12 toukokuuta 2014

Miksi raha kiinnostaa?

Olen jo tosi pitkään ollut kiinnostunut talousasioista ja rahaan liittyvistä teemoista. Raha on valtaa sanotaan. Ja kyllähän valta kiinnostaa. Oman talouden kohdalla valta oman aikansa käyttämisestä. Ketäpä ei kiinnostaisi? Onhan raha myös paljon muuta. Raha on numeroita. Selkeää ja loogista. On helpompi pyöritellä numeroita ja kehitellä vaikkapa itselleen velanmaksuohjelma kuin lähteä penkomaan asioiden syvempiä olemuksia. Rakentamaan esimerkiksi heikkoa itsetuntoa alusta alkaen. Tai mikä omassa sisimmässä on vinksallaan. Jokaisellahan on sisällä jotain mikä vaatisi fiksausta. Numerot on paljon helpompia ja ne toimii kuten olettaakin. Mutta kyllähän vaikka velan kertymisen katkaiseminen vaatii työtä myös sisällä, eihän kyse ole pelkästä rahasta. Vaan paljon tunteista. Tunteista joita saa kun ostaa vaikka jotain uutta tavaraa itselleen. Tai kun on hienompi auto kun naapurilla. Kun sisin itsellä on kunnossa, useimmiten raha-asiatkin ovat. Tai jos eivät vielä ole kunnossa niin ainakin menossa siihen suuntaan. Ihminen on kokonaisuus ja jutut menee käsi kädessä.

Hieman ajatusvirtaa tähän näköjään tuli. Jospa joku sai ideasta kiinni. Mitä olet mieltä, kulkeeko oman talouden hallinta ja henkinen hyvinvointi samaa rataa?

4 kommenttia:

 1. Mulla oli yhteen aikaan ihan selkeä yhteys rahanhallinnan (tai hallitsemattomuuden) ja elämäntilanteen välillä. Kun elämässä meni huonommin, niin päädyin sitten "ostamaan iloa" eli hankkimaan tavaroita, joita halusin.

  Nyt kun pyrin pienentämään velkaa ja hallitsemaan kulutusta, niin elämässä menee hyvin. Yhteys ei ole ihan suora (koska nytkin haluaisin käyttää rahaa johinkin asioihin), mutta ei tule pakkomielteitä, että juuri tuo tavara on saatava, koska muuten se loppuu ja elämäni ilman sitä olisi surkeata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mäkään ajattele että yhteys aina olis ihan suora. ja joku nalle ni ei se niin mene että jos on paljon rahaa tai on muuten hoitanut raha-asiansa loistavasti että olis sisältä kaikin osin eheä ja hyvinvoiva. joskus asia menee ihan päinvastoinkin.

   pointtina vaan että joku yhteys asialla kyllä on. jos voi vaikkapa henkisesti heikosti niin harvoin silloin raha-asiatkaan on hyvin. mutta missään nimessä en sano että jos joku on köyhä (työtön tms.) että automaattisesti olisi henkisesti heikoilla. ei ollenkaan.

   Poista
 2. Minulle raha antaa turvallisuutta ja mahdollisuuksia. Haluan, että rahaa on sen verran säästössä, että voin ostaa sen mitä tarvitsen, voin lähteä matkalle jos siltä tuntuu ja tuntea, että pärjään taloudellisesti kohtuullisen vaivattomasti. Jos säästöjä ei olisi tai ne menevät ihan nollille, olisi olo vaikeampaa ja stressitaso nousisi. Shoppailu ei ole koskaan ollut ongelmani ja taloudenpitoni on ollut aina kohtuu järkevää. Huonoinakaan hetkinä nämä eivät ole olleet uhattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. turvallisuus on monelle varmasti tärkeä pointti. itselle kans jonkunlainen talouspuskuri luo henkistä turvallisuutta.

   Poista