05 maaliskuuta 2016

Edullista ehkäisyä -sterilisaatio

Tulipa käytyä inseminaatio-leikkauksessa. Lapsia kun nyt on kaksi ja se määrä on jo alunperin mietitty riittäväksi niin siksi tämmöiseen ratkaisuun päädyttiin. Piti tuota silti hetki vielä pohtia että haluaako tuohon varmasti lähteä. Nyt istun taksissa ja ajellaan kotia kohti eikä ainakaan vielä harmita :)

Hommahan kustantaa julkisella puolella jotain reilun sata euroa ja päälle jotain matkakustannuksia sekä mahdollisestu jotain rahaa menee kipukääkkeisiin. Mulla pitäs lääkekaapissa olla vielä vanhat kipulääkkeet luuydinluovutuksen jäljiltä joten uusia en tartte.

Itse operaario ei tuntunut paljon miltään, onhan se tietty hieman epämukavaa toki. Ja etukäteen semmosta kuumottavan jännittävää. Saa nähä tuleeko tästä millaisia jälkikipuja..

Eipähän jatkossa mene rahaa sit mihinkään ehkäisykuvioihin. Eka pitää odotella 3kk ja sit vielä varmistaa että operaatio on ollut onnistunut. Mut säästöä se on pienikin säästö. Ja suoraan sanottuna onhan se itse hommakin sit jatkossa kivempaa ilman hmm. Iisävälineitä. Ja vähän ressittömämpää. Naapuri sai (suunnittelemattoman) iltatähden 50-vuotiaana. Ei ois minusta kiva yllätys jos sitä ei ole edes suunnitellut/haaveillut. Itse haluaa suunnitella elämäänsä - tässäkin asiassa - eikä vain ajautua johonkin.

Jos ihan rahapuolta miettii niin voin pistää tarkan summan tänne kun saan laskun. Ehkäisyn kulut ilman sterilisaatiota riippuu tietty valitusta menetelmästä ja harrastustahdista, noista mulla ei mitään laskelmaa ole.

Huh, nyt se on ohi. Kotia vaan sit lepäilemään.

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista.
    En tunne ketään joka olisi sterilaisaatiota tehnyt - siis miestä - yhden naisen tunnen. Se taitaa olla niin, että halutessaan "röörit" saa takaisin auki, jos jostain syystä tarvetta ilmenisi? Vai miten on? Naisilla tuo taitaa olla sellainen operaatio joka on lopullinen? Vai onkohan?

    No tosin taitaa olla niin, että kun tuon päätöksen tekee, sille on vahvat perusteet eikä tarvetta peruutusoperaatioon ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä ne tota operaatiota sillä idealla myy että on peruuttamaton toimenpide. kai sitä voi yrittää vielä peruakin mutta ihan kovin helppoa se ei kai ole. naisten sterilisaatiosta en nyt osaa sanoa miten peruuttamaton se on. Suomessa tehdään muutamia tuhansia sterilisaatioita vuosittain (parisen tuhatta miehille ja noin saman verran naisille) ja parikymmentä sterilisaation purkua. mutta kyllä siinä vanhat perusteet saa olla ja ajatus on että se ois sit lopullista. kuulema 3-6 prosenttia katuu sterilisointia myöhemmin. miesten steriloinnissa jos steriloinnin purku tehdään alle 3 vuoden kuluttua toimenpiteestä, on 70% mahis että homma alkaisi taas toimia. jos purun tekee yli 15 vuoden päästä, on todennäköisyys enää 30%.

      nykyisin sterilointien määrät miesten ja naisten välillä on aika fifty-fifty kun vielä 15 vuotta sitten 80% tehtiin naisille.

      kyllä sitä itekin piti hetki miettiä että onko tämä nyt varmasti päätös jonka haluaa tehdä.

      Poista
  2. Vau. Nostan sulle hattua! Olen omalle miehelleni yrittänyt samaa ehkäisymenetelmää markkinoida, mutta ei ole vielä innostunut ;) Saako kysyä miten päädyitte siihen, että sinä menit sterilisaatioon eikä vaimosi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sillein tähän päädyttiin että kun alunperin vaimon kanssa puhuttiin että 1 tai 2 lasta ois hyvä määrä ja kun se kaksi nyt on kasassa niin vähintäänkin olis tarvittu loppuelämäksi mahdollisimman pysyvä ehkäisymenetelmä. (hormoni)kierukan käytöstä vaimolla jäi huonoja kokemuksia, aiheutti masennuksentyyppisiä oireita. kondomi sen sijaan on melko varma mutta ei taas niin mukava - varsinkaan jos sitä joutuu käyttämään vaikka kuinka monta kymmentä vuotta putkeen.

      mielenkiintoisia muuten noi tilastot. keskimääräisellä kondomin käytöllä 15% tulee raskaaksi. ohjeen mukaisella (eli jos sitä käytetään oikein - kuten pitäisi), raskaaksi tulee 2% vuoden aikana. mutta ei toi nyt niin kovin varma ole jos nyt miettii vaikka 20 vuotta eteenpäin ja jos laskee tuolla 2%:n vuosittaisella todennäköisyydellä..

      miehen sterilisaation epävarmuusprosentti on 0,1 - 0,6% ja vaikuttaa lähinnä piakkoin operaation jälkeen. (eli noin vuoden aikana). mahdollisimman varmaa menetelmää tässä kuitenkin oltiin metsästämässä.

      no mutta joo, ensin mietittiin vaimolle sterilisointia mutta kun asiaan perehdyttiin, selvisi että se on melko haastava operaatio ja siihen sisältyy paljon enemmän riskejä kuin miehen sterilointiin. no siitäpä sitten päädyttiin siihen että mullehan se kannattaa tehdä eikä vaimolle. ja jos vaimo on sen verran perheen yhteisiin asioihin jo osallistunut että on pari lasta synnyttänyt ni ei tuo pitäisi olla mahdoton vaatimus että mies tekisi oman osansa uskaltamalla tuohon leikkaukseen. ei se niin paha edes ole.

      Poista
  3. Rohkee veto. Hatun nosto täältäkin. Itse en uskaltas tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti hatunnostosta. Sun nimimerkillä ei ehkä tämmöseen peliin uskalla lähteä =)

      Poista
  4. Aika kova veto! Pikaista toipumista!

    VastaaPoista
  5. Loistavaa! Mahtavaa, että miehenä otat ehkäisystä "päävastuun". Miehelle kun toimenpidekin on iisimpi kuin naiselle. Great!

    VastaaPoista
  6. Mites ne kokonaiskulut? Joko ehdit ynnätä? Itsellä sama mietinnässä... Entä muita kokemuksia, näin reilun puolen vuoden päästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näköjään jäi tänne laittamatta kulut. Sairaalan lasku oli 107,30€. Menomatka bussilla maksoi kympin tai pari. Homma tehtiin Porvoossa ni pääsi nopeammalla jonottamisella. Takaisin piti tulla taksilla kun ton jälkeen ei saanu käyttää julkisia. Tosin taksin taisi jopa kokonaan maksaa yhteiskunta. Ei tuosta muita kuluja tainnut kertyä. Eli ei ole kallista. Yksityisellä oisko joku 700 - 800€ muistaakseni.

      Eilen just vaimo sanoi, että olipa hyvä kun kävin leikkauksessa. Naisen ehkäisyjutuista kun saattaa tulla vaikka mitä hormonihäiriöitä.

      Olen myös omalta kannalta sitä mieltä, että ehdottomasti kannatti käydä. Joku viikko siinä meni toipumisessa että oli aika hellänä mutta tämä on nyt vain kaukainen muisto.

      Voin siis tätä suositella jos vain on varma asiastaan.

      Poista
  7. Juuri odotussalissa, omaani odottelemassa. Sun tekstistä idea lähti puolivuotta sitten. Saas nähdä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, näköjään sillä on näinkin konkreettinen vaikutus jonkun elämään mitä tänne kirjoittelee. No mutta omaan päätökseeni olen enemmän kuin tyytyväinen, jospa tuo ei suakaan alkais heti kaduttamaan =)

      Poista
  8. Oikeutta sterilisaatioon pitäisi lisätä.
    Suomen steriloimislain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
    Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

    Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
    Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

    Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.

    Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

    VastaaPoista