29 huhtikuuta 2014

Myyntiin vaan

Huh. En yleensä myy osakkeita about ollenkaan. No tänään sitten laitoin myyntitoimeksisannon. Tai rahastosta siis kyse. Edellisen postauksen Seligsonin Russian Prosperity -rahastosta. Pari päivää piti mietiskellä mutta nyt jo helpottaa. Vuoden 2012 lopulta asti olen ostellut sinne pikkusummilla lisää. Yhteensä olen siihen sijoittanut siis 500€. Myyntihinta oli 388€. Vuosituotto -17%. No ei se onneksi ole kuin reilu satanen. Mutta oli se vaikeaa. Myöntää tappio ja ottaa rohkea askel. Mietin sen niin että voihan se olla että tuo joskus nousee mutta parempi palata takaisin raiteille oman sijoitussuunnitelman mukaiseen tapaan toimia. Eli tarkoitus on laittaa nuo rahat Phoebus -rahastoon jahka summa tilillä näkyy. Phoebuksen kasvuun uskon paljon vakaammin kuin tuon venäjä-rahaston. Mutta päätös oli yhtä vaikea kun tänään olin aamusta uimahallissa hyppäämässä kolmen metrin korkeudesta pää edellä. Ehkä sitä vanhemmiten on tullut pelkuriksi mutta kyllä pelotti. Aika lailla maha edellähän se sitten meni. Mutta ainakin yritin. Ja lupasin että aion palata asiaan ja kokeilla uudestaan seuraavalla kerralla. Aivot laittaa tässäkin vastaan, hypätä nyt kohtuullisen korkealta ja vielä pää edellä.

Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä. Saa tuota Phoebus-pottia hiukka isommaksi eikä ole mitään mustia lampaita salkussa. Mun ja vaimon Phoebus-määrä on nyt 7050€ ja se kasvaa siitä sitten tuolla neljällä sadalla vielä kohtapuoliin.

Ja sitten puuron keittoon. Vauvakin jo nukkuu. Jokohan se kohta antais tutin pois? Täytyypä mennä katsomaan.


28 huhtikuuta 2014

Tappiolla myymisen psykologinen harha

Olen ostanut joku vuosi sitten kokeilumielessä pieneen salkkuuni Seligsonin Phoebus-osuuksien lisäksi venäjä-rahastoa (Russian Prosperity). Sijoitin 500€. Muilta osin salkku on kasvanut palttiarallaa 10% vuodessa (since 2008) mutta tuo venäjä-osuus on nyt satasen miinuksella.

Monesti olen lukenut siitä miten on vaikea myydä tappiolla ja että sijoittajat odottavat että summa on vähintäänkin samoissa mitä alunperin ja sitten vasta myydään. Tai vasta sitten joskus kun ollaan voitolla. Oikeasti järkeväähän olisi joka päivä (tai viikko tai kuukausi) käydä sijoitukset läpi ja pitää vain ne mitä olisi valmis tänään ostamaan päivän hintaan. No - tuota venäjä-osuutta en kyllä enää ostaisi. Mutta en ole kyllä sitä vielä myynytkään. Ihminen on joskus tyhmä olento. On vain niin vaikea luopua tappiolla. Paras silti olisi tehdä niinkuin on oikeasti järkevää eikä jäädä odottelemaan että hutiostos joskus on plussalla. Siihenhän voi mennä sata vuotta. Kun iski vielä nuo kriisitkin sielläpäin maailmaa vähän päälle.

26 huhtikuuta 2014

Säästöä sähköstä

Teema jatkuu. Kilpailutin taloyhtiön sähkön ja otimme kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen. Hinta muuten yrityskäyttäjälle on huomattavasti edukkaampi kuin mitä yksityiskäyttäjä sähkönsä saa.
Löysin omasta sähkönkäytöstä porsaanreiän jota en vain ollut aikaisemmin tajunnut. Meillä on tässä uudessa (no on me vuosi tässä jo asuttu) ulkovarasto jossa on sähköpatterilla lämmitys. En ollut sen säätöihin koskenut ja jotenkin se ei edes tullut mieleen kun se on asunnon ulkopuolella. Siellä varastossa nimittäin on ollut noin 20 astetta lämmintä kesät talvet. No nyt kun tajusin asian niin säädin patterin niin että lämpö pysyy kymmenen asteen kieppeillä. Varsinainen säästö saadaan vasta enstalvena koska pahimmilla pakkasilla vasta näkee mitä tuo oikeasti vaikuttaa asiaan. Hieman kyllä harmittaa kun on niin kovin yrittänyt säästää sähkössä ja sitten löytyy tuommoinen tyhmyyksissä jätetty porsaanreikä. Hölmöläläisten säkistäkin valo karkaa jo pienestäkin reiästä.

Tulipa sitten omakin (eko)sähkö kilpailutettua. Säästöähän siinä sai. Sähkön hinta on jostain syystä muuten tällä hetkellä tosi matalalla. Lähes kaikki sähköyhtiöt on kovasti tiputtelemassa hintoja. Ja kai nuo määräaikaisetkin on historiallisesti kivan matalalla. Otimme 12kk:n määräaikaisen sopparin Perusmaksu: 1.10 eur/kk (sis. alv 24%)
Energian hinta, Yleissähkö: 5.51 snt/kWh (sis. alv 24%)

tuo oli halvinta ekosähköä mitä meille kilpailuttaja.fi tarjosi. minusta ihan jees hinta. täytynee vuoden päähän laittaa kalenteriin että tulee tarkistettua mikä on hintataso silloin. tai jos joku tietää mistä irtoaa vielä edukkaammin ekosähköä niin saa kertoa.

25 huhtikuuta 2014

Ensimmäiset osuusmaksun korot tilille

Jee, tänään napsahti ekat S-ryhmän korot tileille. KPO maksoi 20€ ja SSO 10€. Ja nämä siis kaikki tulee meidän perheelle kolmeen kertaan. Eli 90€ yhteensä tänään tullut "ilmaista" rahaa sisään, verovapaasti. Sen kunniaksi ostin 20€:lla Phoebuksen (Seligson) indeksiosuusrahastoa. Ai että tuntuu kivalta tuommoinen extra-raha. Varsinkin kun näin vuorotteluvapaalla ei pysty tekemään järkevästi mitään lisähommaakaan ilman että toisesta päästä polttaisi kynttilää, eli siis vuorottelukorvaus pienenee suunnilleen saman kuin mitä jostain lisäduunista saisi.
Viime vuonna kirjoittelinkin enemmän S-ryhmän osuuksien ostamisesta.

Asiasta toiseen. Meidän pihavarasto on ollut tyhjillään nyt muutaman viikon edellisen vuokraajan jäljiltä. Keskiviikkona tulee joku varastoa katsomaan, toivotaan että saadaan tehtyä soppari ainakin kesän yli. Heillä on joku remontti ja tarvitsevat siksi aikaa tavaroille hieman säilytystilaa. Tämmöset kivat lisätulot lähes nollapanostuksella (ilman kovinkaan isoa työtä siis) on kyllä nannaa.

Yhteensä kaikista pikkupuroista kertyy n. 227€/kk. osasta siitä täytyy tosin maksaa veroa. Tuon summan kun saisi kymmenkertaistettua ni johan olis. Siihen on kyllä vielä tosi pitkä matka. Listaanpas tähän hyvin vuoksi mistä sitä pikkurahaa tulee. Kaupungilta 57€ tukiperhekorvausta (tästä siis menee vero ja osa tietty kuluu menoihin), S-osuuskorot 35€, Metsäliiton korko 42€, Nordaxin tuottotili (8€). Yhteensä siis tuo 227€/kk. Nordaxin nykykorko on kyllä ihan pohjalukemissa. Siitä "sijoituksesta" kannattaisi hankkiutua eroon. Ne on vain olleet siellä lyhytaikaissäilytyksessä että saa edes vähän nollaa parempaa korkoa. Enskuussa NYC-Montreal -reissua ni eiköhän se summa sieltä Nordaxista hieman pienene.

24 huhtikuuta 2014

Viivästynyt lento - rahat takaisin?

Käytiin tuossa pääsiäisenä Kroatiassa lomailemassa. Eestaas oli Finnairin suora lento Dubrovnikiin. Mennessä tosin kävi niin että kun oltiin lennetty 1,5h niin kapu ilmoitti että jos ette vielä huomanneet niin aurinko onkin nyt koneen toisella puolella ja olemme menossa takaisin Helsinkiin. Eka luulin että kyse on aprillipilasta. Mutta ei, jonkun teknisen vian takia sitten siinä lennettiin takaisin Helsinkiin ja uudelle koneella sit uus lento. Hieman päälle neljä tuntia myöhässä sitten oltiin lopulta perillä kohteessa.

No sit heti selvittelemään että mites tämmösessä tilanteessa, saapiko jotain korvauksia? Kuluttajaviraston sivuilta löytyi tietoa että EU:n tuomioistuimelta on ennakkopäätös jotta yli 3h pituisista myöhästymisistä pitäisi saada vakiokorvaus. Meidän tapauksessa 400€ / lentolippu. Ylen sivuilta löysin sitten tekstiä siitä että lentoyhtiöt yrittävät luistaa noiden vakiokorvausten maksamisesta. No eipä ihme, isoista summista on kyse lentoyhtiön osalta. Lueskelin netistä muutakin asiaan liittyvää ja epäselväksi se sitten jäi että saadaanko noita korvauksia. No täytyy tehdä hakemus ja katsotaan miten käy. Jos teknisen vian on aiheuttanut vaikkapa moottoriin lentänyt lintu, niin korvauksia ei olisi tulossa. Muu tekninen vika taasen pitäisi oikeuttaa korvaukseen.

Pääasia kuitenkin että loma oli kiva ja rentouttava. Suosittelen Splittiä enemmänkin kuin Dubrovnikia Kroatian kävijiölle. KRKA-luonnonpuisto oli huikea! Sinne ihmeessä käymään jos matka käy Kroatiaan. Tai Splitvice-puistoon joka kuulema vielä  huikeampi, siellä ei tosin käyty. Nyt laukkuja purkamaan ja hakemusta tekemään.

16 huhtikuuta 2014

Oleellisin on se ensimmäinen 100 000€

Vähän tuossa tuli taas haaveiltua tulevaisuuden säästösuunnitelmista. Pyörittelin lukuja excel-taulukossa ja laskeskelin että jos säästöön saisi jotain haarukassa 0 - 1000€ / kk. Lukuja hetken pyöriteltyäni mun silmään laskelmat näyttivät siltä että semmonen 500€ kun pystyy kuukausittain säästämään ja sille kun saa vielä tuottoa niin se summa riittää. Ajan myötä summa alkaa kasvaa jo itsestäänkin osittain (korkoa korolle -efekti) ettei lisärahan määrä ole edes enää niin oleellinen. Kun laitoin taulukkoon vaikka 600€, 700€ tai 800€ kuukaudessa, ei kokonaissumman kasvuvauhti ollut edes superoleellisesti nopeampi. Mun taulukossa oli 9%:n tuotto-oletus (osake-indeksirahastoilla).

Ensimmäisen 100 000€:n kasaamiseen menisi 11 vuotta, seuraava sadan tuhannen pysäkki veisi enää 5 vuotta, sitten 4 vuotta, 3 vuotta ja 2 vuotta. Ja sitten olisikin jo kasassa 500 000€. Siinä vaiheessa rahan lisäys systeemiin ei näillä pikkupanoksilla, kuten 500€/kk ole enää edes järkevää. Itseasiassa tuosta 200 - 300 000€:sta alkaen on lähes "turhaa" lisätä rahaa vaan riittää kun odottelee että saa korkoa kohtuullisen kokoiselle pääomalle. Tarkoitan turhalla sitä, että tietty säästö on aina kotiinpäin mutta summan kasvuvauhdille tuolla rahan lisäyksellä ei oleellista merkitystä enää ole.

Tuo ensimmäinen 11 vuotta on tietysti kohtuullisen pitkä aika. Mutta niinhän sitä sanotaan että alku aina hankalaa. Meillä on tällä hetkellä asuntolainaa jäljellä 120 100€. Jos tätä vielä lyhentelis semmoiset 10 000 - 15 000€ maximipanostuksella, eli sillä mitä voi. Ja sen jälkeen sitten siirtyis minimilyhennykseen mikä tarkoittaa koron kera noin 500€/kk panosta asuntolainaan. Ja loput rahat menisi osakekuvioihin, eli toivon mukaan tuo 500€/kk. Tai enemmänkin, miksei. Jos nyt ei muuta tekemistä rahoilleen keksi.

Mutta siis reilu vuosi vielä jos keskittyisi lainan lyhentelyyn ja sitten panostaisi tuohon osakehässäkkään enempi. Asiaan kyllä vaikuttaa sekin jos tästä uskallan lähteä yrittäjäksi niin sitten jää nähtäväksi miten rahoja riittää johonkin ylimääräiseen. Jos vaikka saisi starttirahan niin sitten ois ainakin joku perustulo millä selviytyä eteenpäin. No saas nähdä miten tästä syksyllä jatketaan eteenpäin.



03 huhtikuuta 2014

Ledivaloilla säästöä

Olen pitkään odotellut että jospa meiltä vanhat lamput menis jo rikki jotta saisin tilalle hankittua tuoreempaa ledi-tekniikkaa. Mielessä tietty sähkönsäästäminen. No nyt alkaa olla jo melko hyvä tilanne asunnossa, yli puolet valoista on jo lediä. Loput vaihtuu kunhan vanhat sanoo sopimuksen irti. Yhtenä esimerkkinä tuommoinen katosta roikkuva kattovalaisin johon menee 9 lamppua, aikaisemmat oli 25 wattisia, pidimme niitä siinä 4kpl sähkönsäästön takia. eli yhteissumma 100 wattia.

Nyt kun siitä hajosi viimeinenkin vanhanmallinen lamppu niin laitoin tilalle 9kpl:ta ledejä joista jokainen vie virtaa kokonaista yhden watin. Eli yhteensä 9 wattia. Alle kymmenesosa alkuperäisestä! Ja näyttää vielä paremmalta kun valaisimen idea on tietty että kaikki valot on käytössä eikä vain osa. Valoakin tulee ihan tarpeeksi kun tuo ei tilan ainoa valaisin kuitenkaan ole. On se nykymaailma ihmeellinen. Jospa tämä alkaisi jossain vaiheessa näkyä vieä sähkölaskussakin. Toki suurin osa sähköstä menee pakastimeen ja vastaaviin jotka on kyllä A-energialuokkaa.

Periaatteen miehenä olen valinnut ekosähkön joka lienee vähän kalliimpaa kuin "tavallinen". Silti sitä toivoisi että sähkölasku olisi hieman pienempi. Pyritään sammuttamaan valot kun ei olla huoneessa ja saunotaan heti kun kiuas on lämmin yms. mutta menee sitä sähköä silti. Meillä nyt tässä 111 neliön asunnossa vuoden (sen aikaa on asuttu tässä) keskiarvo on 32€/kk kun lasketaan kaikki verot ja siirtomaksut mukaan. Loka-marras-joulukuulta kylläkin n. 43€/kk, tämä viimeisin mistä mulla on varmat tiedot. Ehkä sitä talvella menee vähän enemmän.. Turhan lähelle kyllä jo viittäkymppiä mennyt laskut kyllä. Vaihteluvälikin on aika iso 24 - 43€. Hmm, pienin lasku on tosin heinäkuulta jolloin tulee vähemmän oltua paikalla.

Pidemmän aikaa ollut suunnitelmissa sähkömittarin lainaaminenkin. Sitä en vielä ole saanut aikaiseksi. Olispa joku älytalo että pystyis oikeasti seurailemaan mitä mikäkin muutos vaikuttaa. Tuntuu ettei tuo ledihomma kyllä sähkölaskun loppusummassa vielä ole oleellisesti päässyt vaikuttamaan. Tehdään jo vähän niinkuin kaikki sähkönkulutuksen hillitsemiseksi, ei oikein osaa sanoa mitä vielä voisi tehdä erilailla jotta elämä ei ihan kynttilänvalossa mene mutta sähköä ei kuluisi kuitenkaan liikaa. No ehkä jotain pientä on, esim. tietsikat meillä on aina päällä eli lepovirta vie jotain mutta se ei liene mitään älyttömiä ole, pienistä koneista kuitenkin kyse.

Laskeskelin jopa jos olisi talon katolle asentanut aurinkopaneeleita mutta niiden hinnat oli aivan liian kovia. Investoinnin kuoletus olisi vienyt jotain 50 vuotta. Eli ei valitettavasti kannata. Muuten ajatustasolla olisi kyllä kiinnostanut tosi paljon. No nyt meni jo ledivaloista kaikenlaiseen muuhun sähkönkulutusjuttuun. Hyviä sähkönsäästävinkkejä vastaanotetaan kyllä!

01 huhtikuuta 2014

Säästöä kännykkäliittymässä

Huomasin Hesarissa (jonka saan ilmaiseksi naapurilta joka on Sanomalla töissä mutta joka ei lehteä lue) olleen Telefinlandin mainoksen edukkaasta kännykkäliittymästä. 500min puhetta, 100 tekstaria ja 21 meganen netti. Ja hinta 14€/kk. No kappas, mullahan on sama mutta pienemmällä, 300min kuukaudessa puhepaketilla ja hintaa on enemmän, olikohan 19 tai 21€.

No ei muuta kun kirjauduin Telefinlandin palveluun ja klikkasin etuhinnan voimaan. Heh, helppoa. Hinta on voimassa 12kk. Tarjous tosin loppui viikonloppuna jo. En tiedä jos joku on kiinnostunut että irtoaisko tuo vielä samaan hintaan. Mun tarpeisiin just passeli ja hintakin jees. Tämä ei sitten ole mikään maksettu mainos. Eikä myöskään aprillia kuten edellinen 6+1 -postaus.

Lotossa 6+1

Tämähän meni melkein kuin mentalisti Nora Karmalla! Itse en edes lottoa mutta kaveri toi kylään tullessaan lottolapun ja sieltähän sitten osui 6+1 oikein. Nyt sitten pitäis keksiä mihin sijoittais n. 23 000€ ylimääräistä. Ehdotuksia?