04 helmikuuta 2016

50 vuoden asuntolaina

Tuli käytyä pitkästä aikaa katsomassa oman asuntolainan tietoja Handelsbankenin nettisivuilta. Ensin katsoin että kaikki näyttää ok:lta mutta sitten alkoi asuntolainan numerot näyttää oudoilta. Lainaa on nostettu 249 000€ ja sitä on jäljellä 75 900€. Nämä summat oli ok. Sitten katsoin laatikkoa "Arvio kuluvan ja seuraavan vuoden maksuista", siellä näkyi vuoden 2017 osalta koko vuoden lainanlyhennyssummana 1467€ ja korkojen osuutena 757€. Jotenkin toi rupes näyttämään tosi pieneltä. Lainapapereissa meillä lukee 25 vuoden laina ja sitä on kohta kolme vuotta maksettu eli 22 vuotta pitäisi olla jäljellä. Kun jäljellä olevan lainasumman (75 900€) jakaa suunnitellulla vuotuisella lainanlyhennysmäärällä (1467€), sain summaksi vähän reilu 50. Korjatkaa nyt joku lukija jos mulla laskin reistaa mutta näin mä näitä lukuja tulkitsen että mikäli halutaan maksaa pienintä mahdollista summaa niin pankki tarjoaa meille 50 vuoden asuntolainaa!

Ei nyt sillä että se ihan äärettömän mullistavaa olisi mutta kun lainapapereissa kuitenkin lukee jotain muuta. Lähi-uimahallin seinällä oleva supervanha (20v?) mainosjuliste Handelsbankenilta lupaa 60 vuoden asuntolainoja. Lehdestä tosin muistan lukeneeni että eivät enää noin pitkiä tarjoa. Vaikka uimahallissa mainoskyltti komeileekin. Emmä ehkä lähde pankista asiaa kyselemään vaan maksan sitten mitä jaksan. Jos en jaksa kovin paljon niin makselen sitten 122€/kk lyhennystä ja korkoa (tällä hetkellä) 70€/kk eli yhteensä 185€/kk. Ei paha. Tuon pystyy jo pienemmillä tuloillakin maksamaan.

Vuodenvaihteessa suunnittelin että olisin hidastanut asuntolainanmaksutahtia (silloiseen minimiin =  n. 350€/kk) ja ylijääviä rahoja sitten sijoitellut. Nythän tässä tarjoutuisi mahdollisuus sijoittaa vielä vähän enemmän. Täytyy miettiä asiaa. Vähän tosin ahdistaa ajatus että asuntolainaa olisi vielä kun olen 84 vuotias, jos nyt niin pitkään edes elän. Ehkä tuota tulee sitten vähän nopeammin kuitenkin maksettua, vaikka se 350€/kk. Ainakin pankki viestittää että haluaisi meistä pitkäaikaisia asiakkaita vaikka nykykorot onkin kovin matalia.

5 kommenttia:

 1. Oiskohan laskuri seonnut kun ootte maksaneet noin reilusti etuajassa lainaa pois suuria summia? Myös lainan tyyppi ilmeisesti vaikuttaa tuohon, eli onko teillä annuiteetti- tasaerä- vai tasalyhennyslaina. Näin nopeasti ajateltuna nuo vois olla syyllisiä, muuta ei tule mieleen koska 50v lainoja ei ole pankista saanut enää vuosikausiin...

  VastaaPoista
 2. Annuiteettilaina on eli laina-ajan pitäis pysyä samana ja korkojen osuuden vaihtua, ja tietty lainasumman pienentyä.
  Aika jännää jos laskuri sekoaa jos maksaa enemmän kuin minimin.. jotenkin pelottava ajatus että pankin laskuri sekoilisi? onneks tää on tavallaan kotiin päin asiakkaan näkökulmasta. täytynee käydä kattoo uudestaan että onko tilanne vielä sama tuolla nettipankissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat summat siellä nettipankissa edelleen on. Piti ihan vielä lainapaperista tarkistaa niin siellä lukee että velka erääntyy maksettavaksi viimeistään 20.2.2038.
   No - ei auta valittaa.

   Poista
 3. Ettekös te ole maksaneet lainasopimuksen mukaisia kuukausilyhennyksiä etukäteen (ainakin jossain vaiheessa näin mielestäni kerroit)? Sehän sekoittaa laskurin satavarmasti. Itse olemme vain "maksaneet lainaa pois" eli normit kuukausilyhennykset on silti pakko tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on me maksettu etukäteen mutta ei sen enempää kuin pankki mun ymmärtääkseni antaa myöden eli kuluvan vuoden maksut ja seuraavan vuoden maksut. jos on sen enemmän maksettu ni sitten on laitettu ylimääräisenä lyhennyksenä (eikä siis etukäteislyhennyksenä).
   mä en vaan vieläkään voi ymmärtää miten pankin laskuri voi seota jossain tommosessa asiassa. tai siis kaikkihan voi mutta kyllä pankin pitäis tosi tarkka olla rahajutuissa, sitä alkaa miettiä että onkohan se esim. laskenut koron oikein tähän astisessa lainanmaksu-urakassani. en ole sitä ikinä tarkistanut vaan maksanut kiltisti sen mitä on pyydetty ja olettanut että pankki on sen laskenut oikein..

   Poista