28 huhtikuuta 2014

Tappiolla myymisen psykologinen harha

Olen ostanut joku vuosi sitten kokeilumielessä pieneen salkkuuni Seligsonin Phoebus-osuuksien lisäksi venäjä-rahastoa (Russian Prosperity). Sijoitin 500€. Muilta osin salkku on kasvanut palttiarallaa 10% vuodessa (since 2008) mutta tuo venäjä-osuus on nyt satasen miinuksella.

Monesti olen lukenut siitä miten on vaikea myydä tappiolla ja että sijoittajat odottavat että summa on vähintäänkin samoissa mitä alunperin ja sitten vasta myydään. Tai vasta sitten joskus kun ollaan voitolla. Oikeasti järkeväähän olisi joka päivä (tai viikko tai kuukausi) käydä sijoitukset läpi ja pitää vain ne mitä olisi valmis tänään ostamaan päivän hintaan. No - tuota venäjä-osuutta en kyllä enää ostaisi. Mutta en ole kyllä sitä vielä myynytkään. Ihminen on joskus tyhmä olento. On vain niin vaikea luopua tappiolla. Paras silti olisi tehdä niinkuin on oikeasti järkevää eikä jäädä odottelemaan että hutiostos joskus on plussalla. Siihenhän voi mennä sata vuotta. Kun iski vielä nuo kriisitkin sielläpäin maailmaa vähän päälle.

2 kommenttia:

  1. Totta, myymisen aikaa on vaikea arvioida. Voihan olla, että se Venäjä rahasto pompahtaa kohta korkeuksiin ja sitten ne voitot on menneet sivu suun, jos on myynyt väärään aikaan... Mutta voihan olla niin, että katat tuon satasen tappion piankin sijoittamalla rahat parempaan paikkaan... sijoittaminen on paljon jossittelua ja siksikin mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ja mä luulen että vaikka toi venäjä-rahasto pomppais jonnekin taivaisiin ni en usko että se jää harmittamaan koska tiedän nyt laittaneeni rahat oman suunnitelman mukaisesti ja tuloskin on toivottavasti sen mukainen. itsellä tavoitteena semmonen 10% vuodessa kasvuvauhti.

      Poista