20 helmikuuta 2015

Kitupiikin menot

Joku kyseli blogikommenteissa että mitä ne pienet menot mun (tai meidän) tapauksessa tarkoittaa. Tässä nyt ainakin joitakin lukuja niistä menoista. Ja vähän tuloistakin.

Kuukausittaiset vakiomenot:
-Yhtiövastike 245€
-Vesi 25€ (viimeisen vuoden keskiarvo. maksetaan 36€/kk josta sitten aina tulee hieman palautuksia)
-Sähkö 25€ (vaihdettiin toimittajaa keväällä halvempaan. tämä on arvio sen pohjalta)
-Auton liikenevakuutus 43€ (30%:n bonuksella)
-Asunnon vakuutus 8€ (superkorkeat omavastuut)
-Matkavakuutus 10€ (toistaiseksi voimassaoleva, kolmelle hengelle)
-Kuntosalit 65€ (minä 20€, vaimo 45€)
-Ruoka n. 420€ (suurin osa tehdään itse, paljon luomua)
-Bensa 150€ (tää on melko hatusta heitetty, tästä en ole niin varma paljon oikeasti menee)
-Julkiset liikennevälineet 50€
-Kummilapset 65€ (2 kummilasta + yhden järjestön muu tuki)
-Puhelimet 50€ (2kpl)
-Asuntolainan korko 90€ (Marginaali 1,1% + 3kk euribor)
-Netti 25€
-Lääkkeet 10€

Yhteensä: 1281€ /kk

Näiden vakiomenojen lisäksi varmasti useampi satanen menee kuussa kaikenlaiseen muuhun. Elokuvissakäyntiä ja tiesmitä uusien huonekalujen ostelua, auton remppaa jne.
Ja niin onhan sitä asuntolainaakin on sitten tullut maksettua siihen tahtiin kun sitä rahaa on ollut. On maksettu lyhennyksiä etukäteen joten meillä on tavallaan lyhennysvapaata muutaman vuoden verran joten voidaan itse päättää minkä verran halutaan missäkin kuussa lyhentää.


Tulot: (nettosummia)
-Mun palkka 1720€ (Netto jotain tätä luokkaa, nelipäiväistä viikkoa teen)
-Varaston vuokra 63€ (ollaan vuokrattu meidän pihavarasto jotta saa hieman lisätuloa)
-S-ryhmän osuudet 35€ (käteen jäävä osuus 3:n hengen osuuksista)
-Lapsilisä 96€ (tämä juuri pieneni tuossa vuodenvaihteessa)
-Metsäliiton korko 42€ (vaimolla perintönä saatuja osakkeita n. 13 500€:n arvosta)
-Tukilapsen korvaus 57€ (kaupungin kulukorvaus + palkkio tukilapsitoiminnasta)
-Kotihoidon tuki n. 450€ (tämä kaupunkikohtaisen lisän kanssa, lapsi täyttää juuri 1,5v joten summa pienenee melko paljon, oisko jatkossa ehkä 300€ käteenjäävä osuus. Syksyllä pompannee takas tähän summaan toisen lapsen myötä)

Yhteensä: 2463€

Tuossa vakiotulot ja sen lisäksi vaimo on yrittäjä jonka tulot vaihtelee paljon. Kyllä meillä voisi helposti mennä 500€/kk kaikenlaiseen ylimääräiseen menopuolella siis. Jos lasketaan että menoja on nuo vakiomenot (jotka listattu yllä) sekä n. 500€ extramenoja niin saadaan 1800€:n menot.
Asuntolainaa on lyhennetty viimeisen kahden vuoden aikana 60 000€ eli 2500€/kk. Vaimon tuloja en nyt tässä edes tarkkaan tiedä mutta tän summittaisen laskelman perusteella jos käteen jäävät tulot olisi keskimäärin 1837€/kk niin yhtälö toimii. Veikkaan että ne on enemmänkin mutta ne me on varmaan tuhlailtu sitten ulkomaanreissuihin ja muihin. Ja ne isommat tulot on myös kompensoinut mun vuorotteluvapaan aikaisia pienempiä tuloja.

Oliko meillä nyt siis edes pienet menot? Saa vapaasti kommentoida. Onhan sitä rahaa tullut "turhuuksiinkin" tuhlailtua. Mutta eipä tuo niin väliksi kun rahaa on tarpeeksi jäänyt kuitenkin lainanmaksuunkin. Ja ehkä jatkossa osakekuviohin sitten myös enemmän. Menot vois toki helpolla olla pienemmätkin mutta toi lista on aika tarkkaan käyty läpi ja priorisoitu että suurinpiirtein noin niitä rahoja halutaan käyttää.


18 kommenttia:

 1. Hmm, nettona n. 4300 ja 1800 €... Mun silmiini vaikuttaa "melko normaalilta", ja pikemminkin siltä, että teillä on suuret tulot kuin pienet menot. Mutta "2,5"-henkiseltä perheeltä ei kyllä menot ole isotkaan! On kyllä hienoa, kun olette saaneet laitettua yli puolet tuloistanne lainanlyhennyksiin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitti kommentista! Joo kyllähän noi tulot näyttää isoilta kun asian esittää. Vaimolla on ollut hyvin keikkaa (yrittäjänä), siitä se pääosin juontuu.
  Menoista taas ni onhan sitä usein semmosia ei-niin-kitupiikki -päiviä. Tärkeintä kuitenkin että perusmenot pitää kohtuullisina ni homma toimii. Iso osa kuluista on kyllä kaikenlaista extraa jotka ei noissa vakiomenoissa näy. Nytkin kohta pitäis auto katsastaa ja saa nähdä mitä remppaa ja kuluja siitä seuraa.
  Mukava kuitenkin vertailla tuloja ja eritoten menoja, sitä voi ite sokaistuakin omille jutuilleen ja tässä tapauksessa numeroilleen.

  VastaaPoista
 3. "Bensa 150€ (tää on melko hatusta heitetty, tästä en ole niin varma paljon oikeasti menee)"
  Mitä mitä, eikö kitupiikki pidä tarkkaa kirjaa menoistaan? ;)
  Ihan kiitettävän säästeliäästi näytätte elävän, mutta kannattaisi kuitenkin tehdä kirjanpito kaikista menoista. Varsinkin siellä "kaikenlaisen muun" kulutuksen joukossa voi olla suuriakin rahareikiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siitä on varmaan vuos tai pari aikaa kun viimeks tarkasti laskin paljonko bensaan menee. en tiedä pitäiskö tässä nyt nolostua mutta en kyllä joka kuu seuraa ollenkaan tarkasti menoja. sillein satunnaisesti vaan. ehkä nyt vois vaikka noi ruokakulut tsekata missä summissa oikeasti mennään ja vaikka bensa kans. toisaalta tämä kulutustaso on melko hyvä näin ja jos säästöön/lainanmaksuunkin jää kivasti ni ei sinänsä ole niin älytöntä tarvetta joka jutusta tinkiä. tänään esim. käytiin ulkona syömässä ja kahvillakin vielä siihen päälle.
   palataanpa asiaan kuukauden tai kahden päästä jos saisin vähän tarkemmin kirjailtua ainakin osan menoista.

   Poista
 4. Meillä tilipäivänä laitetaan n. puolet sivuun ja maksetaan laskut. Sitten voi hyvällä mielellä elää, eikä jokaista senttiä tarvitse tuijottaa. Sen verran järkeviä kuluttajia kuitenkin ollaan, että tilit on aina plussalla kuun lopussa. Ja tiedetään kyllä, minkä verran kulut suurinpiirtein ovat. Toki ollaan molemmat hiukan keskituloista kovempi tuloisia, mutta elämme suht vaatimattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noin se kannattaa menetellä jos on hyvä vakituiset tulot ja pienet menot. meillä se ei ihan noin mene kun tää ei oo niin vakituista nämä tulot isolta osalta.
   Tärkeä pointti että jokainen itse on valinnut menojensa tason eikä niin että rahat vain sujahtaa jonnekin. jollekin se voi olla tosi jees ettei paljon mitään jääkään säästöön jos muuten on elämäänsä ja juttuihinsa tyytyväinen.

   Poista
 5. Ei vaikuta menopuoli ollenkaan pahalta. Nyt jäi kyllä Rincen tapaan kiinnostamaan todelliset ja kaikki kulut. Tuosta voi joskus tulla yllätyksiä, kun alkaa summaamaan kaikkea satunnaista... Joku pankki mikä tarjoaa menojen seurannan vain käyttöön niin ei tarvitse edes seurantaan juuri aikaa käyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin jäi muakin kiinnostamaan :)
   98% menoista menee pankkikortilta tai tililtä joten vois vaan vaikka kuukauden osalta hetkeks istua alas ni sais kuukauden menot. Lupaam blogiin laittaa ainakin jotain menoja, luultavasti ruokamenot vois olla eka tarkkailussa.

   Poista
 6. Hei

  Minun on pakko kommentoida, ehkä aavistuksen kriittisessäkin mielessä, toivottavasti et pahastu.

  Teillä on todella onnekas tilanne, koska voitte hoitaa lapsenne kotona ja silti molemmat tienaavat nettona tuon alle pari tonnia. Saati sitten sen nelipäiväisenä työviikkona. Tällaista todellisuutta on vain harvoilla. Saatte siis kodinhoidon tuen sekä ihan normipalkan. Rahavirta on siis n.500 euroa normiperhettä parempi, siis kun kotihoidontukea ei ole ja lapsesta menee päivähoitomaksu, kun molemmat töissä 5pv viikossa.

  Komppaan ensimmäistä kommentoijaa, siinä että menot ovat minustakin melko normaalin oloiset lapsiperheen menot. Meillä menojen osalta pyöritään 1200-1800€/kk, riippuen suuresti siitä paljonko ylitöitä olen tehnyt, jotta voimme tehdä jotain erikoisempaa. Tulot ovat mielestäni hyvät ja ylitöitä olen saanut tehdä, niin paljon kuin jaksanut. Melko suuri osa perus lapsiperheen menoista on lähes samankokoisia jokaisella ja niistä ( perustarpeista) ei käytännössä pysty säästämään, jos nyt normi järki on päässä eli käytetty kelpaa ja ruoka valmistetaan itse :). Se loppu eli esim. Lehtitilaukset, salikortti, ulkona syömiset, maksukanavat, uudet elektroniikat, matkustelu ... on sitten sitä missä voi säästää tai niitä voi ostaa jos rahaa jää :)

  Itse pidän omia tulojani hyvinä ja olemme melko onnekkaita, kun vaimoni ei ole tarvinnut tästä syystä tehdä täyttä työviikkoa ja hän pystyi olemaan kotona pelkällä kotihoidon tuella, ilman säästöihin koskemista siihen saakka kun poikamme täytti 3v. Ahtaasti asuimme ja kulutkin olivat järjettömän pienet.

  Kaikella kunnioituksella tuollaiset 2500€/kk lainalyhennykset ovat kylläkin todella monella tutulle säästäväiselle lapsiperheellä märkä päiväuni ja tuollaisiin lyhennyksiin tarvitaan tärkeimpänä hyvät tulot. Kunnioitettava lyhennyssumma kaikesta huolimatta (olisihan ne hyvät tulot voinut pistää hurvitteluunkin), mutta pienet menot ovat vain pieni osa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en pahastu. ihan samaa mieltä olen että olemme olleet onnekkaita. sun tekstiä lukiessa tuli muuten mieleen että tuon kotihoidontuen lisäksihän me saadaan (vaimo saa, siksi en muistanut) myös korotettua joustavaa hoitorahaa. eikä tässä ole tarkoitus mitenkään lesoilla. raha-asiat nyt vaan kiinnostaa ylipäätään ja pyrin kirjoittamaan mahdollisimman avoimesti miten meillä mennään talouskuvioiden osalta.

   olen myös melko samaa mieltä tuosta että perusmenot (jos suht järkevästi elää) on melko vakiot. mutta on niitä kyllä semmosiakin menoja joita moni pitää normina vaikka ei ne mitään normeja ole. vaikka isot vakuutusmaksut. eli ettei oikeasti kyseenalaisteta juttuja.

   olen samaa mieltä myös siitä että olemme hyvätuloisia. tai no - naapurin äijä tienaa kympin kuussa ja toisen puolen naapuri (DI) tienaa jotain 5000€/kk. ja molemmilla vielä vaimot jotka tienaa jotain siihen vielä päälle. mutta kaikkihan on suhteellista. niihin tulotasoihin nähden joihin itse olen tottunut, olen kyllä tyytyväinen sekä omaan palkkaani että niihin tuloihin joita vaimo on yrittäjänä tienannut. ja onhan se reiluakin että kovan duunin jälkeen yrittämisestä joku euro jää itsellekin. ja riskiäkinhän siinä on koko ajan. vaimollakin tällä hetkellä olikohan se ensviikolle nyt kaksi työpäivää tiedossa ja siitä eteenpäin kalenteri on tyhjä. että saas nähdä miten käy.

   toisaalta eipä siinä nyt niin paniikkia kun mulla on kuitenkin vakityö ja jos selvitään 1500€:n menoilla (ja tuloilla) niin ilmeisesti tilanne on sama kuin muillakin kahden tulonsaajan talouksilla ettei toisen vaikkapa työttömäksijääminen paljon hetkauta. jos on siis näin että noi menot on muillakin suht säästäväisillä lapsiperheillä samaa luokkaa kuin meillä. kyllä nyt yleensä toi puoltoistatonnia ainakin jää vähän heikomminkin palkatusta työstä käteen. näin olen ymmärtänyt.

   kiitos kommentista ( ja kommenteista). mukavaa jakaa ajatuksia ja pohtia yhdessä miten näitä talousasioita voi(voisi) hoitaa.

   ja hei, kyllä oikeasti se onni on jotain muuta kun rahaa. tänään oltiin ekassa ultrassa (syksyllä syntyvän tokan lapsen tiimoilta). hyvät ihmissuhteet ja hyvä parisuhde. sitä se onni on. oikeasti.

   Poista
 7. Tulipa nopea vastaus :)

  Samaa mieltä että kaikki on suhteellista, siinä kun minä katson naapuria kun se vaihtaa itselleen ja vaimolleen autoa kahden vuoden välein jne. niin voi pitää itseä melko säästeliäänä. Ja ilman muuta yrittäjä saa tienata vaikka kuinka paljon. Riskistä pitää saada hyvä korvaus. Halusinkin vain pääasiassa antaa toisenlaisenkin näkökulman kuin pelkästään pienet menot eli rahaa kuitenkin tarvitaan noin hienoon lyhennystahtiin. Raha ei todellakaan tee onnelliseksi, riittää kun sitä on sopivasti. Täällä on myös kesällä tulossa toinen eli säästöruuvia saa alkaa virittelemään taas uuteen uskoon. Rakenneultraa odotellessa. :D

  Kova säästötahti päällä, että pystyisimme tarjoamaan toisellekin lapselle saman eli vaimo 3v asti kotona. Nyt on vain enempi lainaa kannettavana, niin pitää keräillä reilummasti kaikenvara puskureita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sehän tässä on hienoa kun voi vaihtaa erilaisten ihmisten kanssa ajatuksia. ettei vain pyörittele itse omia ajatuksiaan, saa vähän uudenlaista näkökulmaa. on tärkeää että voi olla tarpeeksi pitkään lapsen kanssa kotona. mielummin sitten vaikka vähän pihistelee jostain, melko pienelläkin sitä toimeen tulee. ja suomessahan on hienoa kun on kuitenkin kaikenlaisia tukiakin vielä olemassa joiden avulla voi olla pidempään kotona lapsen kanssa. itekin pähkäilen miten saisi parhaiten järjestettyä että ei jättäis vaimoa yksinään hoitamaan kahta pientä lasta syksyllä. opintovapaa varmaan tässä mulle se ratkaisu. tuleepahan sitten hieman opiskeltuakin samalla. tsemppiä sinne toisen lapsen odotteluun!

   Poista
 8. Mä vaan unelmoin tollasesta tilanteesta. Oon käyny läpi paljon blogeja säästämisestä ja nyt on tullut siihen pisteeseen et jotain on pakko tehä. Mulla vaan tuppaa käymään niin että rahat mitä tilillä on ne menee sen siliän tien ja sit viikko ennen palkkaa nuollaan näppejä. Luottokortteja on muutama, joita sitten kierrätyksellä käytetään ja maksetaan. Apuna oon käyttänyt WhatCard sovellusta kännykässä (www.whatcard.com) jolla vähän voi seurailla mitä kuluja mitkäki paikat ja automaatit ottaa, siitäkin tulee yllättävän iso säästö, mut se säästä sitten mulla menee aina johonkin muuhun humpuukiin.
  Toiveena haavena olis saada talous sellaseen kuntoon et pikkuvelat ja luotot pois, säästöön sais pikkusen ja ku tilipäivä tulee, olis tilillä jokunen euro vielä edellisestä tilistä jäljellä.
  En mä kuitenkaan varmaan ainut hupeli rahankäyttäjä oo, joten tästä voisit vaikka kirjottaa neuvoo antavan blogin, miten vois alottaa. Kiitos että löyson blogisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo et kyllä takuuvarmasti ole ainoa. Aika isotkin tulot saa kyllä hujahtamaan ennen seuraavaa palkkapäivää. Voisin kirjoittaakin jotain vinkkiä. Parhaat vinkit voisin antaa jos heität pikkulistan just sun menoista (ja tuloista).

   Poista
 9. Hei,

  Joo en oo varmasti ainoa ja tuntuu että nyt on jokaisella vähän taistelua taloudellisten asioitten kanssa. Jopa niillä ketkä on tullut toimeen hyvin ja asiat ollut kunnossa aiemmin.
  Ja ton sovelluksen muuten laitoin väärin se on www.whatcardapp.com
  Unohtu toi app sieltä perästä.

  Voinko laittaa sulle yksityisviestiä tuloista ja menoista, en halua kaikkia täällä huudella ;)

  VastaaPoista
 10. Olen ollut vastahakoinen ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja vahvistimme molemmat. se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

  VastaaPoista