02 toukokuuta 2014

Asuntolaina vs. sijoittaminen

Suurin osa suomalaisista piensijoittajista on varmasti pohtinut samaa asiaa, maksaakko asuntolainaa vai laittaakko rahansa sijoituksiin? Veikkaisin että suurin osa tasapainoittelee molempien välillä. Nykykoroilla tilanne on tosi erilainen kuin vaikka 2008.

Tähän mennessä meidän perhe on keskittynyt lähinnä siihen lainanmaksuun ja sijoituksiin on investoitu ihan pikkusummia, säännöllisesti tosin vuodesta 2008 alkaen. Sijoitukset on olleet useimmiten 20-30€/kk, muutaman kerran hieman isompi potti. Asuntolainaa on jäljellä 120 000€. Tässä on nyt jonkun aikaa pohdiskeltu josko siirryttäisiin Kaikki paukut lainanmaksuun -tyylistä siihen että maksaisi pienenpää summaa lainasta kuukausittain niin jäisi enempi laittaa sijoituksiin. Laina-aikaa on jäljellä 24 vuotta joten minimilyhennys on n. 500€/kk. Alunperin mietin että muutos tapahtuisi joskus vuoden päästä, nyt kuitenkin tuntuu että ehkä se voisi olla aikaisemminkin. Omien tulojen mahdollinen epävarmuus ja epäsäännöllisyys vaikuttaa myös asiaan paljonkin. Eikä vaimon yrittäjyys ole yhtään sen säännöllisempää tai varmempaa. Summa mitä lainanmaksun jälkeen jäisi sijoitettavaa on siis aikalailla arvoitus. Useampi satanen se kuitenkin oletettavasti olisi.

Täytyy vielä miettiä asiaa vaimon kanssa mutta mahdollisesti jo tämän kuun maksut menis ainakin hieman enemmän osakepainotteisesti. Tavallaanhan tämä on sijoittamista velkavivulla kun on lainaa ja silti sijoittaa. Riskit pitää vain miettiä omalle kohdalle sopivaksi niin silloin se on järkevää.

2 kommenttia:

  1. Jos lainan korko on selvästi pienempi kuin odotettu sijoituksen tuotto, kannattaa sijoittaa. Jos tuotto-odotus on pienempi tai sama kuin velan korko, kannattaa ehkä maksaa sitä velkaa. Molemmissa tapauksissa on syytä olla säästöjä/sijoituksia olemassa usealla tonnilla, ne turvaavat hätätilanteissa kuten auton hajotessa tai työttömyyden iskiessä. Itse suosittelen nykytilanteessa (kesä 2014) edelleen sijoittamaan vaikka osakkeisiin mielummin kuin 1-2%:n korolla olevan talo/asuntolainan takaisinmaksamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se noin. Mutta on myös henkisesti kiva kun sitä lainaa ei ole liikaa. Jokaisella tietty on oma kipuraja lainanmäärän kanssa.

      Poista