24 heinäkuuta 2017

Sijoitusasunto-ajatusten vaiheita

1) Olen useamman vuoden aina ajoittain miettinyt ja suunnitellut sijoitusasunnon ostamista. Homma on kuitenkin tyssännyt aina liian pitkään takaisinmaksuaikaan ja siihen, että jos korot ovat 5-6%:n tuntumassa, homma ei useimpien yksiöiden kohdalla toimi vaan kuukausilyhennys jää turhan isoksi.
Järkeville tuotoille asuntosijoituksilla pääsee jos on reippaasti velkavipua mutta riski isosta velasta on pelottanut.

2) Luin ehkä kolme kuukautta sitten kiinteiden korkojen olevan alhaalla ja asuntosijoittajien käyttävän tätä hyödykseen. Tulin itsekin kysyneeksi omalta pankilta (HB) mihin hintaan saisi 10 vuoden lainan. 1,9% oli tarjous. Ei kyllä paha hinta kiinteäkorkoisesta lainasta. Tästä innostuneena aloin tarkemmin miettiä asuntosijoituskuvioita.

3) Ostin pari viikkoa sitten ekan kohteen. En sijoitusasuntoa mutta sijoitusliikehuoneiston.

4) Lainasin kirjastosta asuntosijoittamista käsittelevän kirjan. Sekä luin lisää nettijuttuja, blogeja ja muuta mitä aiheesta löydän. Alunperin ajattelin että vanhat asunnot ovat tuottavampia. Tajusin kuitenkin että meillä on vapaata vakuutta sen verran reilusti omasta asunnosta että voisimme ostaa kerralla vaikka 10 sijoitusasuntoa. Haaveena voisi olla 6-7%:n tuotolla olevat asunnot. Laskeskelin kuitenkin että oma osaaminen alasta ei ehkä vielä ole ihan sillä tasolla että tuollaisia kohteita järkevästi vuokrattavista paikoista löydän ihan heti kovin montaa ainakaan. Sen sijaan jos tyytyisin 5%:n kohteisiin joita ostaisin nopealla aikataululla, niitä varmaan löytyisi. Ja jos tyydyn noin alhaiseen prosenttiin, tähän pääsisi uudiskohteillakin. Ja eipähän olis heti remontteja tiedossa.

5) Lähdin sitten miettimään tarkemmin suunnitelmaani siltä pohjalta että ostaisin useamman sijoitusasunnon uudiskohteista tavoitteena 5% tuotto.

6) Uudiskohteissahan on yleensä n. 70% rahoitusvastikkeessa. Tajusin tässä vaiheessa että sehän on ongelma siltä kantilta että se laina ei ole omissa hyppysissä vaan on esim. 12kk euriboriin sidottu laina. Jos tämmöistä ei omissa hyppysissä olevaa lainaa olisi vaikka miljoonan verran ja korot nousisi hiemankin niin se ois jo vähän ikävä juttu.

7) Meinasin jo palata ajatuksen tasolla vanhojen asuntojen pariin mutta löysin blogitekstin jossa mainittiin että rahoitusvastikkeen voisi saada vähennettyä jos taloyhtiö sen tulouttaa vaikka lainan maksaisikin yhtenä könttänä pois. vaihtoehtoja oli 10 vuoden tasapoisto tai kertapoisto. Tässä vaiheessa kiinnostuin jälleen uudiskohteista. Reilusti yhtiölainaa jonka voisin maksaa pois kiinteäkorkoisella (alle 2%) omalla lainalla ja silti saisin sen osuuden vähentää pääomatuloista. Kuulostaa hyvältä.

8) Seuraavaksi sitten luin lisää rahoitusvastikkeiden vähentämisestä. Eteen tuli tekstejä että ei se hyöty sijoittajalle ehkä ihan niin iso olekaan..


On tässä ainakin jo jotain opittu. Ainakin se, että ihan yksinkertaista tämä ei ole. Asuntosijoittaminen siis. Ja on monta eri vaihtoehtoa olemassa. Täytyy vielä opiskella lisää ja hioa omaa stretegiaa ennen kuin tekee seuraavaa siirtoa.

5 kommenttia:

 1. Itse tiedustelin kiinteitä korkoja Nordeasta heinäkuussa ja korot olivat: noin 100k laina, 10v kiinteä korko 1.75% tai 15v 1.9%:lla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. sun saamat prossat kuulostaa hyvältä. Oliko toi sijoituslaina (oman mahdollisen asuntolainan lisäksi)?

   tosi hyvä aina tietää mitä tarjouksia muut on saanu ni voi vertailla paremmin omia tarjouksia.

   Poista
 2. Millä mallilla asuntosijoitusprojekti on, olen lukenut blogisi läpi ja kiskonut hiuksia päästä ja odottanut koska huomaat tämän mahdollisuuden. Sinulla on huikea varallisuus joka vain seisoo paikallaan tuottamatta mitään muuta kuin kuluja. Itsellä ( velkaiset) vanha omakotitalo ja uusi halli takuina kolmeen sijoitus asuntoon. (pari pitäisi vielä löytää, mutta kun kaikki tätä nykyään tekevät..) Maksuajat vuokrakämpillä nostin justiinsa 30 vuoteen, käteen jää kassavirtaa n.800 e/kk - verot. Tuoton sijoituksia alan vissiin veivaamaan blogissani kunhan saan pari pikkujuttua alta pois. Asunto sijoituksen kulmakivet oppii parhaiten Harri Hurun Blogista. Ei tarvi ihan samalla tasolla tehdä, jokaisen toimet muotoutuvat ajansaatossa. Tärkeintä on verosuunnittelu yhtiölainoilla (kaikista pääomatuloista) ja kassavirtapositiivisuus.
  Sinulla on myös hyvä mahdollisuus poiketa valtavirrasta ja keskittyä liikehuoneistoihin tai hallitiloihin pelkästään. Tällöin vuokralaiset on firmoja eikä kummallisia otuksia, kuten ihmiset jotka on silloin tällöin enemmän kuin haastavia. Lisäksi Helsingin päässä tarjontaa luulisin olevan. Tampereella on surullisen tyhjää ratikkatyömaiden vuoksi varmaankin vielä vuosia. Itselläni on Kämpät Tampereen vierestä, kasvukunnasta. Toivottavasti lapset ja äiti voivat hyvin, miesten hyvinvointia ei kysellä. Se on aina rautainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Pahoittelut pitkästä vastausviiveestä. On ollut tämä hyvä kommentti mielessä mutta kun blogi on ollut tauolla niin varsinainen vastaaminen on jäänyt.
   Joo olen kyllä huomannut jo aiemmin, että aivan turhan paljon vakuutta seisoo tyhjän panttina. Piti vain vähän itse opiskella aihetta ja suunnitella. ja vielä isompi osa oli se, että sai sitten sijoitusideat vaimolle (yhteinen asunto panttina).

   Miten ihmeessä sait 30v lainat?

   Ja joo, kassavirtapositiivisuus on kyllä ihan aa ja oo. Hurun tekstejä innoissani olen minäkin lueskellut. Siellä on tosi paljon hyvää asiaa, tosi pureskeltua tekstiä monesta aiheesta mistä muut ei kirjoita.
   Mutta hei kiitos vielä hyvästä kommentista!

   Poista
 3. Hei, luotto yksilöiden välillä on rahoitustapahtuma, jolla lainataan rahaa suoraan ihmisiltä ilman pankin väliintuloa. Suurimman osan ajasta se tehdään perhe- tai ystävällisessä ympäristössä. Mutta viime aikoina voit lainata muukalaiselta. Olen valmis tarjoamaan lainoja kenelle tahansa, jolla on mahdollisuus maksaa se takaisin ilman huolta. Odotan innolla tekemistäni kanssasi, jos tarvitset todella luottoa ja jos se on hyvää.

  Sähköposti: ( simondurochefort@gmail.com )

  VastaaPoista