08 toukokuuta 2014

Lapselle säästäminen

Meidän lapsi on nyt 8,5kk ikäinen taapero. Kiva olisi jos voisimme säästää lapselle vuosien varrella jotain pientä pesämunaa nuoruuden hankintoja varten. Jos summaa hyvin kertyy niin siitä voisi olla apua vaikkapa ensiasunnon hankintaan. Viime vuoden puolella saimme ostettua lapsellemme S-osuuksia reilulla 1300€:lla. Suurin osa summasta saatiin kasaan vuokraamalla meidän pihavarastoa. Pieni osuus saatiin iso-ukilta ja loput summasta sain revittiä mun pienestä vuorottelukorvauksesta. Tämän vuoden puolella tuolle investoinnille tulee korkoa n. 140€. Vaikka emme mitään muuta saisi lapselle säästettyä, on 20 vuoden päästä summa kasvanut reiluun neljään tuhanteen euroon. Ilman siis että rahoja on sijoittanut, on vaan antanut tuottojen olla. Inflaatiokin huomioiden luulisi että sillä rahalla irtoaisi vaikka ajokortti vuonna 2034.

Lapsilisiä emme ainakaan toistaiseksi ole suoraan lapselle säästäneet. Jatkossa nuo S-korot ainakin menee lapselle sekä tarkoitus on varaston vuokrarahat laittaa myös lapsen säästöiksi. Nyt ainakin syksyyn asti meillä on varaston vuokralainen olemassa. Olisi tietty järkevää hallinnoida lapsenkin varoja niin että ne hieman kasvaisi matkan varrella. Tai oikeastaan juuri tässä tapauksessahan se onkin järkevää kun säästö-/sijoitushorisontti on niin pitkä eli vähintään se parikymmentä vuotta. Ajatus olisi turvautua jälleen kerran tuttuun ja turvalliseen Seligsonin Phoebus -rahastoon. Vielä ei olla lapselle sinne avattu mitään tiliä mutta täytynee se tässä kohtapuoliin hoitaa kun noita korkoja ja vuokrarahoja alkaa tippua eli on mitä sinne voisi laittaakin.

Tämä taktiikka lapselle säästämisestä on melkoisen passiivinen eli ei vaadi meiltä paljon mitään. No ehkä sen että luistimet säilytetään makuuhuoneen vaatekaapissa eikä ulkovarastossa. Ja joo, pitää aina hieman nähdä vaivaa että löytää uuden järkevän vuokralaisen varastolle.

Miten sinä säästät lapsellesi?

Kuvassa meidän vauva viime kuun Kroatian reissulla testaa vuokra-auton ajotuntumaa

12 kommenttia:

 1. Tätä on tullut kipuiltua ja mietittyä. Lapsella on ihan perinteinen säästötili jonne siirrän yleensä lisätuloista tietyn osuuden. Ei siellä paljon ole, joitain satasia. Pian pystyn keskittymään lapselle säästämiseen vähän nopeammin kun itseltä varoja vapautuu. Toivoisin löytäväni sellaisen kohteen johon voin rahat laittaa ja sitten unohtaa vuosiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samoissa mennään, meillä lapsen S-tilillä on nyt 210€. Pääasia kuitenkin että jotain on. Ja suunta on oikea. Ehkä vuoden-parin päästä sitten voisi jäädäkin paremmin laittaa säästöön lasta varten. Tai sitten ei. Riippuu niin paljon työkuvioista.

   Poista
 2. Lasten tileille meilläkin yritetään rahaa kerätä. Tosin tähän saakka sinne on laitettu kaikki syntäri-, ym. lahjarahat, joita sukulaiset ovat antaneet. Näillä rahoilla on tarkoitus ostaa osakkeita. Ajatuksena, että pitkällä ajanjaksolla ne ehtivät tuottamaan ja riskiäkin uskalletaan ottaa.
  Nyt lasten tileillä on reilu 1000 euroa kullakin, joten uuden hankinnan aika olisi koittamassa. (Bloginpidostani huolimatta osakesijoittajana kokeneempi, tietävämpi ja parempi haistamaan hyvän hetken on mieheni, joten kun hän vaan hihkaisee, että nyt, niin ostokset pistetään menemään. Vielä hän tuntuu empivän ja odottelevan, joten rahat seisovat tilillä.)
  Mä olen miettinyt noita S-osuuksia lapsillekin. Voisin ostaa kullekin jonkun osuuden omista rahoistani, mutta sen tekeminen on vain vielä jäänyt. Tänä vuonna kuitenkin voisi tässä asiassa aktivoitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvät summat teillä jo koossa. joo riskiä kannattaa kyllä ottaa kun ajanjakso on tosi pitkä kuitenkin. ei muuta kun hihkaisua oottelemaan sitten.

   Poista
 3. Heh, eipä tullut paljon säästettyä lapsille silloin kun olivat pieniä... toki alussa, kun sitä rahaa jäi yli, mutta kun kasvoivat, rahat myös kuluivat heidän tarpeisiinsa. Nyt kun ovat nuoria aikuisia, olen sitten auttanut kutakin kodinperustamisessa. Etukäteissäästäminen on järkevää, jos siihen on vain mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllähän niitä menoja tulee lapsista/lapsesta. meilläkin lapsilisät menee vaippoihin ja vauvanruokaan. hyvä tietty jos saa vaikka kympin kuussa säästöön lasta varten jos ei enempää. tai meneehän se noinkin että jeesaa sitten kerralla vaikka isommalla potilla kun tarve tulee.

   Poista
 4. Juuri tämänkin blogin innoittamana olen alkanut säästää lapsille ihan kympin pari kuussa. Enempää ei olekaan varaa, koska en ole nyt työelämässä. Laitan rahat indeksirahastoon, mutta tuota Phoebusta voisi myös harkita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla että blogi on ollut inspiraatioksi!
   Phoebushan muuttuu erikoissijoitusrahastosta UCITS-rahastoksi joten alaikäisellekin on jatkossa helpompi tehdä sinne sijoituksia (ei vaadi maistraatin lupaa).
   http://www.seligson.fi/phoebus/blogi/show_item.asp?itemID=318

   Poista
 5. Tämä ei ihan ajankohtaista ole vielä itselläni, mutta asiaa on tullut mietittyä. Sijoitusstrategiana aion käyttää täsmälleen samaa mikä on omani eli indeksirahastoihin hajautettuna ja säännöllisin väliajoin. Määrällisesti pyrin vuosittain sijoittamaan lapselleni 1333 euroa, summa tulee luonnollisesti suurimmasta verottajan sallimasta verovapaasta lahjoituksesta eli 4000 euroa / 3 vuotta. Tästä pitäisi kertyä mukava potti siihen mennessä, kun lapsen on aika hankkia oma katto pään päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika eli tarkoitus mennä lapsen säästöissä samoilla metodeilla muin ite menee omien rahojen kanssa. Toi sun määrä ois hyvä muttei taideta tommosiin summiin yltää. Kolme vuotta on kyllä pitkä aika että voihan se olla että sitä kertyykin ajanmittaan tuo summa kasaan.

   Poista
 6. 3 vuotiaalla pojallamme on Seligsonin rahastoja muutamalla tonnilla. Lisäksi on tonnin verran käteistä millä jatketaan Seligson ostoja 100e/kk tahdilla niin kauan kun rahaa on pojan tilillä. Sukulaiset siirtävät joka kk hiukan pojalle. Olemme vaimon kanssa myös avanneet yhteistilin mikä on siis minun ja vaimoni nimissä ja siirräämme sinne osan lapsilisästä. Tuo raha on pojan rahaa, mutta verottajan ja lain näkökulmasta minun ja vaimon. Idea tässä on se, että jos tuota rahaa on tallessa/sijoitettuna vielä kun poika täyttää 18v niin hän ei saa siihen määräysvaltaa vaan me vanhemmat voimme päättää mitä sillä tehdään.. (ja joo, perintöveron alaista on sitten, mutta ajokortteja ja mopoja sillä voi ostella pojalle ilman veroseurauksia onneksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa! Meillä ei sukulaisilta rahoja irtoa mutta jospa omista tuloista aina jotain lohkeaisi lapsenkin hyväksi sijoituksiin. Jos summat alkaa isompia olemaan, alkaa tuolla verojutullakin jo olla merkitystä. Mutta näin pienemmillä (muutama tonni) ei nyt niinkään väliksi.

   Poista