22 heinäkuuta 2016

Talon rakennuttaminen?

Enpä olis uskonut tämmösiä suunnittelevani. Olin nimittäin vannonut etten ikinä ala rakentamaan tai rakennuttamaan taloa. No - en nyt siis vielä semmoiseen ole ryhtynyt mutta asiaa on ajatuksen tasolla harkittu. Näin sitä elämä menee eteenpäin ja ajatukset ja tilanteet muuttuu. Voi olla että rakentamiseen asti ei ikinä päästä. Tai sitten sitä joutuukin taloprojektiin.

Tällä hetkellä asutaan rivarissa ja olen kuullut ettemme ole ainoita joilla rivarielämä ei ole ihan niin auvoisaa. Naapureiden kanssa on ollut vähän kaikenlaista haastetta. Muuten tosi kiva asunto ja kivalla paikalla jne. Mutta semmosessa vaiheessa ollaan että on mietitty muita vaihtoehtoja tämän tilalle. Mikäli sopiva tontti olisi tarjolla sopivasta paikasta ni lähdettäis kyllä rakennuttamaan taloa. Mutta mutta, voi olla ettei semmosta ihan heti vastaan kävele. Usein tonttia metsästetään useampi vuosi eikä takuuta ole että sittenkään semmoista löytyy.

Pari semmosta tonttia olis kiikarissa joissa tosin on vanha talo ja sisällä vanhat vanhukset. Mutta mistäs sen tietää kestääkö siinä 10 vai 20 vuotta ennenkuin vanhainkoti tai joku muu kutsuu. Saas nyt nähdä että tapahtuuko tämmöstä taloprojektia meijän elämässä ikinä. Mielenkiintoinen projekti talon pystyttäminen toki olisi.

No mutta nyt vietetään vielä heinäkuu kesälomaa ja sitten elokuun alusta töitä 3pv viikko eli jo melkein normaalia työelämää kolmen vuoden tauon jälkeen. On sitä työntekoa jo kaivannutkin.

8 kommenttia:

  1. Talopaketin osto ns. avaimet käteen on nykyään tosi helppoa. Talomyyjän toimistoon vaan ja valitset mitä haluat ja saat sitovan tarjouksen. Sitten marssit toiselle firmalle ja otat vastaavan mallin ja kuulet hinnan. Sitten ostat sen kumpi on sinusta parempi (eli lue halvempi). Sitten vaan nimet paperiin. Tulee ajallaan ja hinta pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaa helpolta. vaikein osa itsestäkin tässä tuntuu olevan se tontin löytäminen. onko sulla omakohtaista kokemusta asiasta? saisko hyviä vinkkejä siis.

      Poista
  2. Meilläkin käy aina välillä talonrakentamisen mielessä. Tontit on kuitenkin niin jäätävän hintaisia pääkaupunkiseudulla, että en tiedä kenellä on semmoiseen varaa. Kuinka hyvin ne sitovat tarjouksetkaan pitävät? Tuntuu, että tutuilla on sopimuksista löytynyt porsaanreikiä ja maksumiehiksi on jouduttu aina odottamattomille kouluille. Muualla varmasti järkevämpää tonttien hintojen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ne tontit ihan halpoja ole. mutta vaikka rahaa laittais enemmänkin ni ei tällä hetkellä vapailla markkinoilla olevista tonteista mikään ole semmonen mikä nappais.
      tonttien ostosta mulla ei ole mitään omaa kokemusta. meinaatko että tonttien ostamiseen liittyen on ollut porsaanreikiä? olis kiva kuulla jos itse osaisi välttää vastaavat ongelmat jatkossa.

      Poista
  3. Mistä päin maailmaa tontti pitäisi saada?

    Se on kyllä totta, että tonttien metsästys voi olla hankalaa. Tuttu yritti pari vuotta sitten hankkia tonttia eräästä kunnasta itä-Suomesta. Kyseisen kunnan väkilukukehitys on ollut vuosikausia vähenevä, enkä tontinmetsästyskertomusten jälkeen enää ole ihmetellyt niin paljoa, että miksi näin on. Tonttitarjonta omakotitalotonteille oli sellaisessakin kunnassa ihan olematonta. Lääniä olisi vaikka kuinka paljon, mutta kunta ei kaavoita tontteja juurikaan etukäteen. Kunnalla ei ollut käytännössä mitään tarjontaa kunnan keskustasta, eikä yksityisetkään aktiivisesti tontteja kaupitelleet. Hän löysi lopulta tontin eräältä yksityiseltä, joka ei ollut tonttia koskaan virallisesti myyntiin laittanut. Hinta oli edullinen, mutta isoin ongelma tontin hankinnassa oli juurikin tontin löytäminen, kun niitä tarjottiin vain, jos osasi kysyä oikeilta ihmisiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no pk-seudulta, mistäpä muualtakaan. kertomaasi esimerkkiä Itä-Suomesta en kyllä ymmärrä ollenkaan, varsinkin jossain jossa sitä lääniä riittää niin miksei sitten kaavoiteta jos joku siellä kerta haluaa asua? pk-seudun kuvioissa ymmärrän kyllä että tunkua on parhaille paikoille joten ihan helppo ei ole löytää hyvää. täytyy pitää kuitenkin silmät auki jos sopiva löytyisi. tässä ihan lähellä olisi puolen tusinaa mielenkiintoista paikkaa, yksikin on jo "hylätty", omistaja asuu vanhainkodissa. silti voi mennä vaikka 10 tai 15 vuotta ennenkuin tuo ehkä tulisi myyntiin. mikäli ei jälkipolvi muuta siihen.. tontilla on vanha purkukuntoinen talo. melkein vastaavia tässä olisi mielenkiintoisilla paikoilla mutta en tiedä tapahtuuko tässä mitään lähimpään viiteen vuoteen. se on kuitenkin pitkä aika ootella. kerkiää lapsetkin kasvaa jo sen verran että kiva toi talo ois vähän aikaisemmin pystyyn saada. muutenhan ne on jo muuttamassa kohta omilleen ni turha sit on enää pistää isoa taloa pystyyn.

      Poista
  4. Samaa mieltä kuin "Puolimiljoonaa Pääomaa", valmispaketti on se tuskattomin vaihtoehto. Nykyään byrokratia ja rakennussäädökset on niin älyttömiä ettei omat hermot ainakaan kestäis itse raloa rakentaa. Esimerkiksi keittiöön on pakko asentaa antenni/kaapelipistokkeet televisiota varten vaikkei haluaisi :D

    Tontin löytäminen on se vaikein ja pisin prosessi. Kasvukunnissa tonttien hinnat nousee koko ajan, varsinkin pk-seudulla. Asettaa ongelmia kun parhaille tonteille on kysyjiä huomattavasti enemmän kuin niitä on tarjolla, suin päin kun ei kannata hyökätä ostamaan ja siinä miettiessä hätäisimmät ja varakkaammat ehtivät ensin. Jos taloudellisesta näkökulmasta katsoo niin pk-seudulla oman tontin ostaminen ja talon rakennuttaminen on sulaa hulluutta, vaikka siitä joskus rahat pois saisikin niin se sitoo ihan älyttömän määrän lainarahaa pitkäksi ajaksi ja koskaan ei voi tietää miten arvo kehittyy tulevaisuudessa. Jos ostaa kauempaa niin työmatkakustannukset ovat turhan suuret.

    Syrjäisemmillä seuduilla tontteja ei tosiaan monesti kaavoiteta valmiiksi koska se sitoo kunnan resursseja (pitäisi olla kaavoittaja, kaavarekisterin ylläpito, yms.). Kunnan päättäjät voivat myös olla ns. vanhempaa sukupolvea joka ei osaa ajatella että joku nuoremman sukupolven edustaja haluaisi saada heidän kuolevalta paikkakunnaltaan perheelleen kodin kun työpaikkojakaan ei ole. Eli mennään siis minimillä ja kaavoitetaan vasta kun joku kysyy. Yksityiset maanomistajat eivät sitten taas mainosta julkisesti jos ovat maistaan lohkoneet tontteja, monesti omistajasukupolvi on sen ikäistä että kauppapaikoista lähinnä Keltaiset Sivut ja kauppojen ilmoitustaulut ovat tuttua huttua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. valmispaketti vois olla hyvä, niitäkinhän voi modata melko vapaasti ja valinnanvaraa on kyllä hyvin.
      toi on kyllä typerää että pitää olla esim. tommoset kytkennät keittiössä.

      tonttihomma ei kyllä helppo ole, eikä tässä ihan mahdottomia malttais odottaakaan.. tuosta taloudellisuudesta ni enpä nyt tiedä, jos isompaa perheasuntoa miettii ni kerrostaloissa on ihan älyttömät vastikkeet monesti. eikä nekään uutena ainakaan halpoja ole. ei toi omakotitaloasuminen välttämättä superkallista ole, joissain tapaukissa se voi olla hyvinkin edullista. vaikka toki sitä pääomaa pitää kyllä ihan kohtuullisesti kiinni pistää, se on ihan totta.

      saas nähä löytyykö sitä tonttia, on ainakin tusinan verran viety lappuja postilaatikoihin kun on sopivan tontin ohi menty. eikä noita valmiinakaan kovin sopivia taloja turhan paljon ole. yks oli jo melko lähellä, valmiista siis, se myytiin alle viikossa. ehkä se ois pitäny ostaa, se oli melkein jo meille sopiva.

      Poista