31 joulukuuta 2015

Viiden vuoden suunnitelma

Istuttiin eilen alas vaimon kanssa ja kirjattiin vähän ylös seuraavan viiden vuoden tavoitteita. Kerron tässä vain tylsät talousasiat ja jätän salaisuudeksi ne oleellisemmat jutut joita sinne tuli kirjattua. Suunnitelma ei nyt ole mitenkään ihan satavarmaksi mietitty, lähinnä alustava mietintö joka syntyi vartissa. Suunnitelma koskee vuosia 2016-2020.

Asuntolainaa meillä on tällä hetkellä suunnilleen 77 000€. Tarkoitus on tästä eteenpäin lyhentää sitä minimisummalla eli n. 350€/kk. Laina-aika on tällä hetkellä 22 vuotta. Lyhennyksen lisäksi maksetaan vaihtuva korko joka on tällä hetkellä n. 75€/kk. Viiden vuoden aikana laina lyhenisi 21 000€ eli meidän kokonaisasuntolainan määrä olisi vuonna 2020 yhteensä 56 000€.

Lapsille on tarkoitus säästää lapsilisät eli n. 100€/kk per lapsi. Tällä hetkellä meidän ekalla lapsella on säästöjä 3 300€. Vuosittain lisäystä siis 1200€. Loppusumma vuonna 2020 olisi 9300€. Tokan lapsen kanssa säästössä on nyt 1600€. Tähän kun lisää vuosittaisen lisäyksen niin summa olisi 7600€. Ehkä olisi reilua tasata nuo summat jossain vaiheessa.. Täytynee säätää vielä hieman suunnitelmaa. Lapsilla on molemmilla S-osuuksia 1400€:lla sekä hieman rahastoa lisäksi.

Omista säästöistä / sijoituksista. Vaimolla on tällä hetkellä 4100€ rahastossa ja mulla 500€ Seligsonin Phoebuksessa ja 100€ Nordnetin Suomi Superrahastossa. Eli aikalailla nollista lähdetään liikkelle sijoitusten suhteen. Valitettavasti. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jos olisin ihan itse ollut päättämässä niin olisi jo aikaisemmin hidastettu asuntolainanmaksua ja kasvatettu sijoituksiin laitettavaa summaa. Vaimo halusi vähän turvallisuushakuisemman suunnitelman tähän asti. Mutta hyvä niin. Tästä eteenpäin sitten ois tarkotus saada sijoituksiin rahaa sen verran kuin nyt onnistuu. Tarkempaa summaa en ainakaan nyt lähde ollenkaan arvailemaan. Kunhan (näillä näkymin) menen takaisin lähes kokopäivätyöhön 2016 syksyllä, niin pitäisi jokunen satanen jäädä enemmän säästöön kuussa. Noita rahoja yrittäisin sitten saada sijoituksiin laitettua. Vaimolla rahoja tulee sitten sitä mukaa kun töitä yrittäjänä on joten varmuutta ei osaa ollenkaan sanoa. Toivoisin että meillä viiden vuoden päästä olisi jo mukava potti sijoituksissa kiinni. Toivottavasti ainakin vähintään sen verran mitä meillä olisi vuonna 2020 lainaa eli 56 000€. Ehkä siinä meillä hyvä tavoite. Jos on sijoituksia saman verran kuin asuntolainaa niin tilannetta voinee sanoa hyväksi. Eli siinä sitten tavoite.

6 kommenttia:

 1. Teillä on ihmeen kiire maksaa tuota lainaa pois, eikö olisi järkevää maksaa sitä jopa hitaammin ja sijoittaa, nyt kun on niin matalat korot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eihän meillä enää olekaan vaan tarkoitus on maksaa minimilyhennyksiä eli jotain 350€ kuussa + korot (tällä hetkellä jotain 70€/kk). ton hitaammin ei voi koska muuten pankki alkais valittamaan.

   Poista
  2. kirjoittelinkin aikaisemmin miksi tähän mennessä on vauhdikkaasti maksettu lainaa pois. mutta nyt asia on muuttunut ja maksetaan siis tuota minimilyhennystä.

   Poista
  3. Jeps, hyvin olette saaneet lainaanne maksettua. Me ajateltiin ostaa seuraava kämppä 100% lainalla ja ostaa tästä kämpästä jossa nyt asutaan saamillamme rahoilla osakkeita. Nyt mulla on itellä 159k lainaa, ja sitten kun ostettas tyttöystävän kanssa uusi kämppä niin olis lainaa 85k per nenä.

   Poista
  4. rohkea veto kyllä ostaa 100% lainalla. itse en ehkä ihan tuohon lähtisi. tai jos nyt osakkeet olisi jossain 2008-2009 lukemissa ni sitten voisi harkita..

   Poista
  5. Onhan se toki vähän, mutta toisaalta asumiskulut olisivat kuitenkin aika matalat, toki korkojen noustessa nekin nousisivat.

   Poista