22 lokakuuta 2014

Pois osakemarkkinoilta?

Ennustin joku aika sitten jo että osakkeiden alamäki pitäis alkaa. No ei se kunnolla vielä ole alkanut. Nyt on nousua ollut jo 5 ja puoli vuotta. Tuntuu että osakkeet on tosi kalliita. Itse uskon 7 vuoden sykleihin. karkeasti sanottuna 5 vuotta ylöspäin ja kaksi alaspäin. Niinhän ne sanoo että ajoittaminen ei onnistu. Mutta olen liian jääräpäinen sitä uskomaan. Onneksi osakkeissa ei paljon rahaa ole. Mutta kyllä se kymppitonnin salkullakin mietityttää että mitä jos möisi ja katsoisi vuoden - puolentoista päästä uudestaan mikä on tilanne? Ja tämä ei sitten ole mikään suositus kun ei kai näistä asioista ketään saisi neuvoa. Ja ainahan jokainen tekee omat ratkaisunsa. Jäi harmittamaan 2009:n missaus, silloin Buffet sanoi että nyt on halpaa kuin saippua. Mietin että toi varmaan on oikeassa. Muttei voinut ite lähteä mukaan kun piti asuntoa vaihtaa isompaan ja juuri vasta perhettä perustettiin, siihen saumaan ei voinut riskejä ottaa. Siis että olisi ottanut sijoituslainaa. No - kurssit on noussut siitä 2,6 kertaisiksi.. Sauma pitäis kuitenkin tulla noin seittemän vuoden välein, mikäli tämä teoria mihin mä uskon pitää paikkansa. Eli seuraava mahis ois joskus 2015-2016 vaihteessa ehkä. Siis että osakkeet on matalimmillaan. Nyt ne tuntuu olevan kalleimmillaan. Hmm, no ainakin huomiseen vielä mietin asiaa ennenkuin teen mitään.

12 kommenttia:

 1. Jos 7 vuoden syklit pitäisivät aina paikkansa, eivätkö ne katoaisi heti kun asia tulee yleiseen tietoon? Kaikki tietäisivät, minä vuonna kannattaisi myydä ja minä vuonna ostaa. Lopputuloksena voisi olla vaikkapa 6 vuoden sykli, 8 vuoden sykli tai 11 vuoden sykli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No saas nähä miten käy. Suurin osa meni nyt (pienestä) salkusta myyntiin. 3K sinne jäi ihan varmuuden vuoksi. Muut lähti myyntiin. Joku osa lainanmaksuun ja joku osa sitten jonnekin vain säästöön. Palataan asiaan puolentoista vuoden päästä. Minusta tämä on kivempaa kuin lottoaminen. Onneks rahaa tuolla ei nyt vielä niin paljon ole ettei tämä nyt ole niin justiinsa miten tässä käy. Mutta kiva ihan oikeasti kokeilla pitääkö teoria paikkansa.

   Poista
 2. Oman sijoitussuunnitelmani mukaan en myy missään syklissä tai vaiheessa, jos rahalle ei ole käyttöä (näillä näkymin korkeintaan osingot käytetään kulutukseen nyt ja aina). Jostain luin, että esim. Helsingin pörssin useamman vuosikymmenen tuotoista huomattava osa tulee muutamista kymmenistä päivistä. Jos yritän ajoittaa, todennäköisesti nuo supernousupäivät jäävät minulta välistä...

  Mutta indeksirahastosijoituksille on tupannut käydä niin, että sopivan tuoton tultua realisoin ne kulutukseen. Tämä tosin on vastoin sitä sijoitussuunnitelmaani... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mullakin noin periaatteessa on idea ettei paljon myytäis. tähän mennessä olen myynyt hetkeksi vain verojuttujen takia. tämä on eka kerta kun myyn siinä mielessä että ei ole tarkoitus heti ostaa samoja takaisin.
   ehkä olis fiksumpaa vaan pysyä mukana mutta sittenpähän se nähdään tulevaisuudessa oliko tässä mitään pointtia.

   Poista
 3. Jep, aika tämän näyttää. Kyllä mielestäni toiminnassasi on pointtia, mitä olen blogiasi lukenut. Se, että on mukana sijoittamassa lupaa jo tuottoja tulevaisuudelle. Itse en uskalla livetä laatimistani raameista, tai olen kohta tyhjätasku.... Ainakin melkein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllähän se lupaa tuottoja jos on mukana. mutta jos ei oo.. no joo, aika näyttää.

   Poista
 4. Myös täällä on tullu luettua jostain tuosta syklistä ja sitä nyt vuoden verran jo ootellu. Ei näillä hinnoilla ole vielä uskallus riittänyt koska kun kerran tuohon sijottamiseen lähden niin tarkotus ois pitää "kaikki" mitä ostaa ja käyttää pelkät osingot, halvoilla hinnoilla pääsee heti isompiin määriin eli sitä odotellessa.

  Käyttäny nyt kaiken mahollisen irtimenevän ja muista menoista vapautetun rahan asuntolainan lyhentämiseen, koska se on aina kotia päin on se korko sitten alle tai yli inflaation. Vakiolyhennys on 700e/kk, mutta nyt menny pidemmän aikaa jo reilusti päälle tonni kuussa, vuoden 2015 loppuun mennessä suunnitelmana vähentää määrää 15k kun käteen jää tuloja vuodessa about 27k. Ellei osakemarkkinat putoa reilusti alaspäin siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. myös mun pitäis kyllä uskoa tuo että parempi kun ei mieti ajoitusta vaan iskee tasaisin väliajoin rahaa sinne. ehkä mä vielä uskon kun tarpeeksi tulee turpiin joku kerta.
   sama juttu että tuohon asuntolainaan ylimääräisiä ropoja tullut iskettyä. hyvä tahti sulla tuossa kerryttämisessä, jos 15K saa vuodessa laitettua ni muutamassa vuodessahan sulla on jo melkonen potti kertyneenä.

   Poista
  2. Noniin sain viimein muistettua tunnukset ja salasanan tänne paperista lunttaamatta ni voi kommentoida jopa oman tilin kautta :)

   Tahti on tosiaan aika kova ja osaksi vielä miettimättä onko se edes järkevä. Vaikka "sinkulla" (kaukosuhde) rahaa on vähemmä kun kahen hengen taloudella lainoihinki niin menotki on kyllä suhteellisen pienet huolimatta siitä että rahaa tulee tungettua sinne sun tänne. Viidessä vuodessa ois alustavasti tarkotus päästä tuosta about 65k asuntovelasta eroon, loppuvaiheessa riittää vähempiki ku 15k per vuos lyhentämiseen :)

   Poista
  3. kiitos kommentista. ei ois kyllä pitänyt enää tässä seurailla Phoebuksen kehitystä, nyt näyttää vika kuukausi +7,32%. No jospa tässä oppii itekin oikeasti luottamaan siihen ettei ajoitus onnistu.. tsekataan vuoden päästä sit oikeasti toi tilanne.

   hyvä tahti sulla jos viidessä vuodessa velattomaksi. jatka vaan samaan tahtiin. jos asiat hyvin menee ni meillä ehkä 4-5 vuotta vois mennä asuntolainan maksamiseen. jos siis ei innostuta enempi laittamaan osakkeisiin. saa nähdä.

   Poista
  4. Miksi asuntolainasta pitäisi päästä eroon? Kannattaisi vain ottaa uutta lainaa sijoitukseen; näin minä toimin. Tosin olen muutaman vuoden itsekin lyhentänyt reippaassa tahdissa tulonhankintalainojani, mutta niitä onkin aika hulppeasti itsellisellä naiseläkeläisellä.

   Poista
  5. no eihän siitä pakko ole päästä eroon. vaimolta varmaan tarttunut ajatus velattomudesta. toisaalta olis omastakin mielestä kiva olla velaton mutta oikeassa olet että luultavasti on järkevää pitää sopivaa velkaa päällä koko ajan. ainakin näillä koroilla.

   Poista