03 huhtikuuta 2014

Ledivaloilla säästöä

Olen pitkään odotellut että jospa meiltä vanhat lamput menis jo rikki jotta saisin tilalle hankittua tuoreempaa ledi-tekniikkaa. Mielessä tietty sähkönsäästäminen. No nyt alkaa olla jo melko hyvä tilanne asunnossa, yli puolet valoista on jo lediä. Loput vaihtuu kunhan vanhat sanoo sopimuksen irti. Yhtenä esimerkkinä tuommoinen katosta roikkuva kattovalaisin johon menee 9 lamppua, aikaisemmat oli 25 wattisia, pidimme niitä siinä 4kpl sähkönsäästön takia. eli yhteissumma 100 wattia.

Nyt kun siitä hajosi viimeinenkin vanhanmallinen lamppu niin laitoin tilalle 9kpl:ta ledejä joista jokainen vie virtaa kokonaista yhden watin. Eli yhteensä 9 wattia. Alle kymmenesosa alkuperäisestä! Ja näyttää vielä paremmalta kun valaisimen idea on tietty että kaikki valot on käytössä eikä vain osa. Valoakin tulee ihan tarpeeksi kun tuo ei tilan ainoa valaisin kuitenkaan ole. On se nykymaailma ihmeellinen. Jospa tämä alkaisi jossain vaiheessa näkyä vieä sähkölaskussakin. Toki suurin osa sähköstä menee pakastimeen ja vastaaviin jotka on kyllä A-energialuokkaa.

Periaatteen miehenä olen valinnut ekosähkön joka lienee vähän kalliimpaa kuin "tavallinen". Silti sitä toivoisi että sähkölasku olisi hieman pienempi. Pyritään sammuttamaan valot kun ei olla huoneessa ja saunotaan heti kun kiuas on lämmin yms. mutta menee sitä sähköä silti. Meillä nyt tässä 111 neliön asunnossa vuoden (sen aikaa on asuttu tässä) keskiarvo on 32€/kk kun lasketaan kaikki verot ja siirtomaksut mukaan. Loka-marras-joulukuulta kylläkin n. 43€/kk, tämä viimeisin mistä mulla on varmat tiedot. Ehkä sitä talvella menee vähän enemmän.. Turhan lähelle kyllä jo viittäkymppiä mennyt laskut kyllä. Vaihteluvälikin on aika iso 24 - 43€. Hmm, pienin lasku on tosin heinäkuulta jolloin tulee vähemmän oltua paikalla.

Pidemmän aikaa ollut suunnitelmissa sähkömittarin lainaaminenkin. Sitä en vielä ole saanut aikaiseksi. Olispa joku älytalo että pystyis oikeasti seurailemaan mitä mikäkin muutos vaikuttaa. Tuntuu ettei tuo ledihomma kyllä sähkölaskun loppusummassa vielä ole oleellisesti päässyt vaikuttamaan. Tehdään jo vähän niinkuin kaikki sähkönkulutuksen hillitsemiseksi, ei oikein osaa sanoa mitä vielä voisi tehdä erilailla jotta elämä ei ihan kynttilänvalossa mene mutta sähköä ei kuluisi kuitenkaan liikaa. No ehkä jotain pientä on, esim. tietsikat meillä on aina päällä eli lepovirta vie jotain mutta se ei liene mitään älyttömiä ole, pienistä koneista kuitenkin kyse.

Laskeskelin jopa jos olisi talon katolle asentanut aurinkopaneeleita mutta niiden hinnat oli aivan liian kovia. Investoinnin kuoletus olisi vienyt jotain 50 vuotta. Eli ei valitettavasti kannata. Muuten ajatustasolla olisi kyllä kiinnostanut tosi paljon. No nyt meni jo ledivaloista kaikenlaiseen muuhun sähkönkulutusjuttuun. Hyviä sähkönsäästävinkkejä vastaanotetaan kyllä!

6 kommenttia:

 1. Moni sähköyhtiö (ei ehkä kaikki, mutta kysymällä selviää) tarjoaa webbisivullaan tuntitarkkuudella sähkön käytön raportointia (piirtää nätit kuvat ja näyttää käytetyt Kwh:it, päivän ulkolämpötilat ja käytetyt eurotkin ja veron osuuden). Vaatii tietenkin, että on etäluettava mittari, mutta eikö sellainen ala olla jo koko Suomessa. Itsellä 300 neliötä sähkölämmityksellä, joten sähkö on heti lainan jälkeen ehdottomasti suurin menoerä (noin 20000kWh/vuosi, eli ei onneksi paha kun suhteuttaa neliömäärään. Halkoja myös ostan ja poltan noin 400e/vuosi tahdilla).

  Mistä olet 1W:n ledilamput ostanut ja millä kannalla ne on? Itse olen aina ostanut 3W:n ledilamppuja Clas Ohlsonilta (GU10 kannalisia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen joo noita käppyröitä hieman katsellut, sähkönkulutuksen osalta siis. viime kerrasta tosin jo hieman aikaa. täytyiskin ihan tarkistaa tilannetta hieman miten on kulutukset menneet. pidän myös sähkölaskuista excel-taulukkoa jossa seuraan maksettua summaa per kuukausi. 300 neliötä sähköllä kuulostaa hurjalta! eikö kannattais joku maalämpö tai vastaava viritys tuohon ainakin rinnalle?

   1W:n ledit ostin MiniInTheBoxista, sieltä on kaikki tuotteet ilman postimaksua. sieltä saa varmasti jokaiselle sopivalla kannalla valoja.

   Poista
  2. Joo, tila on mukavuuskysymys, turhaa roinaa se toki tuppaa keräämään. Puolet 300 neliöstä on asuinpinta-alaa ja toinen puoli autotallia/harraste/varastotilaa. Kaksi ilmalämpöpumpua hoitaa pääosan lämmittämisestä (paremp tehokerroin kuin suorasähkölämmityksellä) ja varastoissa/autotallissa ei talvella pidetä kuin 10-15 C asteen lämpöjä. Maalämpötä tms. ei saa koska talossa ei ole vesikiertoa mitä sillä lämmitettäisiin vaan suorasähkölattialämmitys.

   Poista
  3. kuulostaa jo inhimillisemmältä. itestä tuntuu jo tämä 111 neliön asuntokin sen verran isolta että siivoamisessa on jo ihan työtä kerrakseen. ylimääräistä tilaa ei viitsi kyllä turhaan pitää.

   Poista
 2. Biltema myy sähkönkulutusmittaria, olikohan jotain 25 euroa ja laitetaan pistorasian ja johdon väliin. Sillä on nopea ja helppo mitata esim. mitä tietokoneet ja töllöt yms. vievät tyhjäkäynnillä ja taas käynnissä ollessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja kirjastosta saisi ilmaiseksi lainaan (luultavasti paremman ja tarkemman?) mittarin. en ole vaan vielä saanut aikaiseksi tuota.

   Poista