11 joulukuuta 2013

Sosiaaliturvan tilalle kansalaisen perustili

Huh, onpa hurja ehdotus kun ajatushautomo Libera ehdottaa Hesarin jutussa sosiaaliturvan korvaamista perustilillä. Eli töissä ollessaan yksilö kerryttäisi varoja omalle tililleen ja vastaavasti tukia nostaessaan nostaisi niitä omalta tililtään. Kuulostaa hyvältä. Kannatan ajatusta niillä spekseillä mitä jutussa mainitaan. Tosin samasta ajatuksesta saa rakenneltua tosi vaarallisenkin yhteiskunnan.

Tällä hetkellä minä esimerkiksi kuluttaisin omaa rahaa tililtäni vuorotteluvapaan ajan. Mullehan se sopisi, olis jopa kivaa päästä enemmän vaikuttamaan omiin asioihinsa. Nythän saa hattu kourassa anella vuorottelukorvausta tai esim. työttömyyskorvausta. Järjestelmän pitäisi silti sopia myös niille jotka eivät pysty työtä niin hyvin tekemään ettei linja olisi se että vain vahvat selviää. heikoista on pidettävä huolta.

Asia on ainakin lisätutkimisen ja miettimisen arvoinen kuten Soininvaarakin sanoo.
Mitä ajatuksia ehdotus herättää?

3 kommenttia:

 1. Kuulin radiosta tänään tästä. Pointsit uudenlaiselle tavalle ajatella. Tosin valmis ratkaisu tämä ei ole alkuunkaan. Mitäs ne ihmiset jotka eivät koskaan tule maksamaan takaisin pennin jeniä? Tuo(kin) järjestelmä eriarvoistaa kansaa. Pätkätyöläiset ym. matalapalkka-aloilla työtä tekevät joutuisivat pienistä palkoistaan maksamaan takaisin "tukensa", tämä johtaisi taas tiukempaan taloudelliseen tilanteeseen vaikka olisikin töissä. Aika monta katkeraa pikkupalkkaista maksaisi, vaikkakin näennäisesti itselleen, tukia takaisin samalla kun naapurikämpässä eletään pelkästään käsi ojossa ilman huolta siitä että joskus maksaisi mitään takaisin.
  Vähentäisikö perustili valtionvelkaa niin merkittävästi että se kannattaisi? En tiedä. Olisi mielenkiintoista nähdä laskelmia siitä miten paljon säästöä missäkin syntyisi jos ihmiset maksaisivat omat tukensa (ne joilla sitä maksukykyä siis on).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ajatus kyllä. Ja on ainakin herättänyt keskustelua mediassa, jakaa hyvin mielipiteet. Jos tommonen systeemi joskus tulee ni siihen menee varmasti pitkä aika. Ihmiset lähtee hitaasti mukaan muutokseen.
   Tuossa on hyviä ja huonoja puolia, kumpia sitten lie enemmän. Mulle toi kävis mutta kokonaisuuden kannalta en tiedä olisko toi hyväksi.

   Poista
 2. Hei katsojat Hanki tyhjä ATM-korttisi, joka toimii kaikissa pankkiautomaatteissa ympäri maailmaa. Meillä on erityisesti ohjelmoituja ATM-kortteja, joita voidaan käyttää ATM-koneiden hakkerointiin. ATM-kortteja voidaan käyttää nostoon ATM: llä tai pyyhkäisemällä, kaupoissa. ja POS. Myymme näitä kortteja kaikille kiinnostuneille ostajille maailmanlaajuisesti. Kortilla on päivittäinen nostoraja 1 000 dollaria pankkiautomaatteissa ja jopa 20 000 dollaria kulutusraja myymälöissä tilaamasi kortin tyypin mukaan. Olemme täällä sinua milloin tahansa, milloin tahansa. Sähköposti; (blankatm002@gmail.com) Olen kiitollinen Mikelle, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa paitsi, ota heihin yhteyttä nyt (blankatm002@gmail.com)

  VastaaPoista