinta ja laatu ovat ruoassa jossain määrin vastakkaisia käsitteitä. Itse olen tähän asti mennyt aina edullisimmalla mahdollisella vaihtoehdolla, tämä tosin saataa joskus purra omaan nilkkaani vaikka terveysongelmien muodossa. Suurin ongelma ruokakaupassa on kuitenkin suunnittelun puute ja heräteostokset. Esimerkiksi ohittamalla sen viikottaisen 3 € karkkipussin, voisi tuolla säästyneellä rahalla maksaa usean luomumaitopurkin ja tavallisen maitopurkin hinnan erotuksen.

    VastaaPoista
  2. joo onhan se niin että kaikessa hinta ja laatu on vaaán eri päissä jossain määrin. itse kuitenkin haluaa ostaa jossain määrin ainakin luomua ja silti miettiä taloudellisesti. Eli että miten laatua saa kohtuuhintaan. huomasin muuten että lattiakanaloiden munia on alkanut tarjoamaan myös Raindow ja heidän tuote on tietty selkeästi edukkaampi kuin kilpailijalla, olen itse alkanut niitä ostamaan.
    ja kyllä, se ero ei vältsii kovinkaan iso ole. tuo karkkipussiesimerkki on hyvä. onko terveellisempi/parempi ostaa jotain ei-luomua ruokaa joka on edullista ja sitten karkkipussi siihen päälle. halvemmalla tosiaan saa jos jättää karkin ostamatta ja ostaa sen oikean ruuan luomuna.

    VastaaPoista