02 joulukuuta 2015

Talous kuntoon - Kuinka aloittaa säästäminen?

Tili tuli, tili meni. Ja vielä olisi viikko seuraavaan palkkapäivään. Tuttu tunne?

Joku kyseli aikaisemman blogitekstin kommentissa vinkkiä siitä miten voisi aloittaa säästämisen. Asiaan ei ole helppo vastata koska on niin monennäköistä rahankäyttäjää ja monenlaista rahankäyttötapaa. Jos laitan tähän jotain huomioita mistä voisi ehkä lähteä liikkeelle. Ja heitän tähän omat vakiokuluni myös. Aikaisemmin lupailin että seuraisin kuukauden ajan ihan konkreettisia kuluja mutta vielä en (itsekään) siis ole onnistunut. Eikä minullekaan mitenkään outo ole se tilanne kun odottelee kiivaasti seuraavaa palkkaa (tai muuta rahantuloa) ja tilillä ei montaa euroa ole.

Laitan tähän nyt tämänhetkiset perheemme kuukausittaiset vakiomenot:

-Yhtiövastike 225€ (Tätä sain tiputettua 20€:lla keväällä, olen taloyhtiön hallituksen pj. ja sain puhuttua että mennään säästäväisesti eikä kerrytetä ylimääräistä taloyhtiön tilille. Talo on uusi joten ihan heti ei myöskään isompia menoja ole tulossa. asunnon koko 111m²)
-Vesi 25€ (viimeisen vuoden keskiarvo. maksetaan 36€/kk (3:n hengen veden mukaan) josta sitten aina tulee hieman palautuksia)
-Sähkö 25€ (vaihdettiin toimittajaa keväällä halvempaan. kulut tietty vaihtelee mutta keskiarvo tuota luokkaa. melkein kaikki lamput ledejä ja kiuasta esim. käytetään aivan minimiajan kun saunotaan. )
-Auton liikenevakuutus 43€ (30%:n bonuksella)
-Asunnon vakuutus 8€ (superkorkeat omavastuut, joissain vahingoissa 500€, joissain 2000€)
-Matkavakuutus 10€ (toistaiseksi voimassaoleva, kolmelle hengelle. Nyt ei olla menossa reissuun hetkeen joten tällä hetkellä meillä ei tätä vakuutusta edes ole.)
-Kuntosalit 20€ (minä 20€, vaimo 0€. Vaimo varmaan jossain vaiheessa ottaa jonkun kyllä. Juuri otin itselleni avajaistarjouksen kuntosalista, mielestäni hinta on oikein kiva. Tuohon kuuluu kuntosalin lisäksi ohjatut tunnit. )
-Ruoka n. 420€ (suurin osa tehdään itse. Tämä on vain arvio. Voi olla että heittää paljonkin..)
-Bensa 150€ (tää on melko hatusta heitetty, tästä en ole niin varma paljon oikeasti menee)
-Julkiset liikennevälineet 50€ (arvio. Kuljetaan paljon lastenvaujen kanssa. ja jos koko perhe ollaan liikkeellä ni molemmille lapsille omat vaunut ni koko poppoo pääsee ilmaiseksi)
-Kummilapset 65€ (2 kummilasta + yhden järjestön muu tuki)
-Puhelimet 50€ (2kpl)
-Asuntolainan korko 75€ (Marginaali 1,1% - 3kk euribor. Ja tuohan on todellakin miinus 3kk euribor. eli kokonaiskorko tällä hetkellä 1.066)
-Netti 25€
-Lääkkeet 10€ (keskimäärin /kk)

Yhteensä: 1176€ /kk


Jos tuntuu ettei rahat riitä koko kuukautta niin eka askel on tietysti seurata kuluja. Eli merkkaa kuukauden ajan ylös kaikki menosi. Lupaanpa tässä muuten jokaiselle joka kommenttikenttään heittää omat kuukausittaiset menonsa niin ilmaisen vinkkilistan siitä mistä kuluja voisi karsia. Yleisohjeina voisin sanoa että jos sulla on auto niin mieti onko se ihan pakollinen. Se nimittäin on tosi kallista pitää. Jos laskee arvonalenemisen, vakuutukset, verot, bensan, korjauskulut, pesukulut, parkkimaksut, ylinopeussakot yms. niin rahaa menee ihan minimissään 500€/kk. Monelle tuo on oikeasti iso raha. Meillä ainakin menee tuota luokkaa. Arvonalenemista en yllä olevaan listaan ole merkannut, enkä myöskään auton huoltoja koska ne eivät säännöllisiä ole. Mutta kaikkinensa varmaan 500 - 600€/kk on kustannus auton pitämisestä. Julmettu määrä rahaa.

Seuraavaksi voisi miettiä asumisen. Paljonko maksat asumisesta? Kaikki kulut huomioiden. Voisitko asua ahtaammin? Tai kauempana keskustasta? Meidän ratkaisu oli ostaa uusi asunto, joka tietty maksoi hieman enemmän, mutta vastikkeet ja muut kulut on puolestaan pienempiä. Ja ei tämä missään keskustassa ole. Jos Helsingin keskustasta haluaisi samanlaisen (yhtä ison) niin hinta olisi hieman yli puolet enemmän. Se on Paljon rahaa.

Ylipäätään säästämisessä oleellista minusta on vakiomenot. Laita ne kuriin niin ajan myötä säästät sievoisen summan. Sen jälkeen voi jonkun summan jättää "löysää rahaa" budjettiin jonka sitten voi käyttää miten lystää.

Monet myös kehuvat ensin itselle säästämistä. Mä myös teen näin että kun palkka tulee niin ensin maksetaan maksut ja laskut joita on ja sitten pieni summa säästöön ja lopuilla rahoilla joita jää niin loppukuu sitten pärjätään. Kun rahankäyttöasiat tulevat itselle tutuiksi niin osaa arvioida paremmin sitä paljonko tuota löysää sinne pitää jättää. Eli paljonko menee rahaa ruokaan, bensaan, vaatteisiin ja kaikkeen muuhun mitä haluaakin sitten ostaa kuun aikana.

Samanlailla käy myös kaikki muut menosi läpi ja mieti jokaisen kohdalla että voiko menoista nipistää kympin tai edes euron. Euro päivässä on jo 30€/kk. Se on jo kiva summa jos sen pistää kiinni vaikka indeksirahastoihin säännöllisesti.

Tässä nyt jotain vinkkiä. Jos haluat oikeasti parantaa taloustaitojasi ja saada oman taloutesi haltuun että sinne kirstuun jää joku euro ennen seuraavaa palkkapäivääkin niin pistä viestinä tänne sun menot niin mietitään yhdessä miten niitä voisi säätää paremmiksi. Kun säätö on tehty, voi alkaa säästäminen.

16 kommenttia:

 1. Ensimmäinen vinkki. Ruoka on kallista. Tee viikon ruokalista, ja osta viikon ruuat kerralla kauppalistan kera. Olen tehnyt nyt monta vuotta näin. Välillä poikkeuksia on ollut. Esimerkiksi jouluna. ;) 30€/viikko 2 aikuista. Vuoden verran oli 40€/viikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka on kallista, samaa mieltä. Sun heittämiin lukemiin en ole aikoihin päässyt, joskus opiskeluaikoina varmaan. Hyvä ajatus kyllä ostaa kerralla vaikka viikon tarpeet, ei tule tällöin niin paljon riskiä heräteostoksiinkaan kuten karkit yms.

   Poista
 2. Minulla on aina vähän ennen tiliä sellainen tilanne, että pitää säästellä ja syödä pakkasesta. Minulla on myös budjetti excelissä, tämänmallinen

  -Vastike 253e (pienenee kun maksan yhtiölainan pois, sisältää veden (30e! Ei tasausta), kaukolämmön, autopaikan, jätemaksun ja saunavuoron)
  -Lainanlyhennys 311,09 (sis koron). Eli siis osa on käytännössä kyllä (asunto)säästämistä
  -Opintolainanlyhennys 102,3
  -Auto ja vakuutukset (näille on siis oma tili) 200e
  -Kuntosali 18e
  -Netti ja puhelin n. 30e
  -Koira 30e
  -Sähkö 20e
  -Ruokaan 300e
  -Säästöön 100e
  -Törsättäväksi mihin haluan 150e

  Teen töitä osa-aikaisesti.

  Noista auto on kulu, joista mielelläni luopuisin. Minulla on suppein kasko, mitä voi ja isä joka vaihtaa öljyt ja nyrkkipajoja, mitkä huoltaa :D Kotini sijainti työpaikkaani on vain tällähetkellä vähän ongelmallinen, että aamuisin ei kulje oikein julkisia, millä pääsisin töihin. Työmatkaa tulee 8km, joka on pyörällä jo melkoinen matka, varsinkin jos miettii että saisi nukkua pidempään.

  Plaah, no tärkeintä on kai, että minulle kertyy tasaisesti säästöjä jo tässä vaiheessa elämää, jotta saan sitten nauttia korkoa korolle vaikutuksesta joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se että pidät noin tarkkaa taulukkoa menoista ni kielii jo siitä että kovin paljon ylimääräistä menoissa ei luultavasti ole. Kokonaisuutena minusta sun raha-asiat on oikein mallikkaasti.

   Jos jostain haluis säästää ni sinuna jättäisin kaskivakuutuksen pois. Sulla kuitenkin jää rahaa säästöön joten jos auto menee ihan rusinaksi ja välttämättä tarviit heti toisen auton ni sulla on siihen säästöjä. Eli että menis pelkällä liikennevakuutuksella.

   Ruokapuolesta, jos noi on yhden hengen menot ni helposti olettaisin että siitä sais 50-100€/kk (600-1200€/vuosi!) säästettyä?

   Olisko mahdollista taloyhtiössä siirtyä vedenkulutuksessa asuntokohtaiseen mittarointiin? Se on ekologistakin kun ihmisillä on henkkoht talousporkkana jos vettä käyttää säästäväisesti ja tutkimusten mukaan kokonaiskulutuskin putoaa. Ja tietty sun omat maksut kans, jos nyt maksat 30€/kk yhden (?) hengen vesimaksusta ni meillä maksetaan neljän hengen vedestä vähemmän.

   Miltä ehdotukset kuulostaa?

   Poista
  2. Kaskon otin itseasiassa autoon, koska sain tuntuvan alennuksen kotivakuutuksista, ja ajattelinkin siitä luopua kun ne muuttuvat normaalihintaisiksi. Ruokaan sisällytän myös alkoholin ja punaviinin, jota tulee lipiteltyä. Sen voisi sisällyttää myös tuohon törsäys-kohtaan. Ja mittareita ei käsittääkseni ole mahdollista (?) ottaa, koska talo ja putket ovat ikivanhat, eli vuodelta -40. Onhan tuo järkyttävä vesimaksu, mutta jostain piti tinkiä kun muutin unelmieni asuntoon :D

   Poista
 3. 2 aikuista 31v molemmat) 2 lasta (11 ja 13 v.)superallerginen (ja täten kallis!!) 7v. kultainennoutaja


  Tuloni : 1400e/kk
  Lapsilisät 200e/kk

  Ja sitten
  Menot: Sähkö
  100-200 (kedällä n. 100, talvella n. 200)
  Vesi n. 35
  Puhelimet (3 liittymää )
  ja netti 100e
  Bensa 140
  Ruoka 600
  Terveys/vaatteet (minä+lapset) n.150
  Lasten kk rahat yht. 40e
  Ja sitten ne muut piilokulut, jotka ehkä kielivät jotain rahanhallinnan ongelmistani...

  Osamaksut n. 100 ( klarna 800, verkkokauppa.com 600, masku 400)
  Visa lyhennys 50-100 (850)
  Veikkauksen pelit 100-200

  Kaikki menee mitä tuleekin.
  Mainittakoon että avomieheni maksaa asuntolainamme (n. 1300e), kaikki kodin vakuutukset, koirasta aiheutuvat kulut, omat bensansa, oman työpaikkaruokailun, pojan jalkapalloharrastuksen. Hän lyhentää myös kuukausittain käyttölainaani (4000) n. 70e/kk

  Mieheni isä maksaa tyttäremme ratsastusharrastuksen, sekä on lahhoittanut minulle käyttööni vanhahko, mutta toimivan auton, josta maksaa itse siis veron, vakuutuksen , katsastuksen, huollot.

  Tuo kaikki on minusta aivan liian kilttiä, mutta kun hän tahtoo kuulemma "auttaa".
  Eihän tuosta nyt kieltäytyäkään Kai voi...

  Kerrohan minulle , miten haaveeni olisi mahdollista, säästää lapsilisät lasten tileille, säästää yhteiseen lomamatkaan, sekä maksaa velkani pois.? Vai haaveilenko vain liikaa? Mieheni ei pysty enempää ottaa maksuja osakseen, eikä apua tämän enempää voisi mistään enää saadakaan. Tulotaso pysyy näillä näkymin samana, myös asunto on meille kiva ja sopiva ja uudehko. Autot ovat molemmille välttämättömät työn vuoksi ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä edelliseen, pahoittelut tekstin ulkoasusta! Näpyttelin tuota kännykällä ..

   Poista
  2. Moi! Kiitos viestistä. Oot itekin jo kartalla kyllä kun mainitset että ne haasteet löytynevät noista "piilokuluista". Tuosta kun listasta laskee juttuja yhteen niin (talviajan sähkönkulutuksella sekä pienemmällä visan lyhennyksellä) saa yhteensä n. 1400€/kk. Tuossa budjetissa tosin ei ole mitään varaa ylimääräiseen. Mun omassa laskennallisessa budjetissa on 150€/kk varattu muihin menoihin. Jokaisella kun aina jotain ylimääräistä tulee (ja menee).
   Jos noin on että sulla menee pakollisten menojen lisäksi 100 - 200€/kk veikkauksen peleihin niin sehän se on se lasten lapsilisäraha minkä sä sinne hassaat. en tiedä miten vakavasta riippuvuudesta on kyse. joskushan se vaatii ihan jotain hoitoa. tästä nyt alkuun kuitenkin "shokkihoitoa": mieti jos jättäisitkin pelit pois ja laittaisit molemmille lapsille 100€/kk säästöön. n. 25:n vuoden päästä molemmilla lapsilla olisi (riippuen miten hyvin sijoitat rahat) n. 100 000€:n osakesalkku. Kuulostaisko tämä paremmalta vai haluatko käytää rahat omaan peliharrastukseesi? kotona voi pelata lautapelejä ilmaiseksi jos jotain pelin hurmaa haluaa =)

   sinuna lopettaisin rahapelit ja laittaisin ne rahat juurikin noin lapsille osakkeisiin / osakerahastoihin. sitten lopettaisi osamaksujen kerryttämisen. asioita ei ole pakko ostaa uutena eikä heti. montaa asiaa ilmankin pärjää. lopeta heti osamaksujen lisäkerryttäminen! ja maksa vanhat pois sitä tahtia kun pystyt. nopeasti laskeskeltuna joku vajaa pari vuotta menee että saat tuolla tahdilla noi maksettua pois. kannattaisi hakea pankista pienempikorkoinen laina ja maksaa noi osamaksut sillä lainalla pois ja sit oikeasti pitää huolta että osamaksuja ei tule lisää ja maksaa se pankin laina pois ASAP.

   kun ton vajaan parin vuoden jälkeen osamaksuista ois päässyt eroon niin sen jälkeen voisit alkaa säästää yhteistä lomamatkaa varten sen 150-200€/kk mitä noista osamaksujen maksusta vapautuu. eli sanoisin että 3 vuoden päästä sitten matkalla. ei sitä ennen. ensin korkeakorkoiset turhat lainat pois.

   tiukka linja mutta tässä sulle ratkaisu. oletko valmis toteuttamaan tuon?

   Poista
  3. Tuo pelaaminen vie ison siivun, olen sen ajatellut niin että kun en polta ja "hurvittele" , niin että sen pelaamisen itselleni paheeksi suon.
   Sait kyllä kuulostamaan tuon pahalta, kun vihjailit pelaavani lasteni lapsilisät �� ! Olen tietoinen kyllä että lisävelan ottaminen ja osamaksujen pitkittäminen vie vain tätä syvemmälle. Nämä ovatkin oikeastaan kahden vuoden aikana kaikki haalittu milloin mihinkin tarpeeseen, sisustamiseen, vaatteisiin, elektroniikkaan. Jos vaikka lapset tartti uudet sukset niin piti mun ostaa uudet fischerit. Matto pitää sopia verhoihin, huonekalut matchata toistensa kanssa. Tai jos lähden pikkujouluihin tarvin uuden tukan, meikit, vaatteet ja laukun jne. Tästä mun velkaantumisesta ja osamaksu suosta avauduin (avo)miehelleni kesällä 2015, jolloin hän lupasi ottaa koko asuntolainan maksettavakseen . Ennen lyhensin sitä 300e. Myös käyttölainaa lupasi lyhennellä.
   Toisaalta hänellä on paremmat tulotkin, n. 2400-2500 netto Emme Ole lähteneet kuitenkaan kaikkia menoja puolittamaan. Meille sopii paremmin järjestely että molemmilla on omat tilit.ja myös niitä omia henkilökohtasia menoeriä. Ja näin me on aina nämä maksut jaettu, paitsi että nythän otti enemmän maksuja itselleen.

   On kyllä aika tiukka haaste tuo.
   Mä en ehkä oo tarpeeks viisas sijoittamaan, mutta olis sekin alku että jotain onnistuis pikkuhiljaa säästämään.

   Kolmen vuoden päästä! Kamalan pitkä aika, ajattelin lomaa joskus vuoden päästä ��

   Olen valmis ainakin radikaalisti vähentämään pelaamistani, niin haikeaa ku se onkin. Jos vaikka 50€/kk.
   Ja joo, yritän maksaa kaikki osamaksut pikimmiten pois. Yritän etsiä laadukkaita tamineita lapsilleni vaikka huutonetistä ja torista (jos vaikka jotain kelpuuttaisivat...)
   Saisin helposti myös lisätöitä omalta alaltani, mutta en tiedä onko se sen arvosta enää. Lapset on kuitenkin niin nuorena tehty ja niin raa'asti hoitoon pienenä heitetty (jotta saisimme leivän itse pöytään ja ikioman kodin), että taidanpa haluta nauttia nyt vain ylimääräisen vapaa ajan kotona heidän kans sen vähän mitä kotona nyt viihtyvät..(kamut)

   Sorry, jouduit oikein kunnon avautumispommituksen kohteeksi.��

   Poista
  4. kyllä on hyvä budjetissa olla joku paheosuuskin, aina sitä johonkin turhaan ylimääräiseen rahaa kuitenkin menee. hyvä suuntahan tuokin jo on jos pidät pelaamisen vaikka tuossa 50€/kk.
   jäi ekassa viestissäni mainitsematta että (jos sulla ei vielä ole) niin kannattais kerryttää vararahasto. vaikka nyt alkuun 300-500€ joka on sit ihan oikeasti vain hätätapauksia varten. ei uusia fischereitä varten. kyllä ne lapset kelpuuttaa edullisempiakin juttuja, eikös ole parempi totuttaa lapset siihen että ostetaan niitä juttuja mihin on varaa kuin että lapset saa jotain tosi hienoja ja kalliita juttuja joihin ei oikeasti ole varaa? minusta tuo ainakin on parempi kasvatuksellinen linja.

   lisätöistä. hyvät perustelut sulla miksi et tekisi. mutta tuota sun budjettia kun katsoo niin jos johonkin ylimääräiseen kuitenkin menee rahaa ja haluaisi lapsille säästää 100€/kk ja jopa että saisi (etukäteen) säästettyä rahat lomamatkaan (ennen kuin kolmen vuoden päästä) niin joku lisätulo voisi olla poikaa? yksi päivä kuussa?
   tai mitä jos se olisi jotain lasten kanssa yhteistä tekemistä? jaatte vaikka yhdessä lehtiä ja annat ne rahat lapsille kuukausirahoiksi? saa liikuntaa ja lapset oppisivat tekemään töitä samalla. 14-v saa jo ottaa homman ihan virallisesti omiin nimiinsäkin:

   http://jakelujuniorit.fi/fi/tyopaikat/kotipiirijakajan-tyo

   ja kun pääset siihen että lapsia varten alkaa rahaa jäämään säästöön niin joku indeksirahasto on helppo, siitä ei tarvii mitään ymmärtää, iskee vaan joka kuukausi rahaa sisään. esim: https://www.nordnet.fi/super

   mitä jos tarjoat lapsille porkkanan, jokaista euroa kohti jota itse säästävät (vaikka sillä lehtien jakelulla) niin sä maksat lisäksi 25% tai 50% extraa sinne säästöön? eli jos lapsi tienaa 10€ ja pistää sen säästöön ni sä laitat lisäksi 5€?

   tämmösiä heittoja vain. jotain täntyylistä aion itse toteuttaa jahka lapset jotain ymmärtää rahan päälle.

   tsemiä säästämiseen ja talouden tasapainoittamiseen. vielä pakollisena muistutuksena että tärkeintä että et ota lisävelkaa etkä osamaksuja!

   Poista
 4. Kiitos viestistäsi. Kyllä itsekin ajattelin, ettei minun budjetissani oikein tyhjää ole (muu kuin ne harrastamani rahapelit) .
  Jään harkitsemaan lisätöitä.
  Olen maksanut lapsilleni kesäisin mustikanpoiminnasta, tyyliin 2-3€/kg. Vähän vähemmän kuin kaUpoists. Ne on kuitenkin itse poimimia ja kannustaa lapsia työhön.
  Olen myös "suuremmista" kotitöistä antanut lisärahaa. Esim, rikkaruohojen kitkentä, ulkokuistin ja takaterassin lakaisu tms.

  Täytyy miettiä kuitenkin toden teolla ehdotuksiasi. Aloitan nyt heti niistä velkojen maksusta.

  Aluksi kun lapset oli pieniä, vastteet ja lelut hankittiin suuriltaosin käytettyinä. Vaikka vaippoihin ja vauvansoseisiin , kuravaatteisiin, päivöhoitomaksuihin menikin rahaa paljon.
  Sitten oli välivaihe, kun lapset aloitti koulun. Silloin selvittiin kaikkein helpommalla.
  Mutta nyt tää, 2 nälkäistä ja kuitenkin nirsoa esiteiniä. Vastteet ja kengät pitää kokoajan uusia kasvupyrähdysten takia. Ja pitää muuten olla tiettyä merkkiä tai tietyistä kaupoista ostettua. Siihen päälle ne pakolliset, älypuhelimet, pleikkarit ja tietokoneet (jonka vasta nyt 13v. poika sai) Harrastustamineet.

  Tämä on ehdottomasti se vaihe kun rahaa palaa eniten!!

  Aiotko muuten säästää lapsillesi vielä sen jälkeenkin kun he kotoa lähtevät? Vai poikiiko osakkeet heille tarpeeksi hyvän pesämunan?

  En Ole tutustunut sijoittamiseen koskaan, pitäisi ehkä sitten joskus , kun jotain sijoitettavaa jää viivan alle.

  Jään seurailemaan välillä blogiasi. Ilmoitan viimeistään vuoden lopussa, miten projektilleni kävi ��

  Hyvä että eksyin blogiisi. ��


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin vielä tiivistää oman ehdotukseni:

   1) Vähennä (max. 50€/kk) / lopeta rahapelit. Älä hanki lisälainaa.

   2) Pistä "sukanvarteen" pieni säästötili. Alkuun vaikka 200 - 300€ (tätä voi sitten hieman kasvattaa myöhemmin. Tämä on hätätapauksia varten. Ei mitään pleikkareiden ostamista varten vaan jos tyyliin ei ole ruokaan rahaa tms.

   3) Maksa korkeakorkoiset lainat pois. jos et vielä aloita lapsille säästämistä vaan pistät kaikki paukut (ehkä 300€/kk?) lainojen maksuun niin menisi 9kk siihen että osamaksut + visa ois kokonaan pois.

   4) Ala säästää lapsille. Aikaisemmissa viesteissä tarkempia ehdotuksia tähän.

   5) Ala säästää lomamatkaa tms. varten. Osta matka vasta kun rahat on jo koossa.


   Meillä toi teinivaihe on vasta 10 vuoden päästä. Saa nähdä miten me siitä selvitään. En osaa miettiä asiaa 20 vuoden päähän kun lapset muuttaa kotoa. Ehkä sitten säästän, ehkä en. Riippuu siitäkin miten hyvin säästösuunnitelma pysyy eli paljonko sitä rahaa on sitten heille saanut koottua. oikeastaan se mitä olen tuosta vaiheesta miettinyt niin ajatus on että kertyneitä rahoja jos osaisi olla "tuhlaamatta" vaikka ensiasuntoon vaan ostaisi asunnon muilla rahoilla / palkkatuloilla tms. ja jättäisi rahastoon kertyneet rahat kasvamaan korkoa korolle. eli karkeasti laskettuna jos 20 vuotta säästää lapsilisät (100€/kk) lapselleen ja saa sijoitukselle kohtuullista tuottoa niin 20 vuoden päästä säästössä olisi n. 60 000€. jos tätä rahaa ei käyttäisi vaan jättäisi sen kasvamaan niin seuraavan kahdenkymmenen vuoden päästä rahaa olisi kasassa lähemmäs 300 000€. Toki inflaatio vaikuttaa asiaan enkä sitä osaa näin pitkällä tähtäimellä edes huomioida. Joka tapauksessa lapsen ollessa 40v rahaa pitäisi olla kasassa kuitenkin tosi mukava potti pienehköllä panostuksella (20 vuoden ajan 100€/kk). tuolla rahalla ja tuossa vaiheessa jos lapsille sitä asuntolainaa vielä on niin voisi vaikka sitten osan osuuksista myydäkin ja maksaa asuntolainaa jos siltä tuntuu. tai jättää ne edelleen kasvamaan korkoa ja jättäytyä vaikkapa "eläkkeelle" nelikymppisenä jolloin voisi tehdä mitä huvittaa. ei siis vain laiskottelemaan vaan että voipi ihan vapaasti valita mihin töihin menee tai mitä tekee, vaikka vapaaehtoistyötä..

   Poista
 5. Tosi järkevältä kuulostaa, ja kyllähän on ihminen onnellinen( ja onnekas) että on vanhemmat pienellä panostuksella turvannut lspsensa tulevaisuuden.
  Itse olen hyvin köyhästä ja rikkinäisestä perheestä, isä on kuollut, äiti on aivan mokannut elämänsä raha-asioiden kanssa.
  17 vuotiaana muutin omilleni ja hetken päästä perustimmekin "oman" perheen.
  Luojan kiitos luin ammatin ja aina olen töitä saanut.
  Rahallista apua olemme saaneet paljin mieheni vanhemmilta (vielä tähänkin päivään Asti).
  Mieheni on myos aina ollut töissä. Puhun miehestä, vaikka emme ole naimisissa. Ollaan kuitenkin niin kauan oltu yhdessä.
  Ehkä oman lapsuuden takia on ollut tämä "pakko" huolehtia omat lapset hyviin vaatteisiin yms.
  Itse on ollut ehkä onneton köyhyyden takia, mutta pitäisi nähdä se, että omat lapset eivät Ole sen onnellisempia mitä enemmän heille pystyn ostamaan.

  Kiitos vinkeistä. Nyt minulla on konkreettiset ohjeet. Voin palata näihin aina kun heikko kohta on iskemässä. Tää tammikuu onkin hyvin vaikeeta aikaa, kun jokapuolella on vaan ALE, joutuu todella houkutuksiin koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sulla ollut helpot lähtökohdat. Hyvältä vaikuttaa sun nykytilanne kuitenkin varsinkin kun miettii mistä asioita olet lähtenyt rakentamaan.

   Ymmärrän tuon "pakon" pitää lapset hyvissä pukeissa. Noinhan se menee. Haluaa estää sen mitä joskus itse on joutunut lapsena kokemaan huonoja juttuja. Muista kuitenkin että henkinen (/hengellinen) köyhyys on se oikea juttu mitä kannattaa välttää, ei niinkään fyysisen rahan puute. Vaikka toki jos rahat ihan vähissä on niin siitä usein seuraa henkinen köyhyyskin. Ja varmaan työstätkin sitä henkistä puolta että löydät sen viisauden ettei rahalla voi lapsille oikeasti onnea ostaa.

   alejututkin voi palauttaa jos vaikka edes jälkikäteen tulee järkiinsä!

   Jännityksellä jään odottamaan sun kommenttia sitten myöhemmin miten projektisi on edennyt. Tsemiä vuoteen 2016!

   Poista
 6. Hei! Olen kahden lapsen (9 v ja alle 1 v) yksinhuoltaja ja elellyt koko aikuisiän yhden aikuisen tuloilla. En osta mitään osamaksulla eikä velkaa ole muuta kuin asunnosta. Säästäminen on tuttua, ekan lapsen äitiysloman ja ensimmäisten työvuosien aikana säästin asunnon käsirahan (10 % myyntihinnasta), tässä rivarikolmiossa ollaan asuttu nyt viitisen vuotta. Asunnon arvo on noussut tänä aikana n.20 000 €, eli jos nyt myisin asunnon ja miinustaisin siitä jäljell olevan velan, mulle jäisi n. 50 000 € käteen. Joka kuukausi siirrän rahaa myös säästötilille, myös nyt erityisen tiukkabudjettisen hoitovapaan aikana!

  Elellään tavallista, kohtuullista elämää, ostan muksuille ja itselle useimmait tarvikkeet käytettynä. Tällä hetkellä meidän viikon käteiskassa on 80 €, sillä siis kaikki ruuat, vaatteet, bensat ja muu kaupasta ostettava.

  Itselle vieras asia on SIJOITTAMINEN, ja siihen kaipaisinkin käytännön vinkkejä. Mistä aloittaa?? Mihin ja millä summalla? Haluaisin kohtuullisella riskillä ja niin, että rahat saisi tarvittaessa napata pois. Myös asuntosijoittaminen voisi olla kiinnostavaa, jos esimerkiksi kasvattaisin rahastoilla sijoitusasunnon käsirahan, ostaisin kämpän ja hommaisin vuokralaisen, joka maksaisi velkani pois. Oliskos tuossa ideaa? :D Mitä suosittelet tämmöselle maallikolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, harvinaisen esimerkillisesti olet raha-asiasi hoitanut. Hyvältä tilanne siis näyttää varsinkin kun yksin olet noihin lukemiin päässyt.

   Täytyy tähän heittää joku vastuuvapauslauseke. Eli tämä ei nyt ole mitään luvanvaraista sijoitusneuvontaa. Vaan ihan vaan ehdotuksia siitä mitä voisit harkita.

   Sijoittamisesta se mitä itse olen oppinut:

   1) Aloita mieluiten eilen.
   Eli älä mieti että sitten kun joskus on enemmän rahaa tai jotain. vaan aloita samantien. vaikka kymppi kuussa tai mitä ikinä mutta jotain kuitenkin. Mäkin olen tosi monena kuukautena laittanut 20€ johonkin sijoituksiin jos ei enempää ole ollut.

   2) Sijoita säännöllisesti. Kerran kuussa siis.

   3) Ole pitkäjäntäinen. Eli jatka hommaa vaikka osakkeiden arvot laskisi. Älä siis myy vaan jatka vain samaa rataa. Kyllä ne sieltä taas vielä nousee.

   4) Tiedä mihin sijoitat. Lue joku kirja tai tutustu muuten aiheeseen. Tämä helpottaa myös sitä että osaa pysyä vaikeinakin aikoina suunnitelmassaan.

   Eka sun pitäis ehkä vielä tarkemmin määritellä mitä tavoittelet, miksi sijoitat ja mikä on sun aikahorisontti? Huomioi että kohtuullinen riski tarkoittaa myös kohtuullista (lue: ei niin hyvää) tuottoa. Jos olet valmis isompaan riskiin niin tuottomahdollisuudetkin kasvavat samassa suhteessa. Jos heität näihin jotain tarkempaa ni voin antaa omat vinkkini miten voisit edetä?

   Poista