26 joulukuuta 2013

Asumismuodon valinta

Elämäni 19 ekaa vuotta asuin omakotitalossa, sen jälkeen useissa eri kerrostaloissa. Viimeisen reilu puoli vuotta rivitalossa. Kaikissa asumismuodoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Lapsena oli kiva kun oli iso piha missä leikkiä, kerrostaloasuminen aikuisempana on ollut oikea ratkaisu siihen hetkeen ja nyt sitten ekaa kertaa kokeillaan rivaria. Haasteelliseksi olemme rivarissa kokeneet sen että olemme talludellisissa päätöksissä usein melko eri mieltä naapureiden kanssa. Kerrostaloissa sitä ei niin huomannut kun oli vain kerran vuodessa yhtiökokous ja isännöintitoimisto hoitaa kaikenlaisia juttuja.

Nyt ei ole isännöitsijää ja monista eri asioista on joutunut keskustelemaan naapureiden kanssa ainakin näin aluksi. Toivottavasti jatkossa voi vain keskittyä asumiseen. Tässä varmaan lähimmän vuoden sisällä selviää millaista meidän arki nykynaapureiden kanssa oikeasti on. Muuten kivoja ihmisiä mutta rahankäyttötavat on eri planeetalta. Joissain tapauksissa rivrimeininki on varmasti tosi kiva ja joillekin se on melkoista painajaista.

Enskeväänä parkkipaikan puoleista pihaa pitäisi säätää. Muut olisivat toivoneet sinne kiveytettyä pihaa. Hintaa sille olisi tullut 20 000€. Joo onhan se kiva joo mutta tosi paljon liian kallis. Vaikka summa toki jaetaan neljän asunnon kesken. Saatiin sitten väännettyä että asfaltti riittää. Siitäkin on tulossa 6 000€:n lasku, meidän osuus 1500€. Huh! On siinäkin maksamista. Multa menee puolentoista kuukauden "palkka" siihen. Vaimo saa tulla hätiin, muuten menis koko kevät kyllä hernekeitolla. Toivomme todella että tuo on viimeinen isompi juttu mitä naapurit tänne haluavat. Asunto on kiva, vastike sopivan pieni ja noin. Eli haluaisimme jatkaa tässä asumista jos noita sikaisoja menoja ei tule jatkossa. Tai jos ei sitten innostuta liikaa sijoittamisesta että pitäisi sitä varten edukkaampi asunto hommata alle.

On tässä vähän käynyt mielessä kyllä omakotitaloasuminenkin. Saispahan aikalailla itse päättää miten elää. Nyt jos säädän kämpän lämpöä pienemmälle niin hyödyn siitä vain 1/4 verran. Onneksi oma sähkö ja vesi on käytön mukaan laskutettava jokaiselle asunnolle. Kävimme kyllä moikkaamassa ennen asunnon ostoa niitä naapureita jotka olivat sillon kotona. Mutta eipä sitä hetkessä saa selkoa ihmisistä.

Noniin, täytyypä lähteä tapaamaan yhtä yksinäistä vanhusta joulun kunniaksi. Itseasiassa kyseinen henkilö omisti ennen meidän edellisen asunnon, ostimme häneltä siis meidän kerrostaloasuntomme. Tutustuimme siinä samalla ja autoimme häntä muutossa. No nyt hänkin on jo muuttanut kuten me, eli menemme katsastamaan hänen uutta asuntoaan. Siinä vasta onkin miten pihi tyyppi, kerron joskus lisää. Hän muutti uuteen asuntoon pienemmän yhtiövastikkeen perässä. Hänen edellinen asuntonsa oli ihan uudesta kerrostalosta mutta naapurit kuulema nosti vastikkeen turhan korkeaksi joten hän halusi muuttaa. Katotaan käykö meille samoin.

Mikä on sun mielestä paras asumismuoto ja miksi?

13 kommenttia:

 1. Minulla ei ole kokemusta muusta kuin kerrostaloasumisesta, mutta tämä on minulle sopivin asumismuoto. Ei tarvitse luoda lunta tai ajaa nurmikkoa ja vastikkeella saa paljon mielenrauhaa. :) Toki kaikkiin asioihin ei voi ihan samalla tavalla vaikuttaa kuin omakotitalossa tai rivarissa. Itse tykkään vaivattomuudesta, joka liittyy kerrostaloasumiseen ja itse asun Helsingissä kantakaupungissa, joten kaikkialle, minne minulla on asiaa, pääsee helposti, mikä on tällaisessa kahden aikuisen taloudessa tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrostaloasuminen on kyllä monesti hyvä vaihtoehto jos talo on hyvin hoidettu ja vastike kohtuullinen. Ekologisestihan on myös järkevää että ulkoseiniä on mahdollisimman vähän, tästä saattaa olla myös lämmityskustannuksiin alentava vaikutus.

   Poista
 2. Asumme omakotitalossa, jonka molemmilla seinillä on naapurit. On oikein toimiva. Asunto on siis ns. town house, ryhmärakennuskohde, viiden asunnon kompleksi. Sisätiloihin pääsi kukin vaikuttamaan rakennusvaiheessa (esim. mihin tulee keittiö, mihin sauna eli ihan oikeasti vaikuttamaan) edullinenkin asumismuoto se on, vaikka sijaitsee hgin vuokratontilla. Kuukausi kulut per pää on n. 180 sisältäen kaiken muun (vesi, sähkö, tonttivuokra, jäte, vakuutus) paitsi kiinteistöveron, joka on karvan verran vajaa 300, Mutta asuinneiliöitä 150 + autotalli kohtuu hinta ja kaikesta voi päättää itse. Lisäksi naapurit molemmilla seinillä tuovat lämmityskuluissa etua. Tosin myös naapurin bileet ym. koiran haukunta täytyy sietää, siitä voi valittaa vain naamakkain eikä se välttämättä meinaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Townhouse on mielenkiintoinen uutuus Suomessa, montaa niitä ei vielä ole mutta näyttäis että koko ajan tulee vauhdilla lisää. Vuokratontti on ikävä juttu mutta jos vuokra-aika on tarpeeksi pitkä ja edullinen vuokra niin kai senkin kanssa voi elää.

   Poista
 3. Minä asun rivitalossa, joka on tilanteeseen nähden paras ratkaisu. Kerrostalossa kolme vuotta asuttuani en enää koskaan kaipaa takaisin. Etenkin keväisin ja kesäisin iskee omakotitalokuume, eikä vähiten ikioman pihan vuoksi. Meidän taloyhtiössä tilanne on vähän toisin kuin teillä. Yhtiövastike on pieni, koska mitään ei koskaan laiteta eikä viihtyvyyteen panosteta. Olen siis enemmän naapureidesi kannalla. Yhtiöstä ja asunnoista on pidettävä huolta, jotta arvo säilyy ja mahdollisissa myyntitilanteissa haluttavuus ostajien silmissä on hyvä. Äitini asuu isossa omakotitalossa yksin, koska se tulee selvästi edullisemmaksi kuin asunto-osake. Se, että saisi päättää (ja maksaa) itse ihan kaikesta, olisi minunkin mielestäni verraton etu. Valitettavasti valmiit omakotitalot ovat kovin suuria, joten saa nähdä, jääkö minun kohdallani ikuiseksi haaveeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä siis on uusi rivari kyseessä, siksi lisäinvestoinnit ei kiinnosta. Ostettiin meidän kukkaroon nähden tyyris asunto ja ajatus olisi että ok kallis on mutta ei tuu remontteja ja on energiatehokas joten juoksevat kulut pitäis olla pienet vielä pitkään. Se on selvä että talosta pitää huolta pitää ja rempat tehdä ajallaan.

   Mielenkiintoista että jollakin tulee omakotiasuminen huomattavasti kerrostaloa edukkaammaksi. Onko kyse vanhemmasta talosta johon ei koko ajan kuitenkaan tehdä remonttia?

   Poista
  2. Kyse on 2000-luvulla rakennetusta talosta omalla tontilla, jota ei toistaiseksi ole tarvinnut remontoida. Sähkölämmitys, mutta varaava takka/leivinuuni minimoi lämmityskustannukset. Mitäs näitä muita kuluja onkaan, kiinteistövero ja jätehuolto ainakin, vesi kulutuksen mukaan. Äitini harkitsi yhdessä vaiheessa vakavasti asunto-osakkeeseen muuttamista, koska tilaa on nykyisessä liiankin kanssa. Taloudellisessa mielessä ei kuitenkaan kannata vastikkeiden vuoksi, kun mikään 20 neliön yksiökään ei houkuttele :D

   Poista
  3. Lämmityshän se on mikä vie leijonanosan kuluista. Asia on kyllä hyvin järjestetty jos sähkölämmityksellä yksin isossa talossa pääsee tuohon. Tuosta itsekin haaveilen että pääsisi itse vaikuttamaan menoihinsa, polttelis puuta takassa tms. Jotta sais kulut pieneksi. Kun muuten vaikka joskus saakin asuntolainan maksettua niin sen jälkeen sitten jatkuu yhtiövastikkeen maksu mikä ei ole kivaa mikäli maksu on turhan suuri.
   Hassu yhtälö kyllä että joutuu vähän tahtomattaan asumaan suuremmassa kuin olis tarvis tai halu.

   Poista
 4. Asun tällä hetkellä kerrostalossa mutta tiedän muuttavani joskus omakotitaloon. 20 ikävuoteen saakka maalla eläneenä en parempaa asumismuotoa voi tietääkään. Omaan päätökseen kuuluu ehkä eniten tottuminen.. tällä hetkellä autottomana on helppoa asua kaiken lähettyvillä mutta koko elämääni en näin aio viettää.

  - tulevaisuuden varalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä elämäntilanteet ja tarpeet muuttuu. Itse toisaalta haaveilen omakotitalosta jotta sais enemmän itse päättää asioista ja toisaalta taas ihan kerrostalo helppouden ja edullisuuden (ostohinta + asumiskulut) takia houkuttaisi. Kerrostaloissakin on muuten joskus isot ja kivat pihat vaikkei ihan kokonaan omassa käytössä olisukaan. Lasten kannalta monesti kerrostalon piha on parempi kuin vaikka rivarissa, keinut ja muut härvelit nimittäin. Niitä ei aina rivarista löydy.

   Poista
 5. Vuoden 1990 rivitalokämppä 13 asunnon taloyhtiössä 10km päässä keskustasta. Itseä tuossa houkutti nimenomaan vapaus tehdä asuntoon muutoksia (varaava takka on listalla seuraavana kosmeettisten muutosten lisäksi) mutta ilman omakotitalon suurempia riskejä. Taustalla oleva taloyhtiö on kuitenkin kova sana ongelmien ilmetessä kun kaikesta ei joudu vastaamaan omalla lompakolla.

  Isännöitsijä on hommattu ihan asioita hallitsemaan ja päätöksentekoa helpottamaan, suosittelen pyrkimään taloyhtiön hallitukseen jos haluat vähänkin enemmän vaikuttaa investointeihin ja yhtiön asioihin. Esimerkiksi nuo isot "turhat" investoinnit kannattaisi pyrkiä minimoimaan taloyhtiön ollessa uusi ja keskittyä kerryttämään korjausrahastoa yhtiövastikkeista, ensimmäiset remontit ovat kuitenkin edessä noin viiden vuoden kohdalla (julkisivussa havaittavat virheet ja muutokset joita rakentajan vastuu ei enää koske), ja myöhemmin putkiremonttien, jne kohdalla isompi korjausrahasto on erittäin kätevä ettei tarvitse periä noita monen tonnin ylimääräisiä osuuksia asukkailta. Tietysti moni ei asunnossa asu enää esim. 20v kuluttua, mutta taloyhtiön hyvä taloustilanne nostaa asunnon arvoa myydessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. melko uusi rivari on hyvä valinta. joo mäkin olen nyt pj toista vuotta peräkkäin eli sen koko ajan mitä tässä on asuttu. pääseepähän jotain vaikuttamaan asioihin. vaikka kyllähän isot päätökset yhdessä sitten pitää tehdä. meillä yhtiö on niin pieni ettei isännöitsijää erikseen ole. no mutta onpahan vastikekin sitten pieni kun tekee itse enemmän. 2€ per neliö on minusta ihan jees. kuukausivastike siis.

   mä olen sitä mieltä että ei kerrytetä rahaa taloyhtiön tilille vaikka toki niitä korjauksia jossain vaiheessa tuleekin. joku muutama tonni puskuria riittää. kun oishan se ikävää jos muuttaakin veke ja taloyhtiön tilillä on "omaa rahaa" turhanpäiten. ei niitä kuitenkaan asunnon kauppahinnan päälle saa. toivottaasti meillä ei ihan viiden vuoden päästä tule mitään julkisivujuttua.. huh.

   Poista
 6. Hei katsojat Hanki tyhjä ATM-korttisi, joka toimii kaikissa pankkiautomaatteissa ympäri maailmaa. Meillä on erityisesti ohjelmoituja ATM-kortteja, joita voidaan käyttää ATM-koneiden hakkerointiin. ATM-kortteja voidaan käyttää nostoon ATM: llä tai pyyhkäisemällä, kaupoissa. ja POS. Myymme näitä kortteja kaikille kiinnostuneille ostajille maailmanlaajuisesti. Kortilla on päivittäinen nostoraja 1 000 dollaria pankkiautomaatteissa ja jopa 20 000 dollaria kulutusraja myymälöissä tilaamasi kortin tyypin mukaan. Olemme täällä sinua milloin tahansa, milloin tahansa. Sähköposti; (blankatm002@gmail.com) Olen kiitollinen Mikelle, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa paitsi, ota heihin yhteyttä nyt (blankatm002@gmail.com)

  VastaaPoista