11 joulukuuta 2014

Vuoden 2015 tavoite

On tässä syksyllä riittänyt kiirettä. Töitä kun on sen 4 päivää viikossa ja lapsen kanssa meneekin melkein loput ja jotain kotitöitäkin tarttee yrittää hoitaa. Nyt lapsiparka on ihan kuumeessa, jospa se piakkoin hellittäis. Helmikuun ajan vielä saadaan korotettua kotihoidontukea, sen jälkeen summa pienenee huomattavasti, suunnilleen puolittuu nykyisestä. Vaimo saa sen lisäksi joustavaa hoitorahaa (sitä isompaa). Kelalta sain kolmelta eri suunnalta viestiä että myös mä oisin oikeutettu Kelan joustavaan hoitorahaan kun lyhensin lapsen hoidon takia työajan täyspäiväisestä nelipäiväiseksi. Kelan useammassa esitteessä näin lukee, puhelinpalvelusta ne vielä sen vahvisti sekä Kela-Kerttu vielä sanoi samaa. No hain sitten toiveikkaana myös itselle tätä tukea. No eihän ne sitä antaneet. Sanoivat että lain mukaan sun ei kuulu tätä saada. Olipa taas aika typerryttävä kokemus. Enpä tiedä jaksaisiko tuosta nyt alkaa vääntämään ja kuka olisi oikea taho. Ehkä en olisi kovin vahvoilla kun kerta laki jotain sanoo. Mutta luulis että Kela edes jostain olis vastuussa sanomisiensa osalta..
Ei sillä etteikö ilman niitä rahoja selvittäisi eteenpäin mutta ois vaan selkeintä kun kansalaiset saisi oikeaa tietoa. Perehdyin ihan urakalla Kelan kiemuroihin ja olin ihan varma että tottakai ne sen myöntää mutta ei niin ei. En tullut Suomen lakia sitten lukeneeksi tuolta osin. Ehkä en jaksa alkaa tästä vääntämään minkään tahon kanssa kun en oikein edes tiedä mikä se oikea taho tässä tapauksessa olisi.

Asuntolainaa on tällä hetkellä 94 200€ ja siitä vielä tippuu tän vuoden puolella 700 - 800€ kun palkka tulee. Edelliseen postaukseen viitaten nyt sit ois aikalailla tasan se tontti vielä maksamatta. Eli vuodenvaihteessa jotain 93 500€ jäljellä. Jos vuoden 2015 tavoite lainanlyhennyksen suhteen olis päästä tasasummaan 70 000€ ni ois kiva. Realistisempi ehkä 75 000€ mutta aina pitää olla rima korkeammalla. Vaimon duunitilanteesta kyllä riippuu paljon eikä siihen paljon enempää voi vaikuttaa kun mitä vaimo jo ahkerana markkinoijana tekee. Loppuvuodesta 2015 vois sitten katsoa miltä osakepuolella näyttää jos alkaisi painopistettä sinne siirtämään. Vuonna 2014 myin hieman meidän rahastosta juttuja ja niiden siivittämänä asuntolainanmaksuvauhti oli yli 30 000€ kuluvana vuonna. Tietty toi osakkeiden myynti hieman vääristää mutta hyvin tuo silti on. sitten kun asuntolainaa on haarukassa 70 000 - 50 000€ ni sitten viimeistään täytyy hidastaa lainanmaksutahtia mikäli korot edelleen on nollan hujakoilla. Ja hidastaa aika reilusti. Ettei lopu ihan kesken. Siis mikäli näyttää että ois järkevä osakkaisiin laittaa jotain ropoja.

Vaihdoin muuten työttömyyskassaa. Joku kehui blogissaan että JATTK-työttömyyskassa on halpa. Ja onhan se. Eilen tuli sieltä lappu että mut on hyväksytty jäseneksi. Edellisen liiton, johon kuuluin, vuosimaksu vuodelle 2015 on 119€ ja JATTK:illa se on 48€. Prosenteissa kyllä hyvä ero. Viimeksi kuuluin siis YTK-kassaan. Kaikesta ostamastaan kun saisikin prosenteissa tommosen säästön ni huh.

Näin vuodenvaihteessa aina tulee vakuutusasiatkin ajankohtaiseksi. Me mennään aika köyhän miehen taktiikalla, kotivakuutus jossa on korkeat omavastuut sekä oikeusturvavakuutus ja mikälie joku muu pikkuvakuutus ni maksaa jonkun 120€/vuosi. Meinasin että pitäiskö toikin jättää kokonaan pois mutta vaimo sen halus ni olkoon nyt edes joku. Matkavakuutukset ja autovakuutus on sitten kvartaaleittain ja niihin nyt menee reilusti enemmän kun auton bonus on vasta 30%. Autoilu ei ole halpaa.

Eilen mietin että on järkevämpää pitää rahojaan osakkeissa (tai rahastoissa) kun jossain fyysisessä. Ostettiin hyvällä alella vaimolle kesällä polkupyörä, Suomalainen Solifer. Alessa makso jonkun parinsadan hujakoilla (perushinta kolmisen sataa). Kivannäköinen laite ja oikein hyvä ajaa, rullaa kevyesti. Mutta. Pyörä siis ostettiin kesällä ja eilen houmasin että tarakka kehveli on jo melko ruosteessa.. Pitäis tuosta kai joku reklamaatio tehdä mutta mistäpä siihenkin aikaa löytää. Toisaalta eihän se tarakka ajokokemukseen varsinaisesti vaikuta. Mutta luulis että että kestäis yli puoli vuotta vaikka ulkona säilytetäänkin (kun varasto on vuokralla) kun on kuitenkin sateensuojassa.

Noniin joulu tulee ja vuosi 2015 kohta alkaa. Täytyy yrittää ainakin välillä hieman päivittää blogiakin. Kivaa joulunodotusta!

9 kommenttia:

 1. Sama kokemus oli itselläkin Soliferin kanssa. Ruostui käsiin. Toista kertaa en enää yritä säästää ostamalla halpispyörän. Jo vuoden sisällä ostosta oli mennyt 90 e huoltokuluihn, minkä jälkeen kesti varmaan puoli vuotta ennen kuin olisi taas pitänyt käyttää lisää rahaa korjauksiin. Jätin sen sitten ruostumaan lopullisesti ja ostin kalliimman pyörän, joka on nyt kestänyt varmaan kolme vuotta ilman ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, pahalta kuulostaa jos huoltoihin menee vuoden sisällä puolet pyörän hinnasta. Onneks meidän tapauksessa kolme ekaa huoltoa kuuluu hintaan ettei alku ainakaan ihan noin pahasti pitäis mennä..

   Poista
 2. Väittäisin että tuo sinun suomalainen solifer on kiinalainen,jos nyt ostat tilanne voi olla eri! http://www.avainlippu.fi/ajankohtaista/jasen-tiedotteet/2013/solifer-polkupyorien-valmistus-palaa-suomeen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no huh, kiva ostaa "suomalainen suomilipputuote" joka onkin tehty kiinassa. no näin sitä tyhmää viilataan linssiin. mäkun luulin että toi merkki meinais että nimenomaan ainakin suurin osa olis oikeasti tuotteesta tehty Suomessa. mutta eipä sit näköjään. mitähän tämä avainlippu sit meinaa? eikai mitään.

   Poista
 3. Olisiko JATTK-työttömyyskassajuttu ollut tämä: http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2013/12/vain-tyhmat-eivat-liity.html

  Pakko kanssa vähän tuosta pyörästä kommentoida. Jos meinaa vähänkään enemmän pyörää käyttää ja kilometrejä polkea, niin parilla sataa on vaikea ostaa kunnon pyörää. Osat ovat yleensä halvinta mahdollista, joten pyörää saa olla huoltamassa koko ajan. Vielä jos laiminlyö pyörän puhtaanapitoa (psykologisesti halpaa ei usein viitsitä huoltaa), niin ruoste ja rapa raiskaa kyllä pyörän jo melkein vuodessa. Itselläni on useita noin tonnin pyöriä ja ne ovat kestäneet jo useita vuosia vain kuluvat osat (ketjut ja renkaat) parin vuoden välein vaihtamalla. Arvokin yleensä säilyy paremmin kunnon merkkipyörissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi se blogi tais olla. kiitti vinkistä.

   meillä ei tolle pyörälle paljon kilsoja kyllä tule mutta jospa se edes jotenkin kestäis. katotaan miten tän kanssa oikeasti käy, ehkä pitää enskerralla investoida enemmän.

   Poista
 4. Menikö JATTK:lla kuin kauan jäsenyyden käsittelyssä? Ite laitoin pari viikkoa sitten laput sähköpostilla sisään YTK:n katkasemisesta 31.12 ja JATTK:n alkamisesta 1.1.2015, mutta vielä ei ole lappuja näkynyt, varmistussähköposti tuli kyllä että hakemus on perillä. Pelottaa hieman kun jos eivät ehdi katkasemaan YTK:ta tän vuoden puolella niin joutuu maksamaan koko tuon saakutin 119e ens vuodesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehkä pari-kolme viikkoa, en ihan muista. mä laitoin ite YTK:lle viestin lopettamisesta, ne vastas ja varmisti asian parin päivän sisällä. lalita säkin viesti vielä YTK:lle ni ainakin kerkeää perille.

   Poista
 5. Minua hämmästyttää lasten lelujen heikkous. Koko ajan saa olla varomassa ja varoittamassa, että älkää nyt rieskoko ja hajoittako. Joululahjaksikin tuli Playmobil-auto, joka hajosi heti, kun se kerrasta laitettiin lattialla liikenteeseen. Reklamoin tietty. Lasten stigaa (tai vastaavaa) katselin äsken ulkona ja mietin, mahtaako sekään kestää mitään. On meille käytettynä tullut ja jokin osa jo murtunut. Ei haittaa vielä käyttöä. Mutta jos ostettais uusi, niin varmaan sekin murtuisi heti. Eli uusi tuote ei takaa mitään! Tosi ryöstöä.

  VastaaPoista