14 helmikuuta 2016

Osake-ennustus

Tässä ihan villi veikkaus osakkeiden lähitulevaisuuden arvoista. Turha tulla valittamaan jos tämän pohjalta tekee jotain peliliikkeitä ja hommat kusee.

2000 -> 2002 välillä S&P 500 laski n. 1500:sta 800:aan.
2007 -> 2009 S&P 500 teki suunnilleen saman kuvion. Jos samansuuruinen kuvio toistuisi nyt 2016 -> 2017 niin S&P 500:n pitäisi tippua 2000:sta lähelle tuhatta. Mä veikkaan (ihan mutu-tuntuman veikkaus) että lukemat olisi joskus 2017 puolella 1250.

Aion silti jatkaa joka kuukausi osakeostoja, jos rahaa ei enempi ole ni ainakin 20€ on pakko joka kuukausi laittaa. Toivon että sitä olis vähän enemmän. Mutta jos tämä mun ennustus paikkansa pitää ni sit täytyy kyllä tehdä joku iso peliliike tuolla pohjilla. Jäi niin harmittamaan 2009 tammikuussa kun ois ollu niin herkkupaikka tarjolla mutta elämäntilanne ei sallinut sen ihmeempää silloin. Oltiin just menossa naimisiin ja rahaa oli suurinpiirtein 0, hyvä kun sain sormuksen ostettua.. Jos osakkeisiin tulee (2017) yhtä iso kuoppa (suhteellisesti) kuin 2009 tammikuussa ni pakkohan niitä olis jotenkin isommin päästä ostamaan. Vaikka laina-rahalla jos ei muuten.

Itse uskon (noin) 7 vuoden sykleihin. Kirjoitinkin siitä jotain jo aikaisemmin. Osakkeiden osalta homma toimii siis jotakuinkin niin että 5 vuotta noustaan ja sitten puoltoista - kaks vuotta alaspäin. Laskun aika olis ollut jo viime vuonna mutta ehkä se tulee sit nyt? Tässä on jo 6 vuotta ollut nousua putkeen. Ei tää nyt tällä tahdilla olis voinutkaan ikuisuuksiin jatkua.

Hauska näitä on ainakin kirjotella ylös ni voi tulla sitten (itselleen) nauramaan jälkikäteen jos on veikkaus mennyt ihan pieleen.

9 kommenttia:

 1. Omalla kohdalla rahaa olisi ollut 2009 mutta ne oli varattuna häihin. 2012 pohjalla oli taas ylimääräistä rahaa, mutta veikkasin vääriä lappuja.. Kuukausisäästö indeksiin olisi ollut varmin valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vähän sama keissi sit kun mulla. sain mä sen sormuksen ostettua ja loput meni sitten muihin hääjuttuihin (vaikkei nyt isot / kalliit häät olleetkaan).
   indeksi on kyllä tosi hyvä. ite oon just alotellut nordnetin superjuttujen kanssa, vaikuttaa oikein pätevältä kun kulutkin on järkevät.

   Poista
 2. Samaan sykliin tässä itsekkin luotan, ja mitä olen lukenut niin luottaa moni muukin. Ei siis pidä kiirehtiä tuhlaamaan kaikkia pelimerkkejään tässä vaiheessa. Itse meinasin alotella pienillä panostuksilla ja kerryttää kunnon pohjakassaa niin kauan kuin lasku jatkuu. Kurssit eivät kuitenkaan räjähdä ylöspäin kasvun alkaessa raketin lailla vaan toivon, että siinä pohjakosketuksen jälkeen kurssien osoittaessa vakaasti ylöspäin ehtii tehdä hankintoja nykyistä alemmilla hinnoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä tietää ettei tässä ihan yksin tän ajatuksen kanssa ole. vaikka kyllähän moni sanoo ettei ajoittaminen onnistu. ainakaan kovin hyvin. tai ettei ole järkevää sitä edes yrittää. aina kun on "poissa markkinoilta" ni se ei useimmiten ole järkevää..

   Poista
 3. Kun tuota S&P-kaaviota katselee, niin voisi olettaa että suunta on alaspäin lyhyellä tähtäimellä. Näin itsekin epäilen, mutta ajattelin silti pitää kk-sijoitukset käynnissä.

  S&P-kaaviota (http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5Egspc+interactive#{"range":"max","allowChartStacking":true}) kun katsoo max-ajalta, niin huomaa että näiden rajujen 7v-syklien historia on aika lyhyt, parikymmentä vuotta. Aiemminkin on ollut suhteellisesti isoja dippejä, mutta ampitudi on kasvanut 2000-luvulla aika rajuksi.

  Tätä siltä pohjalta mietin, että osakesijoittamisella on historiallisesti aika lyhyt aikaperspektiivi ja kun taloudellinen toimintaympäristö muuttuu rajusti koko ajan, niin en täysillä sykleihin luottaisi. Vaikka kivaahan se olisi, voisi aika hyvin ennakoida ostot ja myynnit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo ite kans tiiraillu tuota S&P-käppyrää ja sen perusteella laskua voisi tulla enempikin.
   onhan siellä isoja heittelyjä aikaisemminkin eli on tultu arvossa lähes puoleen siitä mitä on ennen ollut. mutta totta on että 2000-luvulla on menty ihan uusiin sfääreihin ja uusille tuhatluvuille indeksin numeroissa.

   kyllä sitäkin tässä miettii että onko tämä nyt joku maailmanlopun meininki että vanhat talouskuviotkaan eivät enää päde vaan nyt menee jotenkin ihan uutta rataa?
   mielenkiintoista seurata. toistaiseksi ainakaan kun rahaa ei osakkeissa ole paljon mitään niin on ihan jännää vaan, kuin pelais monopolia. sitten jos sitä rahaa olisi oikeasti enemmän kiinni ni sit olis oikeasti jotain konkreettista jännitettävääkin. ehkä sekin päivä vielä koittaa.

   Poista
  2. Jos sijoittaa tasaisesti kuusta toiseen niin saa ainakin markkinoiden keskituoton.

   Poista
  3. toi on kyllä niin totta. ja olis varmasti tosi hyvä sijoitustapa, ei tarttis kikkailla tai stressatakaan. tolla takniikalla ei tarttis katella ollenkaan kursseja että missä mennään. ehkä mäkin joku päivä oikeasti siirryn (pelkästään) tuohon taktiikkaan enkä haaveile jostain superhyvin osuneesta investoinnista.

   Poista
 4. Piti palata omaan kirjoitukseen. ja toistaiseksi on vielä ainakin vaan noustu. nyt ihan viime aikoina varsinkin, viimenen kuukausi n. 10%. huh!

  S&P 500 näyttää tänään 2260. Nyt tosin ollaan vielä vuoden 2016 puolella. Saas nähdä tuleeko sitten vuonna 2017 joku isompi notkahdus alaspäin..

  VastaaPoista