10 helmikuuta 2014

Mitä jos voittaisit lotossa?

Kukapa ei joskus olisi haaveillut lottovoiton tuomista miljoonista? Varsinkin Suomalaisilla tuntuu olevan lauantai-illan ainoa huvi seurata teeveestä pyöriviä palloja vaikka todennäköisyys voitolle onkin lähes olematon.

Itseäni kiinnostaa ihmisten suhtautuminen rahaan ja ahneuteen. Kysehän ei siis ole "vain rahasta" vaan elämän arvoista. Moni haluaisi elää erilaista elämää kuin mitä elää tällä hetkellä. Että on jokin este jonka vuoksi ei voi toteuttaa itseään, on ikäänkuin vankina omassa elämässään. Mutta jos sen miljoonan tai pari voittaisi, niin sitten..

Tosiaan, mitä jos oikeasti voittaisit? Maksaisitko asuntolainan pois? Ostaisit vähän paremmanmerkkisen auton? Hieman matkustelisit? Lopettaisit jopa päivätyön?
Okei, mutta mitä sitten? Miten ne miljoonat tilillä tai jossain muualla oikeasti muuttaisi elämääsi?

Asiaa kannattaa pysähtyä miettimään ja laittaa elämän arvot järjestykseen jos ne ei ihan vielä sitä ole. Itsekin monien blogien innoittamana haaveilen jossain määrin taloudellisesta riippumattomuudesta. Eli vähän samasta kuin lottovoitto, tosin todennäköisyysprosentti onnistumiselle on hieman parempi.

Mitä tekisin jos voittaisin lotossa tai olisin vain muuten taloudellisesti riippumaton esimerkiksi kokopäivätyöstäni? Tätä kun tarpeeksi puntaroin päässäni, tajusin että monet, lähestulkoon kaikki, ne asiat voin tehdä jo nyt jos vain haluan ja uskallan. Jos minulla vaikka olisi päähänpinttymä syödä kallista kaviaaria, joo okei en voi sitä joka päivä ostaa, mutta vaikka kerran kuussa se on mahdollista alkaen vaikka tänään.

Jos en olisikaan joka päivä töissä 9-17, mitä sen ajan tekisin? Näin vuorotteluvapaalla on huomannut että kyllä sitä nopeasti jotain projekteja kaipaa. Nyt tietty vauvan hoitaminen vie leijonanosan ajasta mutta se nyt on tottakai kivaa. Kohta vauva on jo sen verran iso että viihtyy itsekseen leikkimässä joten omille projekteille jää paremmin aikaa. Jonkun sortin yrittäjäksi varmaan alkaisin (lue: alan oikeasti jossain vaiheessa) ja tekisin sellaisia töitä mitkä itseä innostaa ja hieman vähemmän kuin 40h viikossa jotta jää perheellekin aikaa. Mutta tämäkään ei vaadi lottovoittoa, uskallusta vain.

Loppujen lopuksi on kyse siitä, tietääkö ihminen itse mitä oikeasti haluaa (tehdä). Ja siitä uskaltaako siihen lähteä. Onhan siitä hieman apua jos on taloudellisesti turvatumpi selusta vaikka sen lottovoiton turvin tai muuten edes osittain taloudellisesti riippumaton. Mutta tärkein on se että on rohkeutta.

Tiedätkö Sinä mitä todella haluat? Ja onko Sinulla uskallusta tehdä se (ilman että jäät odottamaan lottovoittoa) ?

14 kommenttia:

  1. En usko, että kestäisin henkisesti lottovoittoa, joten jätän sen viikottaisen rituaalin muille ihmisille. Jos nyt siitä huolimatta joku pistää minulle lottokupongin ja sattuisin voittamaan niin lähtisin maailmalle pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lottoaminen onkin huono harrastus. Lentoja saa muuten halvalla nykyään ja voihan matkaillessakin hieman töitä tehdä että pysyy leivässä. Kannattaako sittenkään jäädä odottamaan lottovoittoa? Varsinkaan kun ei edes lottoa?

      Poista
    2. En mä sitä lottovoittoa odotakaan. Käyn kyllä reissussa tasaisin väliajoin, mutta todella pitkään reissuun lähtöä eli yli vuoden yhtämittaista reissaamista ei rahatilanne vielä salli. Työskentely ilman tiettyä tukikohtaa ei ole vielä mahdollista, mutta muutaman vuoden päästä saattaa olla toinen tilanne. Ainakin mikäli asiat menevät omien suunnitelmien mukaan.

      Poista
    3. hyvältä suunnitelmalta kuulostaa! sitä kohti sitten.

      Poista
  2. Jos voittaisin lotossa, lopettaisin nykyisen työni heti -tai siis heti irtisanoutumisajan jälkeen. Aluksi en etsisi mitään muuta työtä tilalle, mutta ehkä vähän myöhemmin. En kuitenkaan ainakaan ensimmäisen vuoden aikana. Voisin kuitenkin hyvin kuvitella, etten tekisi mitään työtä enää koskaan. (Tälläkään hetkellä en kuitenkaan pinnistele hampaat irvessä työssäni 40h/vko, vaan olen osa-aikaisena.)
    Ostaisin ensimmäisen omistusasuntoni. (Ostan sen pankkilainan avustuksella joka tapauksessa joskus lähitulevaisuudessa.)
    Menisin joillekin harrastuksiini liittyville kursseille, jotta oppisin lisää. (Nyt opiskelen itsekseni mm. netin avulla.) Ostelisin joitakin kalliita harrastusvälineitä. (Nyt tyydyn ainakin toistaiseksi halpoihin.)
    Söisin useammin ravintoloissa, ostaisin kotiin kalliimpaa, eettisempää ja terveellisempää ruokaa.
    Pitäisin kalliita juhlia ystävilleni. (Nyt pidän halpoja.)
    Lahjoittaisin rahaa hyväntekeväisyyteen. (Nyt todella vähän, mutta olen kyllä testamentannut osan varoistani ikimetsien rauhoittamiseen.)
    Ei kyllä mitään kovin mullistavaa tule mieleen, ehkä siksi että olen melko tyytyväinen elämääni, enkä haikaile suurempia parannuksia. En kuitenkaan voi sanoa tietäväni täydellisesti, mitä todella haluan. Olen mm. koittanut miettiä paljon, mitä työtä haluaisin oikeasti tehdä, enkä vaan tiedä. Ehkä siksi olen jäänyt jumittamaan työhöni, josta en nauti, koska en ole keksinyt mitään muutakaan työtä, mistä nauttisin. Olen kuitenkin tietoisesti valinnut työnteon työttömyyden sijaan.
    En ole muuten ikinä lotonnut. :) Todennäköisyyksistä liikaa ymmärtävänä pidän lottoamista turhana tuhlaamisena. Mutta lottovoiton käyttämistä on siitä huolimatta tullut suunniteltua moneen otteeseen mm. työkavereiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla kuulostaa hyvin olevan pullat uunissa. Ja kyllä, juuri tuota tarkoitin että ehkä joitain asioita olis mahdollisuus tehdä vähän useammin (esim. Syödä ulkona) mutta ettei mikään oikeasti välttämättä muuttuisi lottovoiton osuttua kohdalle. Toivottavasti keksit vielä sen unelmatyön mitä haluaisit tehdä, voihan sitä vähän kokeilla ja tehdä hieman eri hommia niin ehkä se oma juttu sitä kautta löytyy?

      Poista
    2. Joo, muistan tosiaan työkavereiden kanssa bussimatkoilla lottovoitto-haaveilujen lomassa ajateelleeni, että ei mun elämässä niin hirveesti asiat muuttuisi, ei läheskään niin eri tavalla kuin joillain muilla, listaa oli vaikka mistä erikoisuuksista...
      Niin, olisi kiva jos löytyisi työ, josta tykkäisin, mutta vaikkei sellaista koskaan löytyisikään, ei mun elämä siihen kaadu, onneksi!

      Mutta tuo yrittäjäksi ryhtyminen saattaa oikeastaan olla melko yleinen haave, johon ei sitten kuitenkaan uskalleta heittäytyä. Vaikken itse halua yrittäjäksi, ymmärrän kyllä kovasti sellaista jahkailua, koska yritysidean täytyy olla niin hyvä, että jonkinlainen varmuus taloudellisesta pärjäämisestä on (tai sitten jos on mahdollisuus aloittaa toiminta tosi pienellä alkurahoituksella, ja on säästöjä alkuaikojen elämisen kattamiseksi). Yhtäkkiä heittäytyminen tekemään jotain unelmoimaansa voikin osoittautua niin tappiolliseksi ja riskialttiiksi, että ajautuu vaikeisiin hankaluuksiin.

      Poista
    3. Joo tuo yrittäjyys on haasteellista. Itsellä tavoitteena tehdä pohjatyötä tässä vuorotteluvapaan aikana niin ei sitten tarttis ihan nollasta aloittaa. Saattais päästä paremmin vauhtiin sitten kun oikeasti aloittaa.

      Kyllä se unelmaduuni vielä löytyy, joskus pitää ensin kasvaa ihmisenä jotta tietää mikä se juttu on.

      Poista
  3. "Itseäni kiinnostaa ihmisten suhtautuminen rahaan ja ahneuteen."
    -Samaten. Olen hiljalleen muodostanut sellaisen lopputuloksen, että ahneus ja laiskuus ovat yksiä voimia, mitkä ihmisiä ohjaa päätöksissä. Eivät tietoisia ohjaavia voimia, vaan taustavaikuttajia.

    Mikäli saisin lottovoiton, niin yrittäisin käyttää sitä vähitellen, jotta se riittäisi useita vuosia. Ehken siis irtisanoisi itseäni töistä ja ostaisi luxus-autoja, vaan ehkä vain tekisin lyhyempää työviikkoa. Antaisin myös vanhemmilleni ja sisaruksilleni myös jonkin rahasumman voitostani. Yrittäisin siis käyttää lottovoittoa vähitellen ja maltilla, jotta se poistaa rahahuolet pitkältä aikaa (tavoite ainakin 20 vuotta). Eikä koron kasvattaminen sillä välillä olisi myöskään pahasta :) Kitsauteen ei kuitenkaan saisi sortua, ettei enää uskalla rahojaan käyttää, eli jonkinlainen (vaikeasti selitettävä) kultainen keskitie olisi se, mitä yrittäisin kulkea :D Eli hyödyntää rahoja maltilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en ole samaa mieltä että ahneus ja laiskuus kulkisi käsikädessä. kaikista ahneimmat (yritysjohtajat ja muut menestyneet) ovat liiankin ahkeria, oikein työmyyriä.

      sun suhtautuminen sen sijaan mahdolliseen lottovoittoon kuulostaa hyvältä. jos mä voittaisin lotossa, pyrkisin olemaan käyttämättä pääomaa oikeastaan ollenkaan. sijoittaisin rahat kivasti ja jos jotain rahaa tuhlaisin niin se olis sitä tuottoa jota saisin pääomalle. mulla myös tavoite lyhempi työviikko, ilman lottovoittoa(kin) siis.

      Poista
  4. Ehkä vähän väärin nyt ymmärsit ajatukseni. Vaikea selittää sitä miten ne ajattelen, mutta yritetään :P
    Siis tarkoitan että laiskuus periaatteessa ei estä ketään menestymästä, tokihan jokainen voi menestyä - parhaimmillaan laiskuus taustalla luo uusia keksintöjä, sillä ihmiset haluavat helpottaa elämäänsä ja sitäkautta syntyy asioita jotka tekevät jotain ihmisen puolesta (tässä voi olla laiskuus laukaisevana tekijänä, kun haetaan jotain, millä voisi kiertää tylsät rutiinit). Samalla tulee keksittyä tehokkaampia keinoja. Ahneutta mielestäni näkee päivittäin, kun tulee esimerkiksi otettua liian isoja ruoka-annoksia, siis suurempia mitä tarvitsisi elääkseen - kun samaan hintaan voi lapata isosti, niin miksi ottaisi vähästi (usein tekee mieli tehdä sama vertaus suurien yritysjohtajien miljoonaluokan palkkoihin).
    En kuitenkaan aina pidä niitä negatiivisina voimina/vaikuttajina, vaikka liian pitkälle mennessä niistä voi tulla sellaisia. Mielestäni ne vain tuovat asioihin oman vaikutuksensa muiden ohella.

    Niin, tuo lottovoiton hidas kuluttaminen olisi tavoitteena, mutta jos joskus 7-oikein osuu kohdalle niin pääsee näkemään miten se käytännössä onnistuu :D Ideasi voittosumman koroilla eläminen olisi hyvin optimaalinen tilanne, siihen kun pääsisi, niin rahahuolet olisi pitkälti ratkaistu, kunhan on varma korko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt sain vähän paremmin kiinni mitä tuolla laiskuus / menestymis -teemalla hait. sanoilla kun voi olla niin eri merkityksiä, itse olisin ehkä puhunut asioiden järkevästi tekemisestä enkä laiskuudesta. mutta ehkä siinä saattaa olla pohjalla laiskuutta. itse ainakin myönnän usein olevani joissain asioissa laiska.

      joo ei taida mulle ainakaan osua 7 oikein kun en lottoa. no melkein yhtä isot tsäänssithän mulla on silti voittaa, olis lähes yhtä todennäköistä että maasta löytyis 7 oikein lottolappu kuin jos lottoaisin ja saisin sen päävoiton..

      Poista
  5. Jos voittaisin miljoonia ostaisin Ferrareita ja Porscheja ja ison talon. En kuitenkaan lottoa joten...

    VastaaPoista