09 joulukuuta 2013

Jolla on, sille annetaan

..mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on.
Onko tuo nyt sitten ihan reilua? Enpä tiedä mutta noin se kyllä menee. Otetaan esimerkki. Jos matkustat PK-seudulla julkisella liikenteellä ja haluat kulkea seuturajan yli, maksat matkalipusta 4,50€ per suunta. Mikäli sulta löytyy hieman älliä ja suunnitelmallisuutta sekä 5€ niin ostat kuitenkin matkakortin jonka avulla voit hoitaa seutulipun ostamisen ihan itse ilman VR:n työntekijän apua. Mene vaikka kerran pyörällä ja laita 5€ säästöön. Tällöin maksat kertalipusta 3,47€. Hommaa voi viedä kuitenkin pidemmällekin ja voit ostaa "kuukausi"lipun jolloin yksittäisen matkan hinta jää mahdollisesti vieläkin alhaisemmaksi. 30vrk maksaa 95,80€ eli jos käyt 5pv viikossa töissä (eikä muita matkoja oteta huomioon), jää yhden matkan hinnaksi n. 2,30€. Nyt ollaan päästy jo lähes puoleen hintaan alkuperäiseen verrattuna.
Mikäli sulla on kuitenkin mahis säästää ja ostaa kerralla koko vuoden lippu niin HSL taisi tarjota 13:sta kuukauden kaupan päälle. Nyt ollaan jo alle puolen hinnan.

Mitä se mitä piti olla tässä tapauksessa on? Mikäli siis haluaa matkustaa joukkoliikenteellä edullisemmin. No ainakin näitä:
-Halu matkustaa halvemmalla
-Taloudellista ajattelua ja malttia pysähtyä miettimään miten ko. asia olisi parasta hoitaa
-Selvittää miten se on mahdollista
-Halu/kysy säästää edes hieman (minimi 5€) tai sitten enemmän jos haluaa vaikuttavampia tuloksia
-Tehdä se


Ja hommahan pätee moneen muuhunkin. Jos sulla on (jotain) niin todennäköisesti sitä kertyy lisääkin. Moni ihminen nauttii siitä jos saa olla iloisten ihmisen seurassa. Myös minä. Miten voi vaikuttaa siihen että ihmiset sun ympärillä on iloisia (jolloin myös sulla itsellä on kivempaa)? Olemalla itse kiva/hauska. Vaikka sulla ei edes olis hyvä fiilis niin mitä jos kokeilisit olla ympärillä oleville ihmisille mukava ja tehdä heille hyvää? Melko varmasti saat takas sitä samaa. Kyse ei siis tarvitse olla rahaan liittyvistä asioista. Jos sulla on jotain niin saat lisää. Joko sitä samaa tai jotain muuta. Oli se sitten hyvää tai huonoa. Jos käyttäydyt kusipäisesti niin turha ihmetellä että miksi kaikki ihmiset on sulle ilkeitä.

Sait varmasti pointista kiinni. Sanoin aluksi että en tiedä onko reilua mutta korjaan että onhan se reilua kun tarkemmin miettiin. Se mitä jaat, sitä saat. Ja vielä tuohon HSL-juttuun palatakseni, nykyisin kun laitan vauvelin rattaisiin ja hyppään junaan niin sehän lysti on ilmaista seuraavat ainakin 7-vuotta kun lapsi suostuu rattaissa olemaan. Tarkistin muuten konnarilta niin yläikärajaa ei ole. Jos lapsi on vaunuissa niin matka on ilmaista hupia. Hyvää matkaa jokaiselle, oli kyyti sitten juna, bussi tai elämän rattaat.


1 kommentti: