15 kesäkuuta 2014

Asuntolainaan lyhennysvapaa ilmaiseksi

Me otettiin varmuuden vuoksi meidän asuntolainaan lyhennysvapaa mun vuorotteluvapaan ajaksi. On me sitä lainaa silti lyhennelty mutta on ollut iisiä kun ei ole tarvinnut jännätä että riittääkö rahat lainanmaksuun. Syyskuussa on nyt tuo lyhennysvapaa loppumassa ja mietin että mitä asialle voisi tehdä. Toivon mukaan tuloja ja rahaa riittää siinä määrin että nyt ainakin sen minimilyhennyksen saisi maksettua mutta mistäs sitä ikinä tietää.

Tehtiinpä sitten niin että kun tuossa joitain ylimääräisiä lainanlyhennyksiä laitettiin menemään niin ei pistettykään niitä nettipankin kategoriassa "ylimääräinen lainanlyhennys" vaan "maksan lainan tulevia eriä". Näin siis laina lyhenee ja mikäli tarvitaan lyhennysvapaata niin ei siitä ilosta ainakaan tarvitse pankille maksaa. Kuulema voi 50€ tai satasenkin pankki laskuttaa jos haluaa lainaansa vaikka vuoden lyhennysvapaan. Paljon rahaa melkein tyhjästä. Nyt meillä on vuoden 2014 lainanlyhennykset hoidettu ja korotkin jätettiin lainanhoitotilille odottamaan. Korkojahan kun ei voi etukäteen maksaa, ainoastaan lyhennyksen osuuden.

Melkein jo mietin että kun seuraavan kerran (toivottavasti pian) oltaisiin tekemässä lainaan  ylimääräistä lyhennystä niin maksettaisiin jo vuotta 2015 pois. Korkoja ei ehkä enää siitä tapauksessa jätetä sinne makaamaan vaan makseltaisiin niitä sitten sitä tahtia pois kun pitää. Vapaus on kuitenkin hyvä juttu, että saa maksella ihan omaan tahtiin eikä ole jotain pankin määräämää minimisummaa.

8 kommenttia:

  1. Eli ootte "lyhentänyt" maksamalla lainanhoitotilille, josta sitten syksyllä lähtee itse lyhennykset menemään joka kuukausi? Ihan kätsy juttu jos nyt oikein ymmärsin. Jatkatte lainanhoitotilille maksamista paitsi sitten jos haluaa pitää ns. lyhennysvapaan, ei paha ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kirjotinpa sitten taas tosi selkeästi..
      no ei kun siis kun mun nettipankissa (HB) homma menee ainakin niin että kun painaa nappia "lainan lyhennys" tai mitä siinä lukeekaan niin sitten se kysyy että kumman haluaa:
      1) ylimääräinen lainanlyhennys
      2) maksan lainan tulevia eriä etukäteen

      niin tuosta sitten otin kakkosvaihtoehdon. eli lainan pääoma lyhenee välittömästi. just aamulla maksoin 700€ tuolla etukäteen-tyylillä. saman verran täytyy siis ensvuonna maksaa lyhennyksiä. eli pääsee siis hieman pienemmillä korkomenoillakin kun laina pienenee heti. ja vain tuo koron osuus (jota ei siis voi maksaa etukäteen) jätettiin lainanhoitotilille makoilemaan.

      Poista
    2. Ok, nyt selvisi. Tuollaista systeemiä kun ei ole ennemmin tullut missään vastaan niin en ensin hokannut. Kätevää, ja tosiaan helpottavaa jos noita eriä voi mahdollisuuksien mukaan useampiakin jo etukäteen suorittaa.

      Poista
    3. joo en tiedä onko muilla pankeilla vastaavaa mutta tuo on ainakin tosi jees, just semmonen juttu mitä tuohon lainanmaksuun kaipailenkin.

      Poista
  2. OP:lla on myös noi vaihtoehdot ja uskoisin muillakin pankeilla olevan asuntolainassa. Jälkimmäinen on kätevä toiminto jos rahat polttelee tilillä ja haluaa käyttää seuraavien kuukausien palkan johonkin muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että noi on muillakin pankeilla. Se on kätevä toiminto myös jos on yrittäjä eikä tiedä saako palkkaa ensi kuussa (tai ensi vuonna).

      Poista
  3. Nordealla on lyhennysjousto missä voi lainan lyhennystä (ei korkoja) maksaa etukäteen tai jälkikäteen 10% lainan alkuperäsummasta. Esim. meillä oli alunperin 300ke talolaina joten voisin nyt maksaa 30ke:n edestä etukäteen, pienentäen tulevia korkoja. Vastaavasti jos tulee tiukkaa (työttömyys tms.) voi jättää 30ke:n edestä maksamatta lyhennyksiä ja maksaa vain korot, ilman että tarvitsee sopia mitään lyhennysvapaita pankin edustajan kanssa.

    Ja ero siihen tekeekö esim. 5000 euron kertalyhennyksen vai käyttääkö tuota 10%:n joustoa on se, että molemmissa tapauksissa laina pienenee 5ke (ja jatkossa korot on pienemmät), mutta kertalyhennystä et saa takaisin jos tulee se tiukka paikka, kun taas joustolyhennykseen laitettu 5ke voi ns. vetää takas kun jättää summan edestä maksamatta tulevia lyhennyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ok:lta kuulostaa tuo Nordean kuvio kyllä. Luulisi että muillakin pankeilla olisi vastaavia virityksiä.

      Poista